Stem over het eindbod Cao Low & Bonar

Vorige week zijn jullie door het management van Low& Bonar geïnformeerd over de uitkomsten van het cao-overleg. Dit overleg heeft destijds niet tot overeenstemming met bonden geleid; vandaar dat er door Low & Bonar een eindbod is gedaan.

 Eindbod  
Het feit dat werkgever een eindbod doet, betekent in feite dat de werkgever klaar is met onderhandelen voor de nieuwe cao en niet verder wil. Het grote struikelpunt voor ons als bonden is de structurele loonsverhoging die naar onze mening  te laag is. Low & Bonar vindt het gezien de huidige omstandigheden en de situatie waar jullie vandaan komen, onverantwoord om een hoger loonbod te doen. De argumentatie staat in de brief die jullie hebben ontvangen over de cao-onderhandelingen.

Bedrijfsanalyse
Het is wel een goede stap vooruit dat we tot overeenstemming zijn gekomen over nut en noodzaak van een bedrijfsanalyse om tot een gedegen loopbaanbeleid te komen, waarbij werknemers op een gezonde wijze hun pensioenleeftijd kunnen behalen.
Voor deze analyse nemen wij als bonden het initiatief en willen we eventuele mogelijkheden in de volgende cao implementeren. Je moet hierbij denken aan duurzame inzetbaarheid met o.a. behulp van een 80-90-100-regeling, de mogelijkheid om via de tijdelijke subsidieregeling 3 jaar eerder te stoppen met werken en andere inhoudelijke regelingen die wij in onze voorstellen naar voren hebben gebracht.
Nogmaals: vakbonden nemen hierin het initiatief en mogelijk kunnen nog deze maand al concrete afspraken gemaakt worden waarbij we jullie inbreng ook zullen gebruiken.

Tja, en dan het loon
Een punt waarover we het in de onderhandelingen niet eens konden worden. We hebben zeker begrip voor de positie waarin Low & Bonar zit. Daarnaast weten we dat Covid-19 een behoorlijke impact heeft en nog zal hebben op de omzet en de (financiele) resultaten. Wij kijken daar niet voor weg als vakbonden en hebben om die reden ook het arbeidsvoorwaardenbeleid omgezet naar maatwerk en de harde looneisen losgelaten. Wij konden echter geen overeenstemming bereiken om te komen tot een onderhandelingsresultaat.

Na een uiterste poging van ons om iets beters af te spreken dan de éénmalige €€ 600,- en de structurele verhoging van 1,25% op 1 april 2020 (de inflatie ligt nu rond 1,2% en voor 2021 verwacht men een inflatie/prijsstijging van 1,3%) heeft Low & Bonar gereageerd met een verbeterd eindbod dat er als volgt uitziet:

- een looptijd 12 maanden ( 1 april 2020 t/m 31 maart 2021);
- een loonsverhoging 1,5% per 1 april 2020;
- een afspraak die niet in de cao komt, maar wel bevestigd is door Low & Bonar, is dat jullie salarissen in het vervolg vóór of op de 25e van de maand op de rekening staan;
- een afspraak bedrijfsanalyse Low & Bonar waarbij in de komende jaren cao-afspraken worden gemaakt rondom Duurzame inzetbaarheid.
Het gaat om de mogelijkheden om eerder te stoppen met werken, de bekende 80-90-100 regeling, maar ook over scholing en instroom van nieuwe werknemers worden hierin opgenomen. De bedoeling is om met maatwerk tot een echt Generatiepact te komen. Het eerste initiatief hiervoor zal op korte termijn (nog in december 2020) door de vakorganisaties worden genomen.

Het woord is nu aan jou: stem over het eindbod
Het is een eindbod en dat betekent dat er geen ruimte meer is voor verbeteringen bij Low & Bonar. Het woord is nu aan de vakbondsleden. Het is aan jou om te beoordelen wat je van dit eindbod vindt. Gelet op de uitgebreide voorstellenbrieven van beide bonden zien we in feite dat het proces voor de nieuwe cao in 2021 bijna naadloos aansluitend doorloopt. Je kan met deze link meteen je stem uitbrengen.  Of je kunt met dit webadres op internet je stem uitbrengen: https://bit.ly/3mY9zPu Stemmen kan tot en met 14 december 2020.

Kitty Huntjens, bestuurder CNV Vakmensen
E k.huntjens@cnvvakmensen.nl / M 06 4782 6877