Binnenhof in Den Haag gezien vanaf de Hofvijver in Den Haag

CNV-inzet rondetafelgesprek Tweede Kamer over problemen bij WIA

CNV schrijft Position Paper met aanbevelingen om WIA-problematiek op te lossen

Direct downloaden

Op 9 april houdt de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de problemen bij het toekennen en berekenen van WIA-uitkeringen door UWV. CNV-bestuurder Jan Pieter Daems neemt deel aan dit gesprek, namens alle WIA-gerechtigden.

Wat is er precies aan de hand?

UWV heeft, sinds langere tijd, grote problemen met de uitvoering van de WIA. Mogelijk tienduizenden mensen hebben jarenlang een te hoge of lage arbeidsongeschiktheidsuitkering gekregen. Dit leidt tot grote onzekerheid en stress bij arbeidsongeschikten.

Grijp fouten niet aan voor ingrijpende stelselwijziging

De huidige WIA-problematiek wordt al snel gebruikt als argument om het ziekte en arbeidsongeschiktheidsstelsel, in de toekomst, ingrijpend te wijzigen. De veronderstelde complexiteit van het stelsel, zou leiden tot de gemaakte fouten en vragen om een vereenvoudigde uitvoering. CNV wijst op andere oorzaken voor de gemaakte fouten, zoals een verouderd ICT-systeem en gebrekkige kwaliteitscontrole en stuurt erop aan dat de uitvoering orde wordt gebracht en de organisatie van het UWV sterk verbeterd. Pak daarnaast hardheden in het stelsel zelf aan. Maar houdt deze twee discussies wel goed uit elkaar.

Vrouw thuis aan het werk op een laptop en met haar telefoon en een kopje koffie

Position Paper

Wil jij weten welke aandachtspunten CNV meegeeft om de WIA-problemen bij het UWV op te lossen? Download nu de Position Paper.

Direct downloaden

Wees transparant

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft aan dat UWV, over een periode van januari 2020 – september 2024, 200.000 WIA-uitkeringen heeft geanalyseerd op mogelijke fouten bijvoorbeeld in de dagloonvaststelling. Dat is het bedrag dat iemand gemiddeld per dag heeft verdiend voordat hij ziek werd. Maar deze analyse zelf wordt niet gedeeld.. Er is daardoor onduidelijkheid over de uitvoering van de analyse: de manier waarop is onderzocht, wat is onderzocht en hoe de selectie van gedupeerden is gemaakt. zijn. Het CNV dringt daarom aan op snelle openbaarmaking van de analyse.

Geef de scope aan

Daarnaast is niet duidelijk wat er precies onder de herstelactie valt. Gaat het alleen om fouten in de dagloonberekening? Of wordt het Maatmanloon ook onderzocht op fouten? En worden deze fouten dan ook meegenomen in de herstelactie? CNV dringt er bij UWV op aan om duidelijk te communiceren wat er precies onder de scope van de herstelactie valt en wat er (mogelijk) nog volgt.

Geen terugvorderingen

CNV benadrukt verder dat er van een terugvordering geen sprake mag zijn en vraagt om garantie dat dit ook niet zal gebeuren. Er moet snel een einde komen aan de onzekerheid bij uitkeringsgerechtigden. Wat daar ook aan bijdraagt is heldere communicatie. Wees eerlijk over wanneer de herstelactie start en hoe lang het in beslag neemt. En wanneer mensen bericht kunnen verwachten.

Het rondetafelgesprek terugkijken?

Wil jij het rondetafelgesprek terugkijken? Je checkt het debat hier.