CNV-oproep: laat arbeidsongeschikten niet de prijs betalen voor fouten UWV

Het CNV roept de Tweede Kamer op om de schade voor WIA-gerechtigden zoveel mogelijk te beperken. Aanleiding is de berichtgeving over UWV waaruit blijkt dat jarenlang tienduizenden, foutieve uitkeringen zijn verstrekt aan arbeidsongeschikten.

Eerder gaf CNV aan geschokt te zijn door de fouten bij UWV. ‘In een tijd dat het vertrouwen in de overheid al laag is, wordt een kwetsbare groep mensen zeer hard geraakt. Mensen die kanker, een fysieke beperking of een chronische ziekte hebben. Deze fout is ongekend,’ stelt Jan Pieter Daems, CNV-bestuurder.

In een brief verzoekt CNV de Tweede Kamer toe te zien op een zorgvuldige herstelactie met oog voor de menselijke maat. Het gaat om de volgende punten:

Vorder geen uitkeringen terug
Er is nog veel onduidelijkheid over het wel of niet terugvorderen van uitkeringen. CNV stelt dat deze onduidelijkheid snel moet worden weggenomen: terugvorderingen zijn niet aan de orde. Het verstrekken van foutieve uitkeringen is een fout van het UWV, die niet bij uitkeringsgerechtigden moet worden neergelegd. Zij lopen dan immers het risico om financieel ernstig in de problemen te komen.

Maak het mogelijk om af te zien van een nabetaling
Een nabetaling klinkt gunstig maar kan mensen in problemen brengen met betrekking tot toeslagen. Daarom moeten individuele uitkeringsgerechtigden de mogelijkheid krijgen, om af te zien van een nabetaling.

Hanteer een uitlooptermijn van zes maanden voor verlaging van de uitkering
Voor veel mensen betekent een verlaging van de uitkering een drastische aanpassing van de levensstijl. Daarom moet er een termijn van zes maanden komen waarin de uitkering stapsgewijs wordt afgebouwd.

Pak alle hardheden in de WIA aan
Tot slot roept CNV de Tweede Kamer op om onwenselijke hiaten in de WIA zo snel mogelijk op te lossen. In het witboek ‘Hardheden in de WIA’ beschrijft CNV alle kronkels in de huidige wetgeving.

Daems: ‘Denk daarbij aan het feit dat WIA-gerechtigden geen arbeidskorting mogen toepassen. Of mensen die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn, geen uitkering krijgen. CNV stelt dat, samen met de problemen bij UWV, deze zaken zo snel mogelijk moeten worden opgelost. Fijn als de overheid integraal werk maakt van een structureel verbeterde WIA-regeling. Wie arbeidsongeschikt is, heeft immers al genoeg ellende te verwerken.’