Cao van 1 jaar met loonstijging en reiskosten
Dat is wat CNV en FNV de werkgevers hebben voorgesteld om tot een cao te komen. Op die manier houd je het simpel en is een akkoord sluiten makkelijker. Dachten we.
Package deal
Maar jullie werkgevers hebben een ander idee; een package deal. In goed Nederlands, koppelverkoop: je krijgt het één alleen, als je ook het ander accepteert.
Dit is zijn de “plussen” in het voorstel van de wasbazen:Een cao voor 3 jaar.
- Loonsverhoging voor loongroep 2:
- 1/7/21 - 1% en 1 cent reiskostenvergoeding erbij
- 1/7/22 - 2%
- Loonsverhoging voor loongroep 3 en hoger: de procenten van loongroep 2 in euro’s (dus hoe hoger je loon, hoe lager je loonsverhoging).
- Stijging van de pensioenpremie met 2,4% (deel voor rekening werkgevers, deel voor jezelf).
- Voor mensen die werken in loongroep 2 of 3 en die tenminste 75% van de fulltime norm werken:
- Minder werken vanaf 61 jaar (generatiepact)
- Stoppen met werken vanaf 63 jaar, tegen een uitkering op basis van AOW alleenstaanden (vanaf januari 2021 tot uiterlijk december 2025 beschikbaar)
Dit zijn de “minnen” in het voorstel van de wasbazen:
- Als je meedoet aan het generatiepact, moet je daar het volgende voor inleveren: je bovenwettelijke verlofdagen en de seniorendagen vanaf 60 jaar.
- Solidariteitsheffing voor duurzame inzetbaarheid ter grote van 16 uur.
- Op 5 zaterdagen 4 uur werken zonder toeslag.
- Minder geld als je ziek bent: 4 maanden 100%, 8 maanden 85% en daarna 12 maanden 75% loon.
- Mee betalen aan de Raltex: 1/3e van de premie (wordt nu helemaal door werkgevers betaald).
- Vakbonden moeten een bindende overeenkomst (zonder voorwaarden dus) tekenen om mee te werken aan het binnenharken van overheidssubsidie voor duurzame inzetbaarheid (waaruit een deel van de kosten voor het generatiepact en de eerder-stoppen-met-werken-regeling betaalt worden).
- Geen crisisclausule meer, maar wel een aanpassing van cao artikel 59, waardoor er toch meer ruimte komt op het negatief afwijken van de cao (maar met de belofte dat negatieve afwijking binnen een jaar gerepareerd wordt).
Schandalig
Zo hebben wij dit voorstel genoemd. Want nagenoeg alle eerdere pijnpunten zitten nog in dit voorstel en in ruil daarvoor krijg je een cao van 3 jaar, waarin maar in 2 van de 3 jaar een kleine loonsverhoging wordt gegeven. Dat vinden wij respectloos. Daar zijn we boos om. En natuurlijk snappen werkgevers daar niets van…. want ze bieden ons toch heel veel van wat we vragen? Nee dus, want een groot deel van wat er “geboden” wordt, betaal jijzelf, of wordt betaalt door de overheid. Het is makkelijk uitdelen van andermans centen.
Terug naar ons eigen voorstel
We hebben werkgevers vertelt dat er maar één manier is om tot een cao te komen op dit moment. En dat is door de verslechteringen van tafel te halen, een eerlijke loonstijging te bieden per 1 juli 2020 (eventueel in de vorm van een éénmalige betaling) en per 1 januari 2021. Een verbetering van de reiskosten en een cao voor 1 jaar.
Duurzame inzetbaarheid
Oh ja, en natuurlijk zijn wij bereid om mee te werken aan het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid. CNV en ook het FNV vinden het ontzettend belangrijk dat jij je werk gezond kunt blijven doen en dus willen we samen met werkgevers die subsidie van de overheid binnenhalen en goed inzetten. In bijvoorbeeld een generatiepact of een regeling-eerder-stoppen-met-werken. Maar dan zonder de koppelverkoop. Dus zonder de minpunten. Wat ons betreft werken we dat uit in de Raltex en zetten we de regelingen in de cao, zodra ze duidelijk zijn. Een protocol afspraak dus.
Werkgevers: overleg achterban
Vorige keer zijn we gestopt met onderhandelen omdat wij met jullie (onze achterban) wilden overleggen. Deze keer zijn we gestopt omdat de werkgevers met hun achterban (alle leden van de FTN en Netex) willen overleggen.
Vervolg
Op 21 december praten we verder met de werkgevers in de Textielverzorging en wij hopen nog steeds op een goede uitkomst voor jou. Op een eerlijke loonsverhoging in ieder cao jaar en afspraken die je niet gedeeltelijk zelf hoeft te betalen.
Willem Kruithof
bestuurder CNV Vakmensen
M : 06 - 51601998
E : w.kruithof@cnvvakmensen.nl