CNV-onderzoek: rouwende werknemer krijgt weinig begrip van werkgever

4 op de 10 werkgevers geven rouwende werknemers te weinig ruimte om hun verlies te verwerken. Ruim een kwart krijgt geen begrip voor hun situatie vanuit hun werkgever. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd CNV-onderzoek onder 1900 werkenden die de afgelopen 10 jaar te maken hebben gehad met rouw.

‘Dit zijn schokkende cijfers. Veel werkgevers snappen nog steeds niet hoe ze met rouwende werknemers om moeten gaan. Dat is schadelijk: 10% van de rouwende werknemers komt uiteindelijk in een burn-out terecht, blijkt ook uit dit onderzoek. Werkgevers moeten meer streetwise worden in de omgang met rouwende werknemers,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter op basis van dit onderzoek.

Onder druk
37% van de rouwende werknemers ging te snel aan het werk na het verlies. 28% kon voor langere tijd niet functioneren. Fortuin: ‘Veel leden geven aan dat de werkgever hen onder druk zette om snel weer te beginnen. Sommigen krijgen zelfs extra werk ‘voor de afleiding’. Funest voor het functioneren, zeker op lange termijn. Het is daarnaast niet slim van werkgevers: uiteindelijk kost ze dit meer geld door een hoog ziekteverzuim en burn-outs. Werkgevers die geen ruimte geven aan verlies, betalen daar op langere termijn vaak de rekening voor.’

Rouwverlof
65% van alle ondervraagden is ontevreden over de huidige regelingen met betrekking tot rouwverlof op hun werk. 36% had behoefte aan langer verlof dan ze van de werkgever kregen. Het CNV pleit daarom voor twee weken wettelijk rouwverlof. 77% van de ondervraagden is voorstander van een rouwverlof van twee weken. ‘Werkend Nederland heeft grote behoefte aan een wettelijke regeling, blijkt uit onze cijfers. Maar dit verlof komt tot nu toe moeizaam tot stand. De politiek komt nauwelijks in beweging. Onbegrijpelijk, zeker gezien het hoge aantal burn-outs. Daarom moet de politiek snel over de brug komen met een rouwverlof van twee weken.  

Handreiking ‘Hoe werkt rouw?’
Het CNV schreef de handreiking ‘Hoe werkt rouw?’. Deze handreiking is inmiddels door 6.000 werkgevers opgevraagd en kent inmiddels zijn vierde druk. Nooit eerder is een handreiking zo vaak aangevraagd. ‘Naar aanleiding van deze nieuwe cijfers attenderen we werkgevers extra op deze handreiking. Er is nog een wereld te winnen op dit thema,’ aldus Fortuin. De handreiking is gratis en hier op te vragen.