‘Een fors aantal werkenden heeft nog nauwelijks loonsverhoging ontvangen. Daar zetten we momenteel op in: denk aan de ruim 16.000 werknemers bij de slagerijen, waar we nu 11% loonsverhoging vragen. In de schoonmaak-cao moet er eveneens flink wat bij, daar vragen we 14% loonsverhoging voor de komende twee jaar. Maar ook bij andere cao’s strijden we voor een stevige loonsverhoging,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.
Hoge inflatie
87% van de werkenden geeft aan dat hun vaste lasten in 2024 weer flink zijn gestegen. ‘De afgelopen twee jaar zijn de boodschappen ruim 10% duurder geworden, en dat geldt eigenlijk voor alle vaste lasten. Het CNV heeft in 2022 en 2023 veel cao’s afgesloten met percentages die we in tientallen jaren niet hebben gezien. Een compensatie voor de hoge prijzen. Maar we zijn er nog niet want veel werkenden kunnen moeilijk rondkomen. Voor die groep maken we ons de komende tijd sterk en zetten we hoog in aan de cao-tafel.’
Mediaverbod
12% van de ondervraagden vreest hun baan te verliezen als ze staken, blijkt ook uit het CNV-onderzoek. 22% is bang voor gedoe als ze meedoen aan vakbondsacties. 17% krijgt van de werkgever een mediaverbod om te praten over de acties en bij 15% maakt de werkgever het ze moeilijk om mee te doen aan acties of stakingen.
Wettelijk recht
Fortuin: ‘Staken is een wettelijk recht. Werkgevers zijn niet slim als ze hiervoor gaan liggen of hun werknemers hierin beperken. Zeker niet in deze krappe arbeidsmarkt. Maar nog beter is om gewoon met een fatsoenlijk loonbod te komen. Dat voorkomt stakingen en onrust.’
CAO-inzet CNV
Het CNV zet dit jaar in op 4 tot 10% loonsverhoging. Tevens maakt het CNV afspraken over een nominale loonsverhoging: 50 tot 100 euro per maand erbij. ‘Dit compenseert vooral de lagere schalen. Mensen die het hardst worden getroffen door de inflatie.’ Ook zet het CNV zich ervoor in dat werknemers meer meeprofiteren van de winst. Klik hier voor de volledige loonvraag van het CNV.