De NXP-berichtgeving naar eigen werknemers, en dus ook naar CNV Vakmensen, komt sinds september 2020 er op neer dat het bedrijf niet groeit, te maken heeft met dalende omzet en dat als gevolg van COVID-19 de toekomst zeer onzeker is.
Resultaten en prognoses
Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en wij constateren dat NXP weigert om hun aanvankelijke inzichten en argumentatie bij te stellen conform de actuele resultaten en prognoses.
- NXP koopt voor in totaal 2,6 miljard dollar eigen aandelen. Resultaat is dat bestaande aandelen meer waard worden en dividend over minder aandelen betaald hoeft te worden. Dit budget had ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden zoals diepte-investeringen in verband met toekomstige continuïteit. In elk geval is het budget er wel en gaat het dus om het beleid over wat ermee gedaan wordt.
- Volgens het jaarverslag van NXP draaide het bedrijf in december+9% omzet ten opzichte van het jaar ervoor. De actuele prognose voor de resultaten van het bedrijf in het eerste kwartaal van 2021 komt neer op een beter resultaat dan 2019 en zijn +22% tot +30% ten opzichte van 2020.
- Op 15 maart 2021 wandelde NXP in de USA de aandelen S&P top 500 binnen. De CEO van NXP laat weten zeer vereerd te zijn met deze ‘milestone’ van het wereldwijde NXP-team. NXP komt daarmee op het niveau van de Boeings van deze wereld. In deze top 500 kom je niet als je bedrijf treurig draait, vandaar ook een vereerde NXP-CEO.
- De NXP-management inleveroperatie van 25% basisloon in 2020 heeft 9 maanden geduurd, van 1 april tot 31 december. Dat betekent dat deze 25% per 1 januari wordt hersteld met natuurlijk een jaarlijkse verhoging in april. Het effect op de totale beloning (loon, aandelen etc.) was een krappe 3% gedurende 2020. In 2020 heeft de NXP-CEO 19,2 miljoen dollar ontvangen. In 2018 kreeg Sievers € 26,2 miljoen (miljoenen extra dus) met dank aan Qualcomm en medewerkers kregen toen een weeksalaris extra. Tot 2020 kreeg de CEO een gemiddelde loonsverhoging van ruim 10% per jaar. Het gaat hier om één persoon. Ter vergelijking: bonden vragen 4% loonsverhoging (= circa 5 á 6 miljoen euro) voor een krappe 2.000 personen werkzaam bij NXP in Nederland.
Verdeling opbrengsten
Het is duidelijk dat binnen NXP met twee maten wordt gemeten. NXP-werknemers worden met een verhaal het bos in gestuurd als het gaat om een meer eerlijke verdeling van de opbrengsten. Het lijkt er op dat een eerlijke verdeling van de opbrengsten koste wat het kost voorkomen moet worden ten gunste van de aandeelhouder en de vele miljoenen die de top zichzelf toebedeelt.
Markt
NXP stelt in de berichtgeving aan de werknemers en ook aan de vakbonden, zich te willen spiegelen aan de markt. Los van het feit dat toen het eerder niet goed ging met NXP en wél met de markt, wij (bonden) juist niet mochten spiegelen met de markt, is nu kennelijk het idee dat we het vooral over de markt hebben en niet over NXP (maar dat terzijde). Er wordt niet uitgelegd waarom dat zo is. Over die stand van de markt vandaag de dag kunnen we het hebben. Daarnaast is de vraag over welke markt NXP het eigenlijk heeft.
Wij hebben gevraagd naar de content van de productiebenchmark, alleen krijgen wij die niet. Ook de benchmark met andere bedrijven waaruit zou blijken dat NXP boven de middenmoot zit, kennen wij niet. Zodoende blijven wij op dit aspect van het NXP-betoog in allerlei vaagheden hangen. Dan met betrekking tot wat die markt doet ten aanzien van cao-loonsverhogingen, is het zo dat wij momenteel in Nederland een spagaateconomie hebben. Dat betekent dat er bedrijven zijn die erg goed draaien (ruim 80% van de bedrijven in de Metalektro draait goed tot uitstekend zoals hightech) maar ook dat er bedrijven zijn die hard zijn geraakt door COVID-19 maatregelen. Een goed draaiend bedrijf als NXP behoort tot de top en heeft weinig met dit marktgemiddelde te maken. CNV Vakmensen kijkt naar de resultaten per bedrijf of sector.
Stand van zaken
Dan naar de actuele stand van zaken van het cao-overleg bij NXP. Tot dusverre heeft NXP het officiële loonbod aangepast van 1% naar 1,2% per juli ’21 en juli ’22 in een nieuwe cao voor 28 maanden. Dat betekent per 12 maanden plusminus 1% salaris erbij. Momenteel staat het CBS-index (inflatie) op 1,8% februari ’21 tegen februari ’20 (y-y). Deskundigen verwachten een verdere stijging van dit inflatiepercentage. Het actuele loonaanbod van NXP compenseert dus een slordige 50% van de gestegen inflatie. Dit betekent een achteruitgang van het te besteden loon. In een langere cao-periode zoals NXP voorstelt, gaan werknemers er dus langdurig op achteruit.
Bod NXP
Daarnaast heeft NXP sinds vorig jaar het volgende bod op tafel:
- Werknemers gaan minder pensioen opbouwen door de bonus niet langer mee te nemen in het bedrag waarover pensioen wordt opgebouwd. Als gevolg daarvan kan NXP de met 1,18% gestegen pensioenpremie, budgetneutraal doorvoeren. Feitelijk schuift NXP dus de pensioenrekening op het bordje van de werknemers;
- Studie naar zwaar werk of eerder stoppen met werk: geen concrete invoering daarvan;
- Vermindering ploegentoeslag voor nieuwe werknemers;
- Extra verlofdag voor iedereen;
- Wettelijke verjaring verlof toepassen (= 6 maanden na opbouw wettelijk verlof opnemen anders vervallen);
- Hogere pensioenpremie voor werknemers waarbij NXP per procent extra pensioenpremie 0,7% loon wil compenseren;
- Reductie maximale uitkering bij gedwongen ontslag tot 200k;
- Geen thuiswerkvergoeding;
- Leeftijdsgebonden afspraken in cao verschuiven tot enkele jaren voor pensioen;
- Calamiteiten-/ouderschapsverlof onder wettelijk niveau houden;
- Afwijzing van alle andere vakbondsvoorstellen.
Integraal voorstel
Op 24 maart jl. hebben de vakbonden een integraal voorstel op tafel gelegd waar NXP niet op is ingegaan, anders dan met allerlei verwijten in de zin van dat bonden niet bewegen, terwijl NXP dat feitelijk zelf ook niet doet. Bonden hebben daarop aangegeven bereid te zijn om het voorstel voor generatiepact vanaf 60 jaar (werken volgens 80-90-100-model) los te koppelen van het voorstel voor meer betaald verzuim voorafgaand aan pensioen (t/m vg45). NXP heeft daarop laten weten aan dit voorstel te gaan rekenen. Intussen heeft NXP de bonden opnieuw uitgenodigd voor overleg. Uiteraard gaan wij daarop in. NXP kent ons mandaat: CNV Vakmensen kan de loonknop die nu op 4% voor een periode van 12 maanden staat naar beneden draaien, afhankelijk van de wijze waarop NXP wél over de brug komt met andere vakbondsvoorstellen.
Wij hebben kennisgenomen van het laatste NXP bericht waarin het gaat om door de bonden gevraagde loonstijgingen van bijna 10% omdat NXP verschillende perioden bij elkaar optelt. Onzin natuurlijk. NXP wil een langere periode dan 12 maanden, niet de vakbonden. Ook het aanbod van 1,5% loon erbij plus bonusaanpassing is/was ons onbekend.
De bond, dat ben jij
Wij krijgen de indruk dat NXP hard werkt aan een anti vakbondsstemming waarbij NXP uit het oog verliest dat bonden bestaan uit werknemers die in dit geval bij NXP zelf in dienst zijn. Bonden zijn niet een of andere externe partij, de bond ben je zelf. Bij CNV Vakmensen beslist de meerderheid!
Nog geen lid? Wordt nu lid en beslis mee over je eigen belangen bij NXP!
Arthur Bot
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 20 44 51 90
E a.bot@cnvvakmensen.nl