De acties om jouw koopkracht te behouden zijn in volle gang - Waarom jij je niet onprettig hoeft te voelen als je meestaakt

De estafetteacties om ervoor te zorgen dat jij er als medewerker in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche niet op achteruit gaat, zijn in volle gang. Daar hebben we iedereen bij nodig. Ook jou dus! Maar we snappen ook dat meestaken onprettig kan voelen. Daarom leggen we graag uit waarom dat niet hoeft.

Waarom je je niet onprettig hoeft te voelen als je staakt
We snappen heel goed dat het niet prettig voelt om je werk neer te leggen. Maar weet: in Nederland is staken een recht. Dat betekent dat het heel normaal is en dat je er als werknemer geen enkel nadeel van mag ondervinden. Dat betekent dus dat individuele werkgevers hun stakende medewerkers geen strobreed in de weg mogen leggen. Doen ze dat toch, laat het ons weten. Wij nemen dan contact op met jouw werkgever om zaken recht te trekken.

‘Staken gaat ten koste van mijn eigen bedrijf’
Daarnaast realiseren we ons dat werken in de Motorvoertuigen- en tweewielerbranche betekent dat je vaak actief bent in een relatief klein bedrijf en je het goed kunt vinden met je collega’s, leidinggevende en zelfs met de baas. Staken betekent voor jou dat je je eigen bedrijf pijn doet. Dat geldt natuurlijk ook als je in een wat groter bedrijf actief bent. Alleen al vanuit je loyaliteitsgevoel doe je dat liever niet. Immers, het conflict van de bonden is met BOVAG, niet met jouw werkgever.

Maar jij betaalt de prijs
Maar let op: uiteindelijk word jij er niet beter van en sterker nog: betaal jij de prijs. Als de cao zoals BOVAG die graag wil daadwerkelijk tot stand komt, lever jij koopkracht in en zal ook jouw werkgever moeite hebben nieuwe collega’s aan te trekken, zelfs om je huidige collega’s te behouden. Andere branches worden dan namelijk aantrekkelijker om in te gaan werken. Voor jou betekent dat dus niet alleen dat je minder te besteden hebt, ook dat je werkdruk nóg meer toeneemt.

‘Mijn werkgever kan er toch niets aan doen?’
Het lijkt misschien zo dat jouw werkgever er niet zoveel aan kan doen dat BOVAG een fatsoenlijke loonsverhoging voor jou en je collega’s weigert. Maar BOVAG doet precies wat zijn achterban wil, en daar behoort ook jouw bedrijf toe. Jouw werkgever kan wel degelijk druk uitoefenen op BOVAG om meer oog te hebben voor de werknemers in de branche en dus voor jou.

BOVAG goochelt met cijfers
Wat je ook moet weten is dat BOVAG goochelt met cijfers en onterecht jou het gevoel geeft dat je al voldoende verdient. Sterker nog, je zou in de vorige cao al een ‘buitensporige’ loonsverhoging hebben gekregen. Bovendien zou wat BOVAG voor de komende cao biedt de inflatie voor 2025 ruim dekken. Maar dat klopt niet.

Dit is hoe het echt zit
De vorige cao liep van 1 november 2023 tot 31 januari 2025 en kende een (opgetelde) loonsverhoging van 10,5%. Die verhoging was compensatie voor de enorme inflatie van de periode daarvoor, waarin heel Nederland kampte met de gevolgen van de energiecrisis. De laatste 1,5% die op 1 januari van dit jaar is doorgevoerd is onderdeel van die compensatie. Per saldo ben je er in de vorige cao qua koopkracht geen dubbeltje op vooruitgegaan.

Tijd voor een kleine verbetering
Als CNV vinden we dat je het verdient om er de komende cao wel een klein beetje op vooruit te gaan. Dat betekent een compensatie van de inflatie die het CBS voor 2025 verwacht van 3,5% plus een kleine koopkrachtverbetering van 2,5%. Samen 6%.
BOVAG biedt in totaal 3,55% (voor meer dan een jaar!) en telt voor het gemak de 1,5% van 1 januari erbij op om boven het inflatiecijfer van dit jaar te komen. En communiceert dat ook zo. Alleen hoorde die 1,5% bij de vorige cao en was die onderdeel van de vorige compensatie. Dat kun je natuurlijk niet 2 keer doen.

Waarom bieden de werkgevers zo weinig?
De werkgevers vonden de vorige cao achteraf eigenlijk te duur (ze vonden jou dus te duur) en ze hebben spijt van de loonsverhoging. Als CNV vinden we dat onzin, die loonsverhoging was immers niet meer dan een inflatiecorrectie. Toch willen de werkgevers de vorige cao nu terugverdienen ten koste van jou. Sterker nog, de werkgevers willen de cao verslechteren door te gaan morrelen aan de inzetbaarheidsuren voor oudere werknemers. Op deze manier spreken ze weinig waardering uit voor jouw inzet. En let op, door BOVAG te steunen geldt dat dus ook voor jouw werkgever.

Hoe nu verder?

Omdat onderhandelen geen zin meer heeft zijn we in het hele land overgegaan op actie. Jij verdient meer dan wat BOVAG biedt. Misschien is jouw regio al een keer aan de beurt geweest, misschien gebeurt dat binnenkort (opnieuw). Onze boodschap: doe ook mee! Voor jezelf én voor je collega’s.
Als je een oproep van ons ontvangt, leg dan op die dag je werk neer kom naar de speciale actielocatie om je in te schrijven als staker. Als lid van CNV krijg je van ons een stakingsuitkering om je gemiste loon van die dag te compenseren. Onthoud: het is jouw recht om te staken, dat hoef je niet eens aan je werkgever te melden. Wij zorgen ervoor dat de werkgevers in jouw regio op de hoogte zijn van onze acties.

Samen voeren we de druk op
Samen voeren we de druk op BOVAG op. Samen zorgen we ervoor dat de werkgevers hun voorstellen bijstellen zodat we alsnog kunnen uitzien naar een goede cao! Laat van je horen en staak mee!
Wil je weten hoe de onderhandelingen tot nu toe verliepen? Ben je benieuwd naar het actuele stakingsoverzicht? Of heb je nog vragen of opmerkingen? Ga naar onze speciale cao-pagina.

Of neem contact op met jouw cao-onderhandelaar:

Nicole Engmann-van Eijbergen
M: 06 51 60 19 89
E:
n.engmann-vaneijbergen@cnv.nl