Tata Steel: Nieuwe salarisschalen en Pensioenregeling

In deze nieuwsbrief praat CNV je bij over een aantal ontwikkelingen binnen het bedrijf. Zo worden de aanloop- en tussenschalen per 1 oktober afgeschaft. Dit is een uitwerking van de cao afspraak uit het laatste cao protocol. Onderstaand lees je meer. Daarnaast communiceert Tata Steel kennelijk liever via een newsflash met het CNV over een pensioenafspraak dan rechtstreeks met ons. CNV wil zich constructief opstellen maar dat wordt door Tata Steel onmogelijk gemaakt. Teleurstellende houding van de directie in deze moeilijke financiële tijden voor het bedrijf.

Afschaffing aanloopschalen
In het laatste cao protocol was met Tata Steel op hoofdlijnen het volgende afgesproken:
“Partijen zijn overeen gekomen om te onderzoeken of het mogelijk is over te gaan tot het afschaffen van de aanloopschalen (inc.l E-lijn en tussenschalen), om te komen tot een marktconforme en vereenvoudigde salarisstructuur…Alle functies zullen nog maar één bijbehorende salarisschaal hebben en in deze schaal wordt de medewerker voortaan direct geplaatst.. Voor de salarisschalen betekent dit dat de huidige eindschalen langer worden en lager beginnen. Medewerkers zullen worden ingedeeld in een trede van de salarisschaal van hun functie. Partijen zijn overeengekomen deze wijzigingen door te voeren per 1 oktober 2024..”

Door een werkgroep, o.a. bestaande uit CNV’ers andere vakbondsvertegenwoordigers en de werkgever, is de afgelopen periode hard gewerkt om bovenstaande afspraak te realiseren. Doel is om meer duidelijkheid te verschaffen over de systematiek. Voortaan is het dus simpel. De (nieuwe) medewerker zit gelijk in zijn eind schaal. Dit vergroot de duidelijkheid en sluit aan bij wat in de BV Nederland meer gebruikelijk is. Als je dus nu nog niet in je eindschaal zit dan word je daar per 1 oktober a.s. in geplaatst op het zogenaamde naast hoger gelegen bedrag ten opzichte van je huidige salaris. Zit je wel in je eindschaal dan verandert er niets behalve het nummer van je trede in de (langere) schaal.

Deze wijziging kan een aantal effecten hebben voor bestaande medewerkers. Sommige arbeidsvoorwaarden zijn namelijk gekoppeld aan salarisschalen. Denk bijvoorbeeld aan OT- of BO toeslag, overwerk of vakantiedagen. Hierover hebben we binnen de werkgroep afspraken gemaakt. Datzelfde geldt voor de zogenaamde garantieregeling bij reorganisatie. Deze garantieregeling is het heetste hangijzer geweest in de besprekingen. Mocht je hierover meer willen weten neem dan contact op met de kaderleden of met ondergetekende. Voor de huidige populatie in de garantieregeling (incl degenen uit de "- 800" reorganisatie van dit jaar) verandert er niets. Dat kan voor nieuwe situaties anders zijn. Helaas hebben we hierbij dus niet het onderste uit de kan kunnen halen maar toch vinden we als kadergroep dat we een nette afspraak hebben gemaakt.

Pensioenregeling
Tata Steel heeft een prima pensioenregeling maar door nieuwe wet- en regelgeving moet deze regeling aangepast worden. Er is hiervoor een stuurgroep aan het werk bestaande uit vertegenwoordigers van de vakbonden en de werkgever. Lange tijd leek deze samenwerking prima te verlopen. Helaas lijkt nu het laatste loodje ook echt het zwaarst te zijn. De discussie gaat over de premie. Dat is de inleg in je pensioen die door werkgever en werknemer samen gedaan worden. Met dat ingelegde geld wordt gespaard en belegd. Doel is dat in de nieuwe regeling je na 42 jaar werken tenminste 80% van je gemiddelde salaris ontvangt bij pensionering. Nu is er discussie over de in te leggen premie nadat de nieuwe wet- en regelgeving is ingegaan. Tata Steel wil de afspraak over de huidige 29% premie maar afsluiten tot 1 januari 2028. Vakbonden willen dit één jaar langer. Pensioen is uitgesteld salaris dus deze discussie is hartstikke belangrijk. CNV was in de veronderstelling dat er nog een oplossing te vinden was. Helaas brengt Tata Steel door de newsflash van gisteren deze mogelijke oplossing niet dichterbij. Het CNV vindt dat zorgelijk. Hopelijk kunnen we op constructieve wijze nog tot iets komen. Zo niet dan komen we op korte termijn in de lucht om met jullie te bespreken welke mogelijkheden er zijn om Tata Steel op andere gedachten te brengen.

Vragen en/of opmerkingen?
Hiervoor kan je terecht bij kaderleden Gerard Kuijper (06-12991426), Dennis Kruit (06-46214854) en ondergetekende.

Marten Jukema
Vakbondsbestuurder CNV
m.jukema@cnv.nl
06-13204112