Vraag en aanbod
Wij hebben voorstellen gedaan ter verbetering van de cao. Dan gaat het om voorstellen op het gebied van looptijd en loon, duurzame inzetbaarheid, scholing, reiskosten dienstreizen, beschikbaarheid van stageplaatsen en stagevergoedingen, extra verlof, toeslagen en vergoedingen. Op geen van onze voorstellen hebben de werkgevers direct ja gezegd.
Loonontwikkeling
Als het gaat om onze inzet voor koopkrachtbehoud, stellen de werkgevers dat zij de salarissen per 1 januari dit jaar al met 5,5% structureel hebben verhoogd. En een eenmalige uitkering van € 250 in januari. Zij beiden nu per 1 juli 2023 een verhoging van 1,5% structureel met wederom een looptijd van 6 maanden. Wij vinden dit bod absoluut onvoldoende. Werkgevers stellen dat zij ook al in mei 2022 de salarissen met 3% hebben verhoogd. De redenatie is dan als volgt: 3% per 1 mei 2022, 5,5% per 1 januari 2023 en nu dan nog 1,5% per 1 juli 2023. Opgeteld kom je dan toch binnen 15 maanden op 10% structureel. Op zich juist, maar daarmee behoud je bij lange na niet je koopkracht. De inflatie alleen al in 2022 was iets meer dan 10%. Dus over die 12 maanden in 2022 heb je 120% minder kunnen kopen. Daar staat vanaf de maand mei 2022 (dus 8 maanden) slechts 3% meer loon tegenover. Het verschil is dan 120% minder, tegenover 24% meer. Een koopkrachtverlies in 2022 dus van 96%.
Wij vragen voor de tweede helft 2023 4,5% meer loon. Maar dat dan wel gecombineerd met een looptijd van 12 maanden of 18 maanden. In het eerste en tweede half jaar 2024 vragen wij dan per half haar 3,5% structureel meer salaris. Een langere looptijd willen werkgevers niet meer vanwege de onzekere economische vooruitzichten. Zij willen slechts nog een cao afspreken voor de tweede helft 2023. En zij bieden dus slechts 1,5% meer salaris.
Reacties op onze andere voorstellen
Herinnert u zich nog het ezeltje van Pipo de Clown? De naam was Nononono. En dat is precies de reactie op zo'n beetje al onze voorstellen: nee, nee, nee en nog eens nee. Of een halve nee. Bijvoorbeeld over onze voorstellen over (1) het beschikbaar stellen van stageplekken en (2) een reële en substantiële stagevergoeding. Tegen het eerste voorstel zeiden de werkgevers ja, tegen het tweede nee of zwegen zij daarover in alle toonaarden. Of ons voorstel voor een extra verlofdag. Werkgevers zeiden weliswaar ja, maar dan wel door mensen zelf betaald met de voucher voor duurzame inzetbaarheid. Een sigaar uit eigen door dus. Feitelijk dus opnieuw een nee.
Wat kun jij doen?
Je kent onze brief voorstellen en weet dus wat onze wensen zijn. Werkgevers geven niet thuis. Dat wil zeggen de werkgeversorganisatie, waarbij jouw werkgever is aangesloten. Vertel jouw werkgever wat jij van het schamele, ondermaatse werkgeversbod vindt. Spreek hierover met jouw collega's. Kaart het aan bij jouw ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging als die er is binnen jouw bedrijf. Zorg dat de nog ongeorganiseerde collega's lid worden. Hoe meer leden, des te groter onze vuist. Als onze argumenten aan de onderhandelingstafel falen, rest ons alleen nog publiciteit én het organiseren van protest, verzet en actie van onze leden. Het is nog niet zover, maar ik vermoed dat het een 'heet' derde kwartaal wordt.
Reageren
Mag altijd. Om je op te geven als lid van de cao commissie. Of om mij te vertellen hoe in jouw bedrijf gaat. Ideeën voor ludieke, creatieve acties zijn altijd welkom. Hoe reageren jouw collega's op ons verhaal, op onze inzet? Of gewoon reageren op deze nieuwsbrief met opmerking of vragen. Dat kan met een telefoontje, een whatsapp of een gewone mail. Mijn contactgegevens staan hieronder.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Emiel Peper
Bestuurder
E aem.peper@cnvvakmensen.nl / M 06 2343 2081
Stel hier je vraag aan de onderhandelaar
poll__results
Bedankt voor je stem!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief over werk en inkomen. Je ontvangt deze 1x per maand.