Wat is arbeidskorting precies?
De arbeidskorting is een heffingskorting die alle werkenden krijgen. Deze korting wordt door de Belastingdienst ingehouden op de inkomstenbelasting die je moet betalen. Arbeidskorting is dus fiscaal voordeel: je krijgt korting op de te betalen belasting. De arbeidskorting wordt berekend op basis van het totale inkomen uit arbeid. Dit jaar is de maximum korting vastgesteld op 5.052 euro. Reken je dit om, dan krijg je maandelijks honderden euro’s netto aan korting. Een belastingvoordeel dus.
Recht op arbeidskorting
Zoals gezegd, niet alle uitkeringsgerechtigden hebben recht op arbeidskorting. Dat zijn alleen de mensen die, naast hun uitkering, gedeeltelijk werken en hun uitkering door het UWV laten overmaken aan de werkgever. De werkgever op zijn beurt, maakt het totale bedrag aan loon en uitkering over aan de werknemer, waardoor deze over het totale bedrag recht heeft op arbeidskorting. Werknemers met een WIA-uitkering, die hun uitkering niet via de werkgever kunnen laten uitbetalen, vissen achter het net. Bij hen wordt enkel de arbeidskorting over het loon verrekent. Dit resulteert in grote nettoverschillen tussen beide groepen.
Vervolgstappen
Het gerechtshof in Den Haag heeft bepaald dat het niet eerlijk is, dat niet alle werkende WIA-gerechtigden aanspraak kunnen maken op arbeidskorting over het loon en de uitkering. Zij heeft de werknemer die het heeft aangekaart, in het gelijk gesteld en bepaald dat hij recht heeft op de arbeidskorting over het loon en de uitkering. Dus ook als de persoon in kwestie de uitkering ontvangt via het UWV. Staatssecretaris van Rij heeft cassatie (hoger beroep) ingesteld tegen de uitspraak. Ook zijn er vragen gesteld in de Tweede Kamer.