Maatregelen corona in de Textielverzorging

De regering maakte woensdag 20 mei de tweede ronde van de coronamaatregelen bekend. In deze nieuwsbrief vind je een overzicht van die maatregelen. De nieuwe maatregelen tegen de (economische) crisis houden meer vrijheid in per 1 juni.

Het slot op de samenleving gaat in kleine stapjes open. Leuk voor de één, bedreigend voor de ander. Want wat moet je doen als er straks horden mensen op jouw werkplek afkomen of als je baan vervalt? Lees daarom ook het einde van deze nieuwsbrief!

Ontslag
Een van de kabinetsmaatregelen is het opheffen van het ontslagverbod als jouw werkgever gebruik maakt van de Haagse steunmaatregel (NOW-2). Het CNV noemt dat deel van de nieuwe maatregel ronduit bedreigend. En daarin staat de bond niet alleen, zo blijkt uit eigen onderzoek. Eén op de drie werknemers vreest ontslag als de ontslagboete vervalt en driekwart van hen voorziet dat de werkloosheid dan ook nog eens lang gaat duren. Meld je daarom bij jouw vakbond wanneer je hoort dat jouw werkgever een ontslagronde voorbereidt.

Belangrijke maatregelen op een rij
Ook nu de ‘nieuwe’ coronaperiode aanbreekt per 1 juni gelden nog steeds de oude afspraken: was je handen vaak; hoest en nies in de elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand van anderen en werk zoveel mogelijk thuis. Blijf sowieso thuis als je verkoudheidsklachten hebt.

Groepen
Maar je mag wel weer in groepsverband naar buiten! Al geldt daarbij de anderhalve meter onderlinge afstand. Openbare gebouwen, zoals bijvoorbeeld muziekschool, theater, bioscoop en concertzalen gaan weer open. Dertig bezoekers tegelijkertijd is de bovengrens. Je moet vooraf reserveren én vragen beantwoorden over jouw gezondheid. Ook musea en monumenten gaan weer open. Hier is het totale bezoekersaantal niet begrensd op 30 personen. Het soort gebouw bepaalt dit mede. 

Horeca
Uitgaan in restaurants en cafés is per 1 juni (12.00 uur) weer toegestaan tot maximaal 30 personen. Onderlinge afstand van 1,5 meter is verplicht behalve als jouw gezelschap al samenwoont in één huis. Op het terras geldt het maximum aantal van 30 personen niet: wel geldt de onderlinge afstand. Je moet er wel rekening mee houden dat de kroegbaas of restauranteigenaar je vooraf vragen stelt over jouw gezondheid.

OV
Reizen in het openbaar vervoer wordt afgeraden als het niet echt noodzakelijk is. Ga je toch, dan moet je een niet-medisch mondkapje dragen in bus, trein, metro of veerpont als je ouder bent dan 12 jaar. Het niet-dragen ervan levert een boete op van € 95. Dit mondkapje is niet verplicht op de perrons, de bushalte en in de stationshal.

Onderwijs
Het voortgezet (speciaal) onderwijs begint weer na Tweede Pinksterdag en het basisonderwijs gaat een week later weer volledig van start. Op 15 juni starten mbo, hbo en universiteiten weer met de lessen en colleges al zullen die zijn gericht op tentamens, examens en praktijkbegeleiding.

Veilig/onveilig?
Zoals al aangegeven is heel goed mogelijk dat al deze maatregelen voor jou als werknemers helemaal niet zo prettig zijn. Je zult maar chauffeur, machinist of conducteur zijn. Of kelner, serveerster, schoonmaker in een openbaar gebouw of school. Ineens komen er weer veel mensen af op jou en jouw werkplek.
Wat kun jij doen? Waar kan jij terecht? De laatste tijd is de vleesverwerkende industrie veel in het nieuws vanwege de vele besmettingsgevallen. Blijkbaar lukt het (nog) niet om een veilige werkplek voor mensen te maken; een zorgelijke ontwikkeling waar we als vakbond niet gerust op kunnen zijn. Ook binnen de Textielverzorging maken werknemers zich zorgen over veilig omgaan met besmet (corana) wasgoed of wat als er een collega besmet is. Ons advies is dat je eerst met jouw leidinggevende in gesprek gaat. Welke afspraken gelden er intern? De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging kun je daarover ook vragen stellen. Maar je kunt uiteraard ook bij jouw vakbond, CNV Vakmensen terecht. Op onze website vind je veel informatie over de coronacrisis ; ga naar Onze corona-vragen-en-antwoordenreeks

Signalen uit het werkveld
Vanuit het werkveld bereiken ons veel signalen over maatregelen die werkgevers door willen voeren. Werknemers voelen zich onder druk gezet. Een werkgever mag niet -zonder jouw toestemming- je vakantie niet betalen of later uitbetalen of jou je vakantiedagen laten inleveren. Wij verzoeken je met klem nergens mee in te stemmen, niet als OR en ook niet als individuele werknemer. Neem daarvoor eerst contact op met jouw vakbond.

Willem Kruithof, bestuurder CNV Vakmensen
E w.kruithof@cnvvakmensen.nl / M 06 5160 1998