Geesink spreekt Sociaal Plan af met de Ondernemingsraad

Gisteren, 24 januari, werden we door Geesink geïnformeerd dat er een Sociaal Plan is afgesproken met de Ondernemingsraad (OR). We waren niet verrast. Wel vinden we het opmerkelijk dat de OR zo snel akkoord gaat met een voorstel van Geesink, kort nadat het bedrijf heeft laten weten er niet uit te komen met de vakbonden.

Wat is er afgelopen weken gebeurd?

Op 11 januari ben je geïnformeerd dat het voorstel van Geesink onvoldoende was. De leden van CNV hebben dit aangegeven. Intussen heeft Geesink dat voorstel als eindbod neergelegd. De vakbonden hebben afgelopen week Geesink nogmaals laten weten dat we een betere financiële regeling wilden en open staan voor een gesprek. Daarop heeft Geesink ons laten weten dat ze uitonderhandeld zijn en verder hun eigen weg zouden kiezen. Dit bleek een Sociaal Plan afspreken met de OR.

Handelwijze Geesink

We hebben Geesink vanaf het eerste overleg vermeld dat een Sociaal Plan afgesproken dient te worden met vakbonden. Dat staat zo in de cao. Het advies of de reorganisatie nuttig en nodig is, valt onder de verantwoordelijkheid van de OR.

Geesink heeft echter vanaf het begin geschaakt op twee borden door de OR constant te informeren en mee te nemen in de onderhandelingen met de vakbonden. Geesink heeft dat naar onze mening gedaan om daarmee de positie van de vakbonden zwakker te maken. Geesink zelf geeft aan dat het alleen maar ging om informatievoorziening naar de OR. Dit is opvallend, omdat de OR vorige week dinsdag al het voorstel (hetzelfde als het eindbod aan vakbonden) van Geesink presenteerde aan de achterban. Dit terwijl Geesink op dat moment nog in onderhandeling was met de vakbonden. De vakbonden hebben aangegeven dat zeer ongepast te vinden. Vakbonden krijgen het gevoel dat geprobeerd is om de medezeggenschap en de vakbonden tegen elkaar uit te spelen.

Handelwijze OR

De vakbonden hebben geprobeerd de OR te overtuigen om niet akkoord te gaan met de magere financiële tegemoetkoming die Geesink biedt aan boventallige werknemers. De tijdsdruk die het bedrijf ervaarde, hadden we goed kunnen gebruiken om tot een beter resultaat te komen. De OR maakt haar eigen afwegingen, maar de vakbonden vinden dat de OR niet handig gehandeld heeft door al vorige week, na de gehouden achterbanvergadering, te laten blijken dat ze akkoord zou gaan met een transitievergoeding x 1,25 en een bedrag van € 3000,- voor opleiding en outplacement. Als vakbonden waren we nog in onderhandeling met Geesink en daarmee werd voor ons in feite de deur dichtgegooid om er een beter resultaat uit te slepen. Naar onze mening was het ook niet handig voor de eigen onderhandelingspositie van de OR. Overigens weten we op het moment van schrijven van deze nieuwsbrief niet welke financiële afspraken er zijn gemaakt. Hopelijk is er nog iets beters uitgekomen dan hierboven vermeld. Dat zou mooi zijn.

Handelwijze vakbonden

Onze inzet was een ontslagvergoeding van 2x de transitievergoeding (TV) omdat deze TV door de jaren al flink is uitgeknepen tot een schamele 1/3 maandsalaris voor elk dienstjaar. Vroeger was dit 1 tot 2 volle maandsalarissen voor elk dienstjaar. Ook is opleiding en outplacement een kostbare aangelegenheid en daar is een ruimer budget voor nodig. Onze inzet lag veraf van wat Geesink bood, maar zo gaat dat altijd in onderhandelingen. Naarmate de tijd vordert en de druk toeneemt, gaat er altijd bewogen worden. In het voorgestelde Sociaal Plan zaten ook artikelen die beperkingen oplegden aan werknemers en zelfs werknemers zouden schaden. We hebben Geesink, maar ook de OR hiervan in kennis gesteld en aangedrongen op aanpassing en/of verwijdering van deze artikelen uit het Sociaal Plan. Ook hier kennen we de uitkomst nog niet van, maar hopen van harte dat onze adviezen zijn opgevolgd.

Hoe verder

We gaan als vakbond niet akkoord met het Sociaal Plan. We gaan dat nog in een formele reactie aan het bedrijf laten weten. We zullen daarbij ook aangeven dat we ons als vakbond en individuele leden het recht voorbehouden ons niet te laten binden door de afspraken in het Sociaal Plan. We gaan het Sociaal Plan met de OR, zodra we dat hebben, op inhoud beoordelen en wanneer daar aanleiding toe is, op reageren of naar handelen.

Wat belangrijk is om te weten, is dat een Sociaal Plan met een OR een andere juridische status heeft dan een Sociaal Plan dat zou zijn afgesloten met CNV. Een Sociaal Plan gesloten met de OR is namelijk niet perse bindend voor een werknemer.

Dringend advies

Wij adviseren met klem onze leden, die boventallig verklaard zijn, niets te ondertekenen voordat ze een vaststellingsovereenkomst (VSO) hebben laten controleren door de vakbond.

Word je als boventallig aangewezen, vraag dan altijd naar een uitleg en duidelijke onderbouwing van het afspiegelingsprincipe. De aanwijzing van werknemers die voor ontslag in aanmerking komen moet volgens de spelregels van het UWV en dat moet je wel zelf te allen tijde kunnen controleren.

Vraag altijd naar de volledige tekst van het Sociaal Plan. Een VSO is mede gebaseerd op afspraken in het Sociaal Plan. Je moet dus over de volledige tekst kunnen beschikken om dit te kunnen controleren.

Teken geen VSO met ‘finale kwijting’ Je verliest dan het recht om achteraf nog tegoeden op te eisen. Er loopt bijvoorbeeld nog een rechtszaak over de vakantiedagen tegen Geesink. Wanneer je nu iets tekent met finale kwijting, kun je mogelijk 5 dagen salaris verliezen. Krijg je geen of niet voldoende informatie zoals hierboven aangegeven, neem dan gelijk contact met de bond op. Je mag alles met jouw vakbond als belangenbehartiger delen, ook zaken waar geheimhouding op ligt.

Als vakbond zullen we altijd vertrouwelijk met informatie omgaan.

CNV Vakmensen
Tristan Westra, bestuurder
M. 06 4845 6854
E: t.westra@cnvvakmensen.nl