Verloop van het overleg
Voor alle partijen is het duidelijk dat we in een situatie zitten waarvan we nog niet kunnen overzien wat het effect voor de branche zal zijn. Er is ook uitgesproken dat geen van de partijen behoefte heeft aan een langdurig traject met conflicten in deze crisistijd. En daar ligt dan ook meteen de uitdaging voor deze onderhandelingen.
De Bovag heeft ons meegenomen in de ontwikkelingen in de sector. Hiervoor zijn per deelsector cijfers met ons gedeeld.
Er zijn deelsectoren waar het goed en zelfs heel goed gaat, zoals fietsen, e-bikes, brommers en motoren.
Er zijn echter ook deelsectoren waar het slecht gaat: personenauto’s, bedrijfswagens en autoverhuur.
Het merendeel van de werkgevers in de sector maakt gebruik van NOW-regelingen.
Wensen van CNV Vakmensen
- Wij hebben een loonvraag van 5 procent opgenomen in onze voorstellenbrief.
Voor bedrijven die aantoonbaar hard worden getroffen door de crisis zijn wij echter bereid om te kijken naar een alternatieve oplossing voor een structurele loonsverhoging.
- Wij vinden het heel belangrijk dat Generatiepact wordt voortgezet en dat er een regeling komt voor zwaar werk (eerder uittreden). Hiermee kunnen we werkgelegenheid voor jongeren behouden.
- ADV moet duidelijker in de cao.
De Bovag begrijpt dat loon inleveren of zelfs de nullijn niet tot een nieuwe cao zal leiden. Een loonbod is echter nog niet gedaan. De Bovag heeft aangegeven verder te willen praten over voortzetten Generatiepact en eerder uittreden voor mensen met zwaar werk.
De Bovag heeft geen voorstellenbrief gemaakt, maar heeft wel wensen aangegeven. Zoals verruiming van het dagvenster en het opschuiven van de leeftijd voor ontziemaatregelen. Tijdens het volgende overleg komt meer duidelijkheid over wat de Bovag hier mee wil.
29 oktober staat het volgende overleg gepland.
Onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen
Nicole Engmann-van Eijbergen, bestuurder
M 06 51 60 19 89
E n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl
Henk Trompetter, delegatielid