Cwd wilde daarover maar met één partij afspraken maken, dat is of de OR, of de vakbonden. Het was wel duidelijk waar de voorkeur ligt, namelijk afspraken maken met de OR.
Dat verwondert mij niets, want doorgaans onderhandelt een bedrijf liever met de OR dan met de vakbonden.
Wij hebben wel aan de OR voorgesteld om gezamenlijk op te trekken. Dat houdt wat ons betreft in dat we gelijkwaardig gesprekspartner willen zijn. Dat is wat anders dan een adviesrol. Cwd kan wel één onderhandelingspartner willen, maar als we als OR en bonden gezamenlijk willen optrekken, dan is dat ook een sterk signaal en ons inziens kan Cwd daar niet snel omheen.
Waarschijnlijk kunnen we elkaar versterken en dat hoeft zeker geen vertraging in de besluitvorming te betekenen.
Tenslotte heeft het als voordeel, dat we een mogelijk resultaat aan jullie als leden moeten voorleggen en dat betekent voor het bedrijf dat er sprake is van een aanzienlijk beter draagvlak.
Helaas is de Ondernemingsraad niet meegegaan in ons voorstel om gezamenlijk op te trekken. Dat betekent dat de OR formele afspraken met Cwd gaat maken en niet wij. Wij vinden dat jammer. We hadden elkaar kunnen versterken en Cwd had een beter gedragen resultaat kunnen verkrijgen, goedgekeurd door de leden. Hoe de OR ruggespraak gaat houden met de achterban, weten wij niet, dat bepalen zij zelf.
Mochten de afspraken gemaakt door de OR negatief voor u uitvallen, dan kunt u contact opnemen met mij. Wij kunnen dan in ieder geval nagaan of de besluiten rechstgeldig tot stand zijn gekomen.
Vooralsnog gaan we ervan uit dat de OR goede afspraken zal maken, maar we betreuren het dat we niet gezamenlijk kunnen optrekken.
Evert Jan van de Mheen
vakgroepbestuurder