Sommige leden stemden tegen met de motivatie dat ze geen vertrouwen hebben in de toekomst van het bedrijf en denken dat werken in de nieuwe samenstelling na de reorganisatie niet mogelijk is. Andere leden vonden juist om die redenen de looptijd te kort.
Door de situatie rondom corona was het niet mogelijk om een fysieke ledenbijeenkomst te houden en hebben we zaken wellicht onvoldoende uit kunnen leggen. Om die reden een verduidelijking over het stemmen voor het sociaal plan:
We stemmen altijd over de inhoud van het sociaal plan, de compensatie voor de collega’s die moeten vertrekken of de collega’s die een andere functie krijgen. We stemmen niet over het vertrouwen van het bedrijf in de toekomst. Dat is aan de OR. Zij doen een uitspraak over de herstructureringsaanvraag van de directie.
Het is vervelend dat we gegeven de corona-situatie zo hebben moeten stemmen, dat we een en ander niet expliciet kunnen uitleggen, maar alle zaken die op de eerdere ledenvergadering zijn aangegeven staan in het sociaal plan. Vandaar dat we een principeakkoord hadden afgesloten.
We hebben met de directie een principeakkoord bereikt over een sociaal plan waarin alle zaken die eerder in de ledenvergadering zijn aangegeven zijn opgenomen. Het sociaal plan is nu zelfs beter dan het sociaal plan van Hendrik Ido Ambacht door een extra vergoeding en een langer outplacementtraject.
Vervolgtraject sociaal plan
We hebben de directie gemeld dat de leden het principeakkoord hebben afgewezen. Daarop hebben we opnieuw onderhandeld over het sociaal plan. De directie is bereid de looptijd te verlengen tot een jaar, verder willen zij niet gaan. De looptijd van het sociaal plan is nu ook hetzelfde als in Hendrik-Ido-Ambacht. Het sociaal plan is nu een eindbod geworden, waarover opnieuw gestemd wordt tot en met donderdag 23 april.
Hoe gaan we verder als de leden het principeakkoord voor het sociaal plan wederom afwijzen? Dan kunnen er drie situaties ontstaan:
- Werkgever betaalt eenzijdig dit sociaal plan uit. Dit is niet waarschijnlijk, er is immers geen deal.
- Werkgever kiest voor de wettelijke kantonrechtersformule 2020 (ongeveer 45% minder dan dit plan). Als dat zo is gaan vakbonden gelijk naar situatie 3.
- Wij gaan over tot het oproepen van acties/werkonderbreking om het sociaal af te dwingen.
Als het sociaal plan wederom wordt afgewezen zetten FNV en CNV Vakmensen een digitale actiebijeenkomst op waarbij we de leden oproepen om in actie/werkonderbreking te gaan voor een langere looptijd van het sociaal plan of voor een beter perspectief voor de blijvers. Het is de vraag of we actie kunnen voeren aangezien de eisen die we hadden voor het sociaal plan wel ingewilligd zijn. Een unieke situatie.
We gaan er vanuit dat alle leden die tegen stemmen aan de actiewerkonderbreking deelnemen en hun niet georganiseerde collega’s oproepen ook deel te nemen. Welke actie het wordt, mocht het sociaal plan weer afgestemd worden, moeten we in deze bijzondere corona tijd afstemmen met onze juristen.
Over twee andere zaken: de ploegentoeslag en de afbouw hiervan en de consignatiediensten moeten we nog verder onderhandelen.
Je kunt HIER digitaal je stem uitbrengen. Dit kan tot en met 23 april.
Henk van Beers
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 20 35 25 54
E: h.vanbeers@cnvvakmensen.nl