Wat kun je doen als er minder uren werk is?
Bij minder werk kunnen werkuren ingezet worden bijvoorbeeld voor opleidingsdoeleinden, onderhoudswerkzaamheden of vooruit werken van het maken van onderdelen. Jullie werkgever heeft een ander idee, namelijk een flexurenbank opzetten waarbij de niet gewerkte uren als min-uren worden genoteerd en extra uren eerst verrekend worden met de min-uren.
Wat is een flexurenbank?
Bij een urenbank (ook wel plus- en min-urensysteem of flex-urenregeling) worden over een langere periode de uren die meer en minder worden gewerkt ten opzichte van de contracturen bijgehouden en tegen elkaar weggestreept. Vergelijk het met een bankrekening, maar dan niet met geld, maar met gewerkte uren. Als je méér werkt dan je contracturen, worden er plus-uren op je urenbank bijgeschreven. Als je minder werkt dan je contracturen, schrijf je min-uren op de urenbank. Na het einde van de afgesproken periode is er een positief of negatief saldo aan uren op de urenbank.
Toen bekend werd dat jullie werkgever met de OR de mogelijkheden voor een flexurenbank aan het verkennen was, hebben wij aangegeven dat de vakbonden hierbij betrokken moeten worden en overeenstemming bereikt moet worden over de voorwaarden en uitvoering van de flexurenbank. De afgelopen weken heeft er meerdere malen overleg plaatsgevonden tussen jullie werkgever, de OR en de vakbonden.
Waarom een flexurenbank?
Jullie werkgever wil een flexurenbank, omdat er nu weinig werk is. Bij het inzetten van min-uren hoeven werknemers niet te komen werken. Jullie werkgever verwacht voornamelijk in augustus een hogere klantvraag en piek in het werk. Dan wordt er extra gewerkt en worden deze overuren eerst verrekend met de min-uren. Met de flexurenbank is jullie werkgever er zeker van dat er genoeg personeel is om de piek op te vangen, omdat met een flexurenbank de verplichting tot overwerk onder bepaalde voorwaarden zal gelden.
Wij zijn geen voorstander van de flexurenbank, maar wij zien ook dat er nu beduidend minder werk is en er hopelijk komende periode meer werk aan zit te komen, waardoor de productie een behoorlijke vraag in korte tijd krijgt te verwerken.
Ledenraadpleging
Als vakbonden willen we graag met de leden in gesprek en horen wat de gedachten van jullie zijn over een flexurenbankregeling. Normaal gesproken zouden we een ledenbijeenkomst op het bedrijf houden, maar dit is niet mogelijk vanwege de Corona maatregelen.
Volgende week willen we daarom een ledenbijeenkomst houden via Skype waarbij de CNV en FNV leden welkom zijn. De digitale ledenraadpleging wordt gehouden op woensdag 27 mei 2020 om 17.00 uur. Graag ontvang ik, op onderstaand e-mailadres, jouw e-mailadres zodat ik je een link kan sturen voor deelname aan dit gesprek. Deze raadpleging is enkel voor leden van CNV Vakmensen en FNV.
Wisseling van bestuurder
Ten slotte, jullie zijn gewend om nieuwsbrieven van CNV bestuurder Piet Verburg te ontvangen. Inmiddels heb ik zijn werkzaamheden bij Thyssenkrupp Stairlifts overgenomen in verband met het naderende pensioen van Piet. Bij vragen, opmerkingen of zorgen kunnen jullie mij dus benaderen en wel op onderstaand telefoonnummer en e-mailadres.
Ik ga er vanuit dat ik jullie bij de ledenraadpleging op de 27e mei zie en spreek. Kun je onverhoopt niet aanwezig zijn, laat mij dit dan weten.
Diana Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl