ASML - Update

Arbeidsvoorwaardelijke ontwikkelingen ASML.

Overleg met sociale partners over werktijden en roosters

Begin 2023 ontving CNV een uitnodiging van ASML om van gedachten te willen wisselen met CNV over de roostercatalogus. ASML verklaart daarbij behoefte te hebben aan het willen doorvoeren van wijzigingen in de roostercatalogus om hiermee meer synergie en duidelijkheid te kunnen bereiken voor management en medewerkers over het toepassen van roosters waarbij ASML de behoefte van de organisatie voor de nabije toekomst heeft geïnventariseerd.

Roosters:

ASML streeft naar duidelijkheid voor management en medewerkers over het toepassen van roosters. Binnen ASML kennen we  verschillende roosters die sterk verschillende en unieke eigenschappen hebben. Vakbonden en de Ondernemingsraad spelen een belangrijke rol bij het maken van afspraken over roosters. ASML heeft hierbij de behoeftes van de organisatie voor de nabije toekomst geïnventariseerd dat vervolgens input geeft voor het overleg met sociale partners over werktijden en roosters.

Sociale partners gaan gezamenlijk met elkaar over werktijden en roosters bij ASML spreken. De laatste keer dat hier afspraken over zijn gemaakt was in 2014. Het is de bedoeling van ASML dat bestaande afspraken worden vernieuwd, verduidelijkt en waar het kan vereenvoudigd.

Voor alle duidelijkheid dient gesteld te worden dat het initiatief (behoefte) om het gesprek over roosters aan te willen gaan ligt bij ASML. Leden van beide vakbonden hebben geen signalen afgegeven dat zij het wenselijk vinden om te heroriënteren op de huidige roosters binnen ASML.

Inzet CNV:

Uitgangspunt voor CNV is dat de eventueel overeen te komen nieuwe en/of gewijzigde roosters ergonomische verbeteringen bevatten en dus zeker geen verzwaring opleveren ten opzichte van de huidige roosters.

Daarnaast heeft CNV een behoorlijke set van (in)-materiële verbetervoorstellen gedaan met het doel uiteindelijk tot overeenstemming te komen met ASML. Hierbij valt ondermeer te denken aan:

  1. Afspraken vastleggen in MB- CAO (aanvullende positieve afwijkingen t.o.v. CAO Metalektro)
  2. Werkingssfeer roosters: Vakbonden stellen vast voor welke afdelingen roosters worden toegepast
  3. Naleving: Werkgever is verantwoordelijk en aansprakelijk dat afspraken onverkort worden toegepast
  4. Werkgever onderbouwd nut en noodzaak van toepassing verschillende roostervarianten
  5. Medewerkers krijgen recht op doorbetaald verlof bij Maintenance stop
  6. Geen call-out meer bij ploegendienst roosters
  7. Onderzoek naar verschillende omstandigheden (geluidsoverlast, repeterend werk en hitte en beperkende kleding)

Tijdens de onderhandelingen op 10 oktober jl. heeft CNV het gehele pakket aan voorstellen gepresenteerd waarna ASML inhoudelijk heeft gereageerd. Het merendeel van de ingebrachte punten zijn voor ASML niet akkoord. Tevens geeft ASML aan (nog) geen budget te hebben om hierover verdere afspraken te maken omdat voor hen het uitgangspunt was en is een neutrale transitie.

De wens van ASML is wel om over deze onderhandelingen uiterlijk op 1 november overeenstemming te bereiken. Op 31 oktober vindt het vervolgoverleg plaats. Gelet op de grote verschillen is het niet denkbeeldig dat er geen overeenstemming zal worden bereikt.

Akkoord vroegpensioen

Eindelijk is er perspectief voor onze leden in een zwaar beroep. Nederland is voor langdurig staken behoed dankzij dit akkoord,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter in reactie op het zojuist gepresenteerde akkoord ‘Gezond naar het pensioen’.

57% van de CNV-leden redt het niet door om door te werken tot aan de pensioenleeftijd, blijkt uit recent CNV-onderzoek. 67% zou graag eerder willen stoppen maar dat is financieel niet mogelijk. Het is ongekend dat zoveel mensen in een zwaar beroep klem zitten; ze redden doorwerken tot hun pensioen niet vanwege de zwaarte van het werk. Maar eerder stoppen is financieel niet haalbaar. Daarom is CNV blij met het akkoord dat er nu ligt. Eindelijk meer lucht voor tienduizenden werkenden.’

Hoger bedrag:
Het huidige bedrag dat men nu gemiddeld overhoudt bij eerder stoppen met werken (1200 netto per maand) is voor 90% te weinig om van rond te komen. ‘Er komt daarom 300 euro per maand bij, zo is afgesproken in het nieuwe akkoord. Dit moet meer lucht geven zodat er minder financiële drempels zijn om eerder te stoppen met werken.

Geen maximum:
Er komt daarnaast een betere monitoring op wat precies een zwaar beroep is. ‘Tienduizenden werkenden stellen dat ze een zwaar beroep hebben. We begrijpen heel goed dat niet iedereen met vroegpensioen gaat. Maar de eerdere richtlijn (15.000 mensen per jaar die gebruik maken van vroegpensioen) is gelukkig van de baan. Dit eerder voorgestelde maximum van de minister was moeilijk te verkopen en staat dus niet in het akkoord dat is ondertekend. Aan cao-tafels komen we nu tot maatwerk, is de afspraak.’

Gezondheidsklachten:
42% van de werkenden in een zwaar beroep kampt met gezondheidsklachten als gevolg van het werk, blijkt ook uit het CNV-onderzoek. 17% meldt zich steeds vaker ziek vanwege de zwaarte van het beroep. 1 op de 10 is langdurig ziek omdat zij een zwaar beroep uitoefenen. ‘Linksom of rechtsom betalen we de rekening voor mensen die te lang moeten doorwerken. Dit akkoord komt dus precies op tijd.’

Contributiebrief

Wordt jouw CNV-contributie (deels) betaald door jouw werkgever? Log in op ”Mijn CNV”, download de contributiebrief die daar klaar staat en lever die in bij ASML.

Jouw inbreng en betrokkenheid

Wil je actief betrokken zijn/worden bij deze en andere arbeidsvoorwaardelijke ontwikkelingen die betrekking hebben op jouw werk en inkomen of wil je vrijblijvend een keer deelnemen aan dit overleg met jouw CNV-collega’s, meld je dan aan voor deelname aan de CNV kadergroep.

Stuur hiervoor een mailtje aan: a.huizinga@cnv.nl

Maak je collega lid!

Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken. Zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar www.cnv-ledenwerven.nl 


Mede namens Klaas Brantjes en Maaike Westerhoek van de Ven (CNV delegatieleden),

Arjan Huizinga
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 32
E: a.huizinga@cnv.nl