Inleiding
Reeds maanden geleden is CNV Vakmensen door de directies van Nedato, Agrico en Leo de Kock onder geheimhouding geïnformeerd over de beoogde fusie/samenvoeging van de activiteiten inzake de tafelaardappel activiteiten.
Er heeft op verzoek van CNV-vakmensen slechts één keer een overleg plaatsgevonden met de gezamenlijke directies en OR’s. Vervolgens hebben de directies van Leo de Kock en Agrico samen met hun ondernemingsraden hun eigen plan getrokken.
Gelukkig ging het bij Nedato anders. Bij Nedato hebben wij meermaals constructief overleg gehad, zowel met de directie als de OR. We zijn geïnformeerd over de noodzakelijke stappen naar de toekomst en de gesprekken over het transitieplan. Zo hoort het.
Rol van CNV Vakmensen
De werkgevers zijn verplicht, onder geheimhouding, op grond van de fusie en gedragsregels van de SER de betrokken vakbonden te informeren. Dit is ook gebeurd. De directies hebben ons wel volstrekte geheimhouding opgelegd en zodoende hebben wij nog niet naar jullie kunnen communiceren. Helaas.
Rol van de ondernemingsraden in relatie tot de rol van vakbonden
De 3 betrokken OR’s gaan over het nut en de noodzaak van de fusie/reorganisatie. Zij kennen de bedrijven en de markt beter dan wie dan ook. Zowel de OR’s als de directies waren eenstemmig: er moest wat gebeuren. De consumptie van tafelaardappelen neemt immers nog steeds af.
CNV Vakmensen, net als andere betrokken vakbonden, is de geëigende partij om met de directie te onderhandelen over een Transitieplan, althans met betrekking tot het arbeidsvoorwaardelijke deel. Normaliter noem je het dan een Sociaal Plan (SP). De mensen van Nedato weten dit ook uit het verleden, aangezien wij meermaals bij reorganisaties betrokken zijn geweest.
In een SP maak je afspraken over de, financiële, gevolgen van de fusie/reorganisatie.
Als vakbond kunnen wij alleen onderhandelen nadat wij jullie als leden hebben gesproken. Uiteindelijk stemmen de leden vervolgens over het SP. Daarna kan het geëffectueerd worden en heeft het een juridische status.
De stem van leden, maar ook niet leden, is belangrijk aangezien het jullie toekomst betreft. Voor iedere doelgroep kan het immers anders uitpakken en daar moet je oog voor hebben.
Keuzes OR’s en directies
Helaas hebben de OR’s en de directies van met name Agrico en Leo de Kock ervoor gekozen volledig zelf, en dus zonder jullie, te onderhandelen over een transitieplan. Dat mogen ze, maar het zegt ook iets over de juridische status van dit plan.
Juridische vormgeving fusie
De directies hebben aan ons aangegeven dat de tafelaardappelen onderdelen van fuseren waarbij de Wet Overgang van Onderneming (WOO) van toepassing is. Dit betekent dat alle werknemers die nu in meer dan belangrijke mate in de tafelaardappel divisies werken van rechtswege overgaan naar “Knol”, de werknaam van de nieuwe organisatie. Al de huidige arbeidsvoorwaarden neem je mee, ook jouw dienstjaren. Dit is makkelijk gezegd maar de gevolgen zijn voor de verschillende doelgroepen natuurlijk totaal verschillend. Ik zal kort ingaan op de diverse situaties.
Leo de Kock
Kort gezegd, het sorteerbedrijf van Agrico. Dit bedrijf zal, zo heeft de directie ons aangegeven, op termijn gesloten worden. Volgens het nu voorliggende transitieplan gaan de werknemers van rechtswege over naar “Knol”, maar krijgen zij de mogelijkheid, in het kort:
- Om mee te gaan, waarbij er een aantal faciliteiten worden aangeboden waaronder een reistijd- en reiskostenvergoeding, eventueel een verhuisvergoeding en een overstapvergoeding.
- Om niet mee te gaan, waarbij dan de arbeidsovereenkomst via een Vaststellingsovereenkomst VSO) beëindigd zal worden onder toekenning van een Vergoeding.
Agrico
Binnen Agrico zullen een beperkt aantal mensen mee overgaan. Voor die mensen geldt hetzelfde als hierboven aangegeven.
Nedato
Op het eerste gezicht lijken de gevolgen voor de Nedato mensen beperkt en zou er een goede toekomst moeten liggen in Oud-Beijerland. Echter ook daar kunnen gevolgen zijn voor individuele werknemers. Zeker voor de groep die nu onder de AVI tak valt, of op dit moment deels onder AVI en deels onder de tafelaardappelen tak valt. Ga je dan mee of niet? En wat zijn dan de consequenties?
Hoe nu verder
Zeer waarschijnlijk zullen de directies van de verschillende ondernemingen jullie in een persoonlijk gesprek informeren over de gevolgen voor jou. Hierbij zal een persoonlijk aanbod worden gedaan, dan wel de gevolgen worden uitgelegd. Zeker voor de mensen die op grote afstand wonen of op de rand van, van rechtswege, mee overgaan of niet overgaan zitten is het van groot belang dat zij zich laten adviseren over de gevolgen en de persoonlijke situatie. Daar kunnen we nu geen generiek advies op geven. Zoals gezegd, de persoonlijke situatie kan zeer belangrijk zijn bij een advies.
Laat je dan ook adviseren
Leden van CNV Vakmensen, maar ook potentiële leden, kunnen hun persoonlijke situatie en wensen door ons laten analyseren, waarna wij tot een advies kunnen komen. Eventueel kunnen wij voor jullie, op persoonlijk niveau, overleggen met de directies om tot een regeling te komen.
Teken nooit een ongecontroleerde VSO! Laat deze altijd controleren.
Voor advies; neem contact op via h.stroek@cnvvakmensen.nl of bel 06 2245 2195
Ongeorganiseerde collega’s
Stuur deze nieuwsbrief ook door aan ongeorganiseerde collega’s, zij hebben ook recht op bijstand in deze lastige situatie.
Maak je collega lid van CNV Vakmensen
Het is de tijd dat werknemers meer invloed krijgen, maar dan moeten er meer werknemers lid worden. Op dit moment is een aantrekkelijk aanbond om lid te worden, maar ook voor jou om iemand lid te maken! Het nieuwe lid betaalt voor de eerste 6 maanden totaal maar €20,23 en jij krijgt als aanbrenger een waardebon van €20,00:
Member Get Member - Bestaande leden november 2022 - cnv-ledenwerven.nl
Vragen en of opmerkingen
Mocht je naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen en/of opmerkingen hebben, neem dan contact op via onderstaande contactgegevens.
Henry StroekBestuurder CNV Vakmensen
M 06 2245 2195
E h.stroek@cnvvakmensen.nl