Uit de vragen die ik van de leden ontving, wil ik er een paar uitlichten.
Kan de werkgever mij vragen om verlof en/of Tijd-voor-Tijd-uren op te nemen omdat de werkzaamheden iets minder worden vanwege de Corona Crisis?
Jouw werkgever kan je dat vragen, maar jijzelf beschikt over jouw verlof en de zeggenschap wanneer je het wilt opnemen! Voel je dus niet verplicht om vanwege de Corona Crisis nu jouw verlof of TvT-uren ‘vrijwillig’ op te nemen. Dit is ook heel duidelijk terug te vinden in artikel 4.16 van de cao Metalektro.
De opname van vakantiedagen gaat uit van een vaststelling door de werkgever op basis van de wensen van de medewerker. Het is dus de werknemer bij wie het initiatief ligt tot het opnemen van vakantiedagen; de werkgever moet in beginsel meegaan in de keuze die de werknemer daarbij maakt.
Het verplichten tot opnemen van vakantiedagen en/of het als werkgever eenzijdig vaststellen van een vakantie kan dus niet. Wél kan in de arbeidsovereenkomst of in de cao een bepaalde periode zijn of worden aangewezen als vakantie, zie bijvoorbeeld artikel 4.1.7 (aaneengesloten collectieve vakantie) van de cao Metalektro.
De overheid heeft, om de werkgelegenheid te steunen, een groot steunpakket in het leven geroepen. Eén van de maatregelen is de NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud). Jouw werkgever kan vanuit die regeling een vergoeding ontvangen voor het geleden omzetverlies (verwacht tenminste 20% omzetverlies). De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de omzetdaling en bedraagt maximaal 90% van de loonsom. Bijvoorbeeld: als 100% van de omzet wegvalt, is de tegemoetkoming 90% van het totale SV-loon van een werkgever of als 50% van de omzet wegvalt, is de tegemoetkoming 45% van het totale SV-loon van een werkgever.
Vraagt de werkgever geen noodmaatregel aan, omdat hij niet aan het vereiste van de 20% omzetverlies voldoet, dan nog is het geen argument om nu ‘vrijwillig verplicht’ verlof op te gaan nemen. Verlof-uren/TvT-uren opnemen, zou betekenen dat het werkgeversrisico op de medewerkers wordt afgewenteld. Een ongewenste situatie!
Deze periode kan natuurlijk ook aangewend worden om samen met je werkgever te kijken of het een goed moment is voor bijscholing onder werktijd.
Als monteur moet ik gewoon doorwerken en vraag ik of mijn veiligheid gegarandeerd is?
Jouw werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Werk je op een plek waar je kans loopt op besmetting? Dan moet jouw werkgever afdoende beschermingsmateriaal aanbieden. Ik heb begrepen dat je een deel van het noodzakelijke beschermingsmaterieel bij jouw werkgever kan bestellen. Doe dit tijdig en steeds voldoende, zodat je je iedere keer kunt beschermen. Als je werkgever je vraagt zelf beschermingsmateriaal te kopen, kun je die na afloop declareren.
In het algemeen moet je werkgever al het mogelijke doen om besmetting te voorkomen. Zorg zelf ook voor een goede hygiëne op de werkplek of de plek waar je een lift moet repareren of service moet verlenen. Zorg waar het kan, dat je 1.5 meter afstand houdt van je collega's.
Indien monteurs een verhoogd risico lopen op besmetting tijdens hun werkzaamheden (bijvoorbeeld COVID-19 opname- of zorglocaties), dan zijn meestal aanvullende beschermende middelen een eerste vereiste om de werkzaamheden verantwoord te kunnen uitvoeren.
Tot zover even deze nieuwsbrief. Schroom niet als je vragen hebt of zorgen wilt delen, door contact met mij op te nemen. Dit kan het eenvoudigst via onderstaande contactgegevens.
Voor dit moment, zeg ik, blijf gezond en volg de richtlijnen van het RIVM.
Voor veel gestelde vragen, raadpleeg onze site: https://www.cnvvakmensen.nl/themas/coronavirus
Piet Verburg
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 66 73 94
E: p.verburg@cnvvakmensen.nl