Afgelopen maandag hebben Jikkie Aalberts (CNV Vakmensen) en Wilma Nieveen (FNV) met Johan Postma en Jan Gerrit Braaksma gesproken over het voorstel van een flexurenbank.
Vakbondsdemocratie
Maar moet er wel een flexurenbank komen? En als die er dan moet komen hoe moet die er dan uit komen te zien? Dat bepalen jullie, de leden van de vakbond! Vandaar dat wij graag met jullie in gesprek willen gaan over het voorstel van Jongia.
Uitnodiging ledenvergadering:
Wanneer: maandag 29 juni
Tijd: 15.00 uur
Waar: Jongia (grote ruimte, niet in de kantine)
Wat is een urenbank?
Een urenbank kun je vergelijken met een bankrekening, maar dan niet met geld maar met gewerkte uren. Als je in een week méér werkt dan je contract, worden die extra plus-uren op je urenbank geschreven. Als je minder uren werkt dan je contract, schrijf je die week min-uren. Na het einde van een bepaalde periode heb je een positief of negatief saldo aan uren op de urenbank staan.
Waarom een urenbank invoeren?
Met een urenbank kunnen bedrijven flexibeler omgaan met het vaste personeel; als er weinig werk is kunnen mensen naar huis worden gestuurd. Als er veel werk is, kunnen mensen meer werken dan normaal. Dat klinkt logisch. Toch zitten er veel haken en ogen aan!
De ADV–dagen in het voorstel van Jongia
In het voorstel van Jongia veranderen de werktijden. En worden de 13 ADV-dagen die jullie nu zelf kunnen inplannen, verspreid over de werkweken waardoor de werkweek verandert van een 40–urige werkweek naar een 38-urige werkweek. Uiteindelijk zal de PVT hierover moeten beslissen na raadplegen van de achterban.
Urenbanken tijdens corona
Tijdens de corona-crisis zijn er bedrijven zoals Jongia die gebruik willen maken van een urenbank. Werknemers worden naar huis gestuurd en starten dus met min-uren. Als je naar huis wordt gestuurd, sta je meteen ‘in het rood’. Die uren zullen ooit weer ingehaald moeten worden. Dat betekent dat die uren bóvenop je normale werkweek zullen komen. Werkweken van 45 of zelfs meer uren worden dan ‘het nieuwe normaal’. FNV en CNV vinden daar niks normaal aan! Uitgangspunt is dat de rekening van de corona-crisis niet volledig bij werknemer terecht komt. Die moet dat negatieve saldo (rood staan) straks maar zien weg te werken.
Noodmaatregelen overheid (NOW en NOW 2)
Jongia maakt nu gebruik van de Noodmaatregelen, waardoor een deel van de loonkosten door de overheid worden betaald. Jongia, verwacht de volgende NOW 2 regeling niet te kunnen krijgen omdat zij door het incasseren van een factuur in oktober niet onder een omzetdaling komt van 20%.
Afhankelijk van de orderintake kan het nog best zo zijn dan aan het einde van het jaar de omzet de verwachte omzet is. Máár de verwachting van Jongia is ook dat er onvoldoende werk zal zijn om het productiepersoneel 40 uur aan het werk te zetten.
Wat levert een urenbank op voor de Werkgever
Een urenbank levert de werkgever veel op. Op de momenten dat er te weinig werk is (leegloop) wordt de werknemer naar huis gestuurd en worden er min-uren genoteerd. Het wegstrepen van leegloopuren levert de werkgever een flinke besparing op de loonkosten; immers de ‘leegloopuren’ worden later ‘gratis’ ingehaald. In een normale situatie zouden deze uren gewoon doorbetaald worden. In het voorstel van Jongia worden de plus-uren niet tegen de gebruikelijke toeslag van overwerkuren geregistreerd.
Levert het de werknemer ook iets op?
Het enige voordeel kán zijn dat hiermee iedereen zijn baan behoudt. Maar dan zal er wel een afspraak moeten worden gemaakt dat er gedurende de regeling er geen ‘gedwongen’ ontslagen zullen vallen.
Een urenbank betekent meer onregelmatige en zware werktijden, zonder toeslagen (in het voorstel van Jongia). Tijdens de corona naar huis gestuurd worden en gewoon je salaris ontvangen is misschien wel even lekker. Je bepaalt alleen niet zélf wanneer dat is. En straks (als er weer meer werk is) krijg je de rekening gepresenteerd! Vóór de invoering van de urenbank krijg je voor elk gewerkt extra uur namelijk extra betaald. Bij de urenbank (in het voorstel van Jongia) vervalt deze overwerktoeslag! Na de invoering van de urenbank worden dit (gratis) plusuren, die jou geen extra geld opleveren.
Toch urenbank?
Mochten jullie dan toch willen dat er een urenbank wordt afgesproken dan staan hieronder de uitgangspunten voor vakbonden:
- Tijdelijke regeling looptijd, bijvoorbeeld 6 tot 9 maanden.
- Regeling eindigt op de afgesproken eindtijd, wordt alleen verlengd in overeenstemming met vakbonden.
- Afspraken maken over een minimaal en maximaal aantal uren per dag, per week en in totaal.
- Plusuren tegen overwerkvergoeding.
- Kwijtschelding min-uren bij einde regeling.
- Geen ontslagen tijdens regeling.
- Geen dividend uitkering en geen bonus in de loopjaren van de regeling.
- Rekening wordt gehouden met privésituatie: mantelzorg, ouderschapsverlof e.a.
- Geen Flexurenbank wanneer NOW of NOW 2 regeling wordt toegekend.
- Al het personeel zal een bijdrage moeten leveren, niet slechts een deel, óf.
- Voor het personeel dat hieraan bijdraagt zal een ‘flex uitkering’ betaald worden.
- Rekening houden met wat de cao zegt over overwerk voor 55+
Hoe nu verder?
Tijdens de ledenraadpleging horen wij graag van jou wat jij wilt! Heb je een collega die (nog) niet lid is, maar die wel wil meebeslissen? Dan kan dat wanneer hij/zij nu of uiterlijk tijdens de ledenvergadering zich inschrijft als lid. Bij de ledenvergadering kan dit via een inschrijfformulier die ik meeneem. Of nu al via onze website: https://www.cnvvakmensen.nl/lidworden
Jikkie Aalberts
bestuurder CNV vakmensen
M. 06 5367 3596
E. j.aalberts@cnvvakmensen.nl