We staken niet voor niks. De publieke sector loopt namelijk in de soep, vindt niet alleen CNV, maar ook bijvoorbeeld de SER, die onlangs in een advies schreef dat de uitvoering van publieke taken in de knel komt. ‘Er is genoeg reden om te staken’, weet Ruben Houweling, bijzonder hoogleraar Arbeidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en kroonlid van de SER. ‘Er is druk op inkomen, druk op werk, druk op de strijd om goed personeel. Werkgevers hebben werknemers hard nodig, dus werknemers staan sterk en hoeven niet bang te zijn ingeruild te worden voor een ander, want er is geen ander.’
Piept en kraakt
CNV komt op voor werknemers die zich dagelijks inzetten voor leerlingen, studenten, burgers, patiënten en cliënten. En het gaat niet goed met steeds meer van die werknemers, in hun portemonnee en met hun werkdruk. Met het oog op de voorjaarsnota stuurde het CNV een brandbrief aan het kabinet. ‘De publieke dienstverlening piept en kraakt onder de capaciteitsproblemen en dreigt op allerlei manieren vast te lopen’, schreef de bond aan het kabinet. Voorbeelden te over: de toegankelijkheid van de zorg, wachtlijsten bij GGZ, IND en voor het installeren van zonnepanelen, onbevoegde leraren voor de klas, vierdaagse schoolweken, beperkte dagprogramma’s voor gedetineerden, hoge werkdruk in alle sectoren, grote administratiedruk en ga zo nog maar even door.
Grote actiebereidheid
Eén op de drie werkenden is voor het eerst in hun leven bereid om te staken, blijkt uit een CNV-onderzoek. Als je dat uitsplitst naar de publieke sectoren, zie je in zorg en onderwijs – sectoren waar staken vaak gevoelig ligt met het oog op leerlingen en patiënten – percentages van 38 procent (zorg) en 20 procent (onderwijs). Op de vraag Ik ben bereid om te staken voor een hoger loon zegt 45 procent van de overheidsleden ja, 48 procent bij onderwijs, 55 procent bij zorg en 49 procent bij publieke diensten. Met de stelling Ik ben bereid om het werk voor langere tijd neer te leggen is bij zorg 40 procent het eens, bij onderwijs 36 procent, bij overheid 36 procent en bij publieke diensten 45 procent.
Giftige cocktail
CNV heeft de SER vierkant achter zich staan. Die kwam in februari met het advies Waardevol werk: publieke dienstverlening onder druk. Daarin staat dat de uitvoering van publieke taken zoals zorg, onderwijs, kinderopvang en veiligheid in de knel komt. CNV schrijft op campagnesite cnv.nl/indesoep: We zeggen tegen de bestuurders in het land en het ministerie van Onderwijs: doe iets, want het onderwijs loopt in de soep! Er is sprake van een giftige cocktail. Eigenlijk is alles hoog (werkdruk, verwachtingen van de maatschappij, lerarentekort), behalve de salarissen. De inflatie maakt dit extra voelbaar. Doordat er gaten in de formatie vallen, staat onderwijspersoneel en daarmee de onderwijskwaliteit onder druk. CNV Onderwijsvoorzitter Daniëlle Woestenberg zei het eind mei bij een onderwijsactie zo: ‘We zien dat het onderwijs in de soep loopt. Dus alsjeblieft minister Wiersma, neem dit mee naar het kabinet en steun ook onze oproep om Nederland het beste onderwijs te gunnen.’ De eis van CNV en collega-bonden is 12 procent loonsverhoging voor de nieuwe cao in primair en voortgezet onderwijs. Komt die 12 procent er niet, dan volgt er een staking in september.
Loonbeslag
Ook in de zorg zijn er serieuze in-de-soep-tekenen. Het loon van zorgpersoneel houdt de inflatie niet bij. Ongeveer 20 procent van het personeel in verzorgings- en verpleeghuizen zit in zulk zwaar financieel weer, dat er loonbeslag is gelegd. Zo’n 85 procent van al het zorgpersoneel heeft moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Daarnaast is er een hoge werkdruk door corona en inhaalzorg, vallen er veel medewerkers uit of is er simpelweg geen personeel, waardoor anderen dubbele diensten moeten draaien. De kwaliteit van de zorg komt in de knel. ‘Mijn zorghart zit tegen een infarct aan’, zei een medewerker tijdens de acties in de VVT.