Loonsverhoging: 3,5 tot 6%
Hoeveel loonsverhoging we precies vragen, verschilt per cao. Uiteraard vinden we dat werknemers ten minste gecompenseerd moeten worden voor de verwachte inflatie in 2025 (3,4 procent). Maar ook vinden we dat het inmiddels tijd is voor koopkrachtverbetering. Dat kan in de meeste gevallen ook, want na jaren van crisis en inflatie zit de economie (en de arbeidsproductiviteit) weer een beetje in de lift. Afhankelijk van de situatie van jouw sector of bedrijf plussen we daarom onze loonvraag van 3,5 procent verder op.
Twee uur minder werk met behoud van loon
Mensen hebben het steeds drukker. Niet alleen op het werk door onder andere personeelstekorten, ook privé nemen zaken als mantelzorg steeds meer tijd in beslag. Het leidt tot een ongewenste toename van stress en andere psychische klachten. Dat blijkt uit CNV-onderzoek. Wij zijn ervan overtuigd dat minder werken (voor hetzelfde geld) de oplossing is. Door de werkweek met 2 uur te verkorten en deze tijd in te zetten voor bijvoorbeeld extra scholing of mantelzorg krijgen werknemers een beetje lucht. Dat mes snijdt aan 2 kanten. Want ontspannen collega’s met minder stress vallen minder vaak uit. Dat scheelt een hoop ziektekosten. Bovendien zullen werkgevers zich genoodzaakt voelen slimmere werkprocessen te bedenken (robots, AI, minder vergaderen), wat de productiviteit of efficiency ten goede komt.
Geld voor scholing
Het is voor iedereen enorm belangrijk om te blijven leren. Nieuwe kennis zorgt immers niet alleen voor zelfvertrouwen, het maakt je huidige of je toekomstige werk ook gewoon leuker. En als je met enthousiasme werkt, ben je ook nog eens productiever. Daar is jouw werkgever ook blij mee. Daarom willen we dat werkgevers in 2025 voldoende geld vrijmaken voor workshops en cursussen voor hun medewerkers. Bovendien willen we dat werknemers om de 3 jaar een o iciële loopbaancheck via de vakbond aangeboden krijgen, op kosten van de zaak. Zo kan iedereen zelf ontdekken wat de arbeidsmarkt te bieden heeft en of je (nog) wel of niet (meer) op de juiste plek zit.
Meer vaste contracten
Wij zien bedrijven vooral als gemeenschappen van mensen die samenwerken met elkaar en die bij elkaar betrokken zijn. Daar passen individualisering en veel lexibele (en dus onzekere) contracten niet bij. Bij structureel werk hoort gewoon een vast contract. En iedereen die hetzelfde werk doet, moet hetzelfde worden behandeld en beloond. In 2025 willen we daarom in cao’s afspraken maken die werkgevers ertoe aanzetten zo min mogelijk gebruik te maken van tijdelijke contracten. Wat ons betreft krijgt iedereen na 1 jaar gewoon een vast contract.
Fietsvergoedingen
Als maatschappelijke organisatie zijn we verantwoordelijk voor een betere wereld. Bijvoorbeeld als het gaat om klimaat. Zo is kiezen voor de iets in plaats van de auto (mits de situatie dat toelaat) eigenlijk een no-brainer. Toch krijgt twee derde van alle werknemers geen vergoeding voor fietskilometers. Daarin willen we in 2025 verandering brengen. Bovendien pleiten we in cao’s voor fietsplannen, zodat ook de aanschaf van een iets je niets hoeft te kosten. In het kader van een betere wereld willen we daarnaast onze solidariteit tonen met werknemers in de wereld die het een stuk slechter hebben. In cao’s vragen we aan werkgevers om een financiële bijdrage voor het werk van CNV Internationaal.