CNV: geschokt door fouten UWV bij uitkeringen

Schokkend dat tienduizenden arbeidsongeschikten al jarenlang verkeerde uitkeringen krijgen. Het CNV roept het UWV op om zo snel mogelijk orde op zaken te snellen en duidelijkheid te geven aan de mensen die het betreft. Niemand zit immers te wachten op een tweede toeslagenschandaal.

Dat is de eerste reactie van CNV op de berichtgeving in AD over het feit UWV jarenlang foutieve uitkeringen heeft verstrekt.

‘We hebben het hier over kwetsbare mensen die langdurig ziek zijn. Mensen met kanker, fysieke beperkingen of een chronische ziekte. Bovenop alle ellende komt nu naar buiten dat veel mensen in de WIA een te hoge of juist een te lage uitkering hebben gehad. Een onvoorstelbare grove fout. En dat in tijden waarin mensen al een laag vertrouwen in de overheid hebben,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

‘We begrijpen dat UWV heeft besloten om geen terugvorderingen te doen bij mensen die een te hoge uitkering hebben gekregen. Dat is terecht en van groot belang. Voor veel mensen zou het immers onbetaalbaar zijn om deze terug te betalen. Het betreft tenslotte een fout van UWV. Wie te weinig heeft gekregen, dient wel gecompenseerd te worden. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren. We hebben het hier over een groep die vaak al op de armoedegrens leeft. Daarnaast roepen we UVW op om snel te onderzoeken hoe deze fouten hebben kunnen gebeuren. Voor CNV is het onbegrijpelijk dat dit blijkbaar jarenlang de gang van zaken bij UWV was.'

UWV heeft inmiddels een bericht op hun website geplaatst over de situatie. Hierin staat ook een telefoonnummer waar mensen met vragen naar kunnen bellen: UWV kondigt correcties aan op WIA-uitkeringen die in periode 2020 tot en met 2024 niet juist zijn berekend | UWV