Vakbonden en Shell uitonderhandeld: Eindbod zeer teleurstellend

Dinsdag 1 april 2025, na zes onderhandelingsrondes, heeft Shell een eindbod neergelegd. Vanuit de vakbonden zijn we zeer teleurgesteld met de inhoud van dit eindbod. Shell is op geen enkele manier bereid om de verslechtering van de hoogte van de prestatiebonus van tafel te halen en de grote verschillen op het gebied van loonsverhoging en secundaire arbeidsvoorwaarden te overbruggen. Dit eindbod is absoluut niet hetgeen wat van de marktleider verwacht mag worden, wij leggen dan ook het eindbod met een negatief advies aan jullie (de leden) voor.

De inhoud van het eindbod

Op hoofdlijnen biedt Shell het volgende als eindbod:
  • Een looptijd van 36 maanden van 1 maart 2025 tot en met 29 februari 2028.
  • Een algemene salarisverhoging per 1 maart 2025 van 3,25%. Voor 2026 en 2027 zal de AWVN-index Chemie gevolgd worden. Voor de verhoging per 1 maart 2026 zal een minimum van 3% worden gehanteerd wanneer de AWVN-index Chemie lager uitvalt dan 3%. De loonsverhogingen werken niet door in jullie persoonlijke toeslag.
  • De verslechtering van het percentage in de prestatiebonus van 9% naar 5% uitgesmeerd over 6 jaar blijft gehandhaafd. Voor nieuwe medewerkers wordt dit vanaf 1 juli 2025 direct verlaagd.
  • De twee verslechteringsvoorstellen, oftewel de voorstellen aangaande het verhogen van het aantal opkomstdagen met 2 tot en met salarisgroep 9 en het voorstel betreffende het veranderen van de individuele prestatieratings gekoppeld aan de periodieke verhoging binnen jullie schaal, zijn door Shell ingetrokken.
  • De overwerktoeslag te betalen voor deeltijders direct boven hun overeengekomen arbeidsduur.
  • Als werkgever te inventariseren en te zoeken naar een passende oplossing wanneer je als medewerker zeer frequent een hogere functie volledig waarneemt en dit geen gebruikelijk onderdeel is van je functie.
  • In het kader van de werk-privébalans, op basis van de bestaande hulpmiddelen, een werkdrukmonitor vorm te geven en een werkgroep te starten.
  • De stopregeling te herzien, waarbij voor de 12-uursdiensten er de mogelijkheid is dat drie nachtdiensten achter elkaar worden ingepland. Het maximum op te sparen tijd-voor-tijd binnen de stop zal gekoppeld worden aan de periode van drie maanden. Wanneer deze periode langer is dan drie maanden zal deze naar rato worden bijgesteld. Wanneer de stopperiode korter is zal deze negatief naar rato worden bijgesteld, waardoor je minder uren mee kunt nemen. Ook staat er in de regeling dat de periode van afwijkende betaling al ingaat ver voor de stop (pre TA) en eindigt na de start van de laatste fabriek. Deze nieuwe stopregeling zal gaan gelden voor alle medewerkers vallende onder de cao, oftewel de nieuwe regeling zal ook gaan gelden voor de medewerkers die op dit moment nog niet onder de huidige regeling vallen.
De volledige tekst van het eindbod tref je als bijlage aan. Neem je tijd en lees deze zorgvuldig door.

Wat vinden de vakbonden?

Alles meegenomen, zijn wij zeer teleurgesteld over de houding en voorstellen vanuit Shell. We hadden graag tot een onderhandelingsresultaat willen komen waarmee recht wordt gedaan aan de positie van Shell als marktleider. De forse verslechtering van de bonusregeling staat niet in verhouding tot hetgeen Shell als eindbod, zowel als het gaat om primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, heeft neergelegd.
Binnen een looptijd van 3 jaar ontvangen de medewerkers een loonsverhoging die mogelijk alleen de inflatie compenseert met daarbij een flinke achteruitgang in de hoogte van jullie prestatiebonus. Het verlies aan prestatiebonus is een verlies aan inkomen, wat jaar op jaar terugkomt. Een toekomstige cao-loonsverhoging compenseert dit verlies niet. Dit betekent langjarig koopkrachtverlies!
Shell koppelt de slechte loonsverhoging en verlaging van de prestatiebonus aan de marktomstandigheden. We moeten echter constateren dat Shell op geen enkele manier bereid is om afspraken te maken op het gebied van werkzekerheid.
We hadden ook graag concrete afspraken met Shell willen maken over verdere secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een ouderenregeling vanaf 57 jaar (80-90-100 regeling), de periode van de waarnemingstoelage verkorten zodat een medewerker die een hogere functie waarneemt een waarnemingstoelage ontvangt, het betalen van de wachtoverdracht, het verminderen van de opkomstdagen en het vermeerderen van ADV.

Kortom, het uitgebrachte eindbod door Shell is volledig ondermaats en zeer teleurstellend. We leggen het eindbod daarom negatief aan jullie, onze leden, voor.

Meer informatie? Kom naar één van de ledeninformatiebijeenkomsten

Het woord is aan jullie! We gaan graag met jullie in gesprek over het eindbod en lichten het eindbod mondeling aan jullie toe. De vakbonden organiseren daarom vier ledeninformatiebijeenkomsten.
De ledenbijeenkomsten worden gehouden op:
  • 10 april van 10.00 - 11.30 uur (online)
  • 10 april van 16.00 - 17.30 uur (online)
  • 15 april om 19.30 uur (fysiek) in het Atlas hotel aan de Groene Kruisweg 11 te Spijkenisse
  • 16 april om 19.30 uur (fysiek) omgeving Moerdijk (locatie volgt nog)
Voor één van de digitale bijeenkomsten kun je jezelf bij ons aanmelden. Na aanmelding zul je een deelnamelink voor Teams ontvangen. Meld je als CNV-lid aan bij Aron Foppen (a.foppen@cnv.nl). Graag ontvangen wij een mail voor deelname aan de digitale bijeenkomst met daarin het tijdstip voor één van de online bijeenkomsten op 10 april. Vermeld in de mail ook je naam en lidmaatschapsnummer.
Zowel de fysieke als digitale bijeenkomsten zijn enkel toegankelijk voor leden van de vakbonden. Ben je nog geen lid word dit dan nu! Houd je agenda vrij op één van deze dagen en zorg dat je bij één van de ledeninformatiebijeenkomsten aanwezig bent!

Hoe verder na de ledenbijeenkomsten?

De dag na de laatste ledenbijeenkomst zal aan de vakbondsleden een digitale link toegestuurd worden, waarmee gestemd kan worden over het eindbod.

Samen sterk voor een betere cao

Goede arbeidsvoorwaarden komen er niet zomaar. Daar zorgen we samen met jullie voor! Kortom, wij zouden jullie willen oproepen om deze nieuwsbrief binnen Shell onder je collega’s te verspreiden. Wij hebben jouw steun nodig om tot een cao te komen die aansluit bij jullie wensen. Hoe meer leden zich actief inzetten, hoe sterker we staan richting jullie werkgever. Het is belangrijk dat meer mensen bij Shell lid worden. Alleen op die manier versterken we onze positie in dit stadium. Word lid via de volgende link: www.cnv.nl/lid-worden/

De cao online

Je kunt alle info over de cao-onderhandelingen terugvinden op de cao-pagina: Cao Shell | CNV
Daar kun je ook vragen stellen of reageren. Krijg je dit bericht per post dan kun je de cao-pagina makkelijk vinden door naar www.cnv.nl/cao te gaan en dan vul je in de zoekbalk Shell in.

Namens de onderhandelingsdelegatie, Emile van de Kooij, Merel Louter en Wim Verbaarschot (kaderleden CNV)
En mede namens Elsa van der Kraats, FNV-bestuurder Procesindustrie

Aron Foppen
Bestuurder CNV
M: 06 8191 9719
E: a.foppen@cnv.nl

Downloads