Verkeerde looncomponent
In de zaak van Marieke ging dat helaas om een verdrietige omstandigheid; ze was al twee jaar ziek en zou niet meer herstellen voor haar eigen of ander passend werk bij de werkgever. Die had voor haar op zichzelf een goede overeenkomst opgesteld, maar de aangeboden vergoeding was niet helemaal correct. Er was gerekend met een verkeerde looncomponent en een verkeerde periode, dus dat werd door de juridisch adviseur als eerste aangekaart. De werkgever stemde hier mee in en dat leverde een kleine €500,- bruto extra op.
Belangrijke uitspraak
De juridisch adviseur merkte nog iets op. Marieke verloor met deze overeenkomst een dienstverband voor 20 uur, maar ze was oorspronkelijk voor 32 uur bij haar werkgever in dienst getreden. Nadat zij al eerder met een ernstige ziekte te maken had gekregen en 104 weken ziek was geweest, is zij in een andere functie verder gaan werken, tegen een lager salaris en voor 12 uur per week minder. Dit speelde zich af in oktober 2018, maar kort daarvoor, op 14 september 2018 kwam de Hoge Raad met een belangrijke uitspraak (Kolom-arrest).
De werknemer, die als gevolg van langdurige arbeidsongeschiktheid (of door bedrijfseconomische redenen) met een kortere arbeidsduur genoegen moet nemen, heeft recht heeft op een transitievergoeding over dat deel waarvoor hij/zij wordt ‘ontslagen’. Het arbeidsverlies moet daarbij minimaal 20 procent van de oude uren-omvang bedragen.