Het klopt dat nieuwe opdrachten uitblijven. Er lopen nog wel een paar kansrijke tenders, maar ook die geven eventueel pas eind 2020 werk voor de yard. Daarnaast wordt als gevolg van de teruggang in het werk HFG Hartlepool gesloten en zal HFG Polska geen werknemers meer uitlenen. Voor HFG Vlissingen is een beleidsbesluit genomen door de directie van Heerema: ten eerste is deze yard de onshore base voor HMC en zal daardoor veel constructiewerk te doen hebben. Ten tweede zal HFG Vlissingen zich blijven toeleggen op jacketbouw.
Maar, zoals al geschreven, er zijn nog geen tenders positief gescoord. De zorgen van de directie ten aanzien van HFG Vlissingen liggen meer op het gebied van het vertrek van medewerkers: vacatures zullen worden opgevuld maar het is lastig om kandidaten te krijgen. Nogmaals: als er iemand weggaat is het de intentie de ontstane vacature weer op te vullen. Er is géén sprake van afbouw van HFG Vlissingen.
Vervolgens kwam de bonusregeling ter sprake: de directie wil enkele wijzigingen doorvoeren. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht over dit onderwerp. Advies van de vakbonden is om voor een eventuele wijziging de achterban te raadplegen. Verder is het advies om goed te kijken naar de winstopbouw van Vlissingen: als er alleen maar werk voor HMC wordt gedaan is Vlissingen afhankelijk van de marges die HMC geeft. Mogelijk is het zuiverder om de winst van zowel HMC als HFG, dus van het hele concern, als rekeneenheid te nemen.
Tot slot kwam de Duurzame Inzetbaarheidsdag aan de orde. Door een aantal mensen bij HFG Vlissingen was iets bepaald over een collectieve opname op 20 december. Daartegen hebben we bezwaar gemaakt. Dit is namelijk een dag waarover de individuele medewerker zeggenschap heeft.
Wat staat er in de cao?
Artikel 5.1.1 Eén dag per jaar
De werknemer heeft elk kalenderjaar recht op 1 inzetbaarheidsdag (8 uren). De werkgever betaalt het salaris over deze dag door.
Artikel 5.1.2 Het gebruik
De werknemer gebruikt deze dag om actief en autonoom (zelfstandig) te werken aan zijn duurzame inzetbaarheid. Hierbij gaat het om scholing, ontwikkeling en gezondheid. De werknemer bepaalt na overleg met de werkgever wanneer hij zijn inzetbaarheidsdag opneemt.
In de cao zijn geen eisen gesteld over de te ondernemen activiteit alleen dat het moet gaan om scholing, ontwikkeling en gezondheid. Het enige wat jij dus moet doen is tegen je werkgever zeggen wat je die dag gaat doen. Je hoeft ook geen bewijsstukken te overleggen van wat je die dag gaat doen of hebt gedaan. De datum waarop je de DI-dag wilt opnemen, moet je natuurlijk wel met je werkgever overleggen. Let op: omdat 2019 bijna voorbij is en er nu pas sprake is van een correcte uitleg van dit cao-artikel, is afgesproken dat je de dag van 2019 ook in (begin) 2020 kan opnemen.
Tot zover. Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, laat het ons weten.
Mede namens FNV collega Marry van der Stel.
Piet Verburg
Bestuurder CNV Vakmensen
Bereikbaar via 06 51 66 73 94 of p.verburg@cnvvakmensen.nl