CNV-onderzoek: 17% vrouwen krijgt burn-out door combinatie werk-menopauze

De combinatie werk en menopauze valt 71% van de vrouwen met overgangsklachten zwaar. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 4.500 vrouwen tussen de 45 en 65 jaar. Bij ruim driekwart van alle vrouwen leidt de menopauze tot psychische of lichamelijke klachten.

17% van de vrouwen met overgangsklachten heeft een burn-out gekregen door de combinatie werk en overgang en 25% zit tegen een burn-out aan. 73% geeft aan minder productief te zijn door overgangsklachten en 25% kan soms zelfs langere tijd niet functioneren.

Kapitaalvernietiging
‘Miljoenen werkenden zijn momenteel in de overgang of raken straks in de overgang. Overgangsklachten zorgen voor minder productiviteit en in veel gevallen zelfs tot een burn-out. Enorme kapitaalvernietiging. Zeker omdat veel vrouwen in kraptesectoren werken, denk aan zorg, onderwijs en kinderopvang. Zonder optimale inzet van vrouwen, loopt Nederland vast,’ aldus Danielle Woestenberg, bestuurder bij CNV.

Geen menopauzebeleid
Slechts 2% van de werkgevers heeft op dit moment een overgangsbeleid. 8% heeft een speciaal aanspreekpunt waar vrouwen met overgangsklachten terecht kunnen. 95% van de werkgevers vraagt vrouwen zelf niet naar suggesties om het overgangsbeleid effectief vorm te geven.

‘Achterhaald beleid. Het aantal werkende vrouwen is de afgelopen jaren explosief gestegen. Een adequaat menopauzebeleid is daarom noodzakelijk voor elke organisatie. Werkgevers moeten hier snel mee aan de slag, met input van vrouwen zelf,’ stelt Woestenberg. 'Dit is namelijk geen vrouwenprobleem, maar een arbeidsmarktprobleem. We hebben straks iedereen nodig om de kwaliteit van dienstverlening te kunnen blijven garanderen. Beleidsontwikkeling op de menopauze moet hoge prioriteit krijgen.'

Taboe
Ruim 1 op de 3 ondervraagden stelt dat er op de werkvloer nog steeds een taboe heerst om over de menopauze te praten. Eenzelfde percentage schaamt zich om overgangsklachten bespreekbaar te maken. 55% stelt de werkgever niet op de hoogte van haar situatie. ‘Treurig dat er nog steeds schaamte is over doodnormale fases waar vrouwen doorheen gaan. Weg dus met dat taboe. Dat is de eerste stap om het bespreekbaar te maken en beleid te formuleren. Met de juiste ondersteuning komen vrouwen deze fase prima door.’

Speciale vrouwenruimte

Het CNV pleit voor een menopauzebeleid op iedere werkvloer. Onderdeel hiervan is een aparte ruimte waar vrouwen zich kunnen terugtrekken. Deze ruimtes zijn op minder werkvloeren te vinden, soms zijn alle aanwezige toiletten genderneutraal. Terwijl het wenselijk is dat er naast genderinclusieve toiletten ook een gescheiden toilet aanwezig is.

Woestenberg: ‘De kolfruimte is op iedere werkvloer verplicht. Het zou mooi zijn als deze ruimte multifunctioneel wordt. Vrouwen met overgangsklachten kunnen hier even van kleding verwisselen of zich een half uurtje terugtrekken bij stevige hoofdpijn. Dit kan het gros van de vrouwen enorm helpen. De kleine investering voor zo’n ruimte weegt niet op tegen de miljarden aan burn-outkosten die werkgevers nu betalen. Door de vergrijzing hebben we straks iedereen nodig. Niets doen met overgangsklachten op de werkvloer is daarom onbespreekbaar.’