Nachtsluiting niet persé negatief
Het is echt niet zo dat wij het voornemen om het pand 's nachts te sluiten persé slecht vinden. We kunnen ons voorstellen dat het prettig is als je niet meer 's avonds laat of 's ochtends vroeg over eenzame wegen of het stille industrieterrein moet reizen van en naar je werk. Het is ook beslist fijn dat je direct na je nachtdienst je bed in kunt rollen en niet nog onderweg hoeft te zijn.
Thuiswerken
Waar ANWB totdat corona uitbrak beslist geen voorstander was van thuiswerken, lijkt dit nu dé oplossing voor alle problemen. Je hoeft niet meer 's nachts naar het pand te komen; je kunt je diensten thuis uitvoeren nu iedereen thuiswerkfaciliteiten heeft. Wat gek is aan dit verhaal is het feit dat ANWB het je onmogelijk maakt om naar kantoor te komen.
In de meeste contracten zal staan dat de alarmcentrale in Assen je werkplek is. ANWB wijzigt dit nu eenzijdig, want 's nachts kun je er niet meer terecht. Dat is wel een beetje raar.
Wat ook gek is, is dat voorbij gegaan wordt aan het feit dat je wellicht thuis je werk kunt doen, maar bij voorkeur niet naast je slapende partner (omdat je bureau op je slaapkamer staat) of slapende kinderen (idem). Wat nog gekker is, is het feit dat als het jou niet lukt om tijdens die uren thuis te werken, je op andere bijzondere uren te werken (weekend/avond) om te voorkomen dat je er in inkomen (verlies onregelmatigheidstoeslag) -fors- op achteruit gaat.
Compensatie?
We hebben aan ANWB gevraagd of ANWB bereid is om werknemers te compenseren voor het verlies van ORT, maar daar is niet anders op gereageerd dan dat jij (JIJ) vaker in de weekenden en avonden mag werken zodat je het inkomensverlies beperkt. Het is nu zomer, maar als het weer kouder wordt mag jij (JIJ) de extra kosten voor de nachtelijke verwarming van je huis ophoesten en we zien wat de energieprijzen op dit moment zijn. ANWB daarentegen is een stuk goedkoper uit omdat het pand 's nachts gesloten is.
Ook denken wij dat de "oplossing" dat je dan maar vaker 's avonds en in het weekend moet werken wellicht niet helemaal past in de cao-afspraken over een gelijkmatige verdeling van de diensten en het feit dat je niet verplicht kunt worden om meer dan 50% in de weekenden te werken.
De oplossing
Wij waren graag in gesprek gegaan met ANWB over de plannen en de gevolgen daarvan voor de medewerkers van de alarmcentrale. Dan hadden we de punten die we hierboven hebben aangekaart (en die we in een mail aan de directie van de Alarmcentrale ook hebben vermeld) aan de orde kunnen stellen en was onze inzet gericht geweest op een compensatieregeling waardoor jij, als je niet 's nachts thuis kunt of wilt werken, in ieder geval niet onmiddellijk met een inkomensachteruitgang geconfronteerd zou worden. Dat is best gebruikelijk. Elders.
Hoe verder
We hopen dat ANWB alsnog op ons verzoek om te overleggen in gaat. Omdat ik nu zomervakantie heb, is dat praktisch op heel korte termijn niet mogelijk, maar ook over een week of twee kunnen we nog steeds (ook met terugwerkende kracht) afspraken maken. Onze inzet is daarbij gericht op jouw inkomen, naleving van de cao en het aantrekkelijk blijven van de ALC als werkgever. Wil jij dat ook? Mail me dan op a.bulsink@cnvvakmensen. Je krijgt dan een afwezigheidsmelder, maar ik lees je mail uiteraard als ik weer terug ben.
Heb je andere vragen of wil je een individueel advies?
Neem dan contact op met onze individuele belangenbehartigers via info@cnvvakmensen.nl
Aletta Bulsink, onderhandelaar CNV
M 06 2047 1888 / a.bulsink@cnvvakmensen.nl