CNV-onderzoek: psychische problemen onder werkenden nemen toe

28% van de werkenden kampt met psychische klachten als gevolg van hun werk. 52% vindt de psychische belasting van hun werk hoog. 1 op de 6 werkenden heeft last van werkgerelateerde trauma’s. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 2.300 leden.

Psychische nood hoog

‘Opzienbarende resultaten. De kosten voor psychisch verzuim bedragen 3,3 miljard euro per jaar. Maar dat de psychische nood zo hoog is, hadden we niet voorzien. Achter de hoge verzuimkosten schuilt een wereld van psychisch leed op de werkvloer. Dit zijn alarmerende cijfers die we niet kunnen negeren,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Psycholoog

1 op de 3 ondervraagden heeft behoefte om met een psycholoog te praten over werk en privé. Bijna de helft stelt dat een psycholoog hen kan helpen om hun werk gezonder en productiever te doen. Een kwart geeft aan dat het aantal werkenden dat met werkgerelateerde klachten naar de psycholoog gaat, toeneemt. 56% stelt dat een psycholoog het hoge ziekteverzuim kan terugdringen.

Arbodienst

Fortuin: ‘Belangrijk om te weten: iedere werknemer kan nu al aanspraak maken op een psycholoog via de arbodienst. Deze mogelijkheid wordt slechts mondjesmaat benut, blijkt ook uit dit onderzoek. Het CNV pleit ervoor dat werkgevers en arbodiensten werknemers actiever wijzen op deze mogelijkheid. Slechts 12% wordt nu op deze mogelijkheid gewezen, toont dit onderzoek aan.’

Gespecialiseerde psycholoog

42% wenst dat er een psycholoog aan hun organisatie is verbonden die hun organisatie/werkgever goed kent. Bij slechts 10% is dit daadwerkelijk het geval.

Fortuin: ‘Hier ligt een onvervulde behoefte. Wij pleiten ervoor dat psychologen gespecialiseerd zijn in de sector of het werkveld. Denk daarbij aan iemand die werkenden bij de brandweer of de beveiliging goed kan ondersteunen. 1 op de 6 heeft immers last van werkgerelateerde trauma’s. Een gespecialiseerde psycholoog kent de ins en outs van een sector en kan werkenden het beste weer op de been krijgen.’

Hoge werkdruk

Naast de psychische belasting, stelt 71% dat de werkdruk toeneemt. 64% geeft aan dat de werkdruk hoger is dan een jaar geleden. Bijna de helft zit knel tussen werk, privé en andere taken die van hem of haar worden gevraagd.

Balanceer act

‘Werkenden voeren in toenemende mate een balanceer act uit tussen werk en privé. Daarnaast is de werkdruk al jarenlang hoog: met minder mensen moeten we immers steeds meer werk verrichten. Ook om die reden is een snellere doorverwijzing naar een psycholoog belangrijk. Met zoveel werkenden die tegen een burn-out aanzitten, kan dit werkgevers miljarden aan ziekteverzuim besparen.’