Heb ik recht op loon als ik eerder moet beginnen dan mijn roostertijd?

Op school starten de lessen om 8.30 uur, maar jij als leraar begint al om 8.15 uur met werken. De milieustraat gaat om 9.00 uur open voor het publiek, maar om 8.45 uur start jij al met je werkzaamheden. Of jouw dienst in het ziekenhuis start om 13.00 uur, maar om 12.45 uur ben je al aanwezig. Iedereen doet het en we vinden het allemaal heel normaal dat je op tijd op je werk aanwezig bent, zodat je stipt kan beginnen op het moment dat dit ook van jou wordt verwacht.

Maar hoe zit het nu als de werkgever eigenlijk van jou verlangt dat je eerder aanwezig bent dan dat je werktijd volgens het voor jou vastgestelde rooster daadwerkelijk begint? Is er dan sprake van werktijd of zijn deze “kwartiertjes” voor eigen rekening?

Duidelijkheid

Sinds afgelopen vrijdag is daar duidelijkheid over. De hoogste rechter van ons land, de Hoge Raad, heeft hierover een belangrijk arrest gewezen. In dit arrest ging het om een medewerker van een callcenter die verplicht iedere dag 10 minuten voorafgaand aan zijn ingeroosterde uren moest inloggen van zijn werkgever. Op die manier zit hij klaar, zodra zijn roostertijd begint.

De Hoge Raad stelt nu dat als een werknemer op grond van zijn of haar arbeidsovereenkomst verplicht wordt om enkele minuten voorafgaand aan de start van een dienst aanwezig te zijn op de werkplek, dit geldt als arbeidstijd. Hier mag niet bij cao van worden afgeweken.

Voorwaarden

Op grond van deze uitspraak geldt dus dat wanneer jij als medewerker verplicht wordt om voorafgaand aan de ingeplande roostertijd al aanwezig te zijn op de werkplek, dit als werktijd geldt. Belangrijk hierbij is dat jij als medewerker moet kunnen aantonen dat je door je werkgever “gedwongen” wordt om al te starten met je werkzaamheden. Doe jij dit op eigen initiatief, omdat je bijvoorbeeld goed de werkdag wilt starten, dan voldoe je naar alle waarschijnlijkheid niet aan de voorwaarden uit dit arrest.

Wil je weten of jouw eerdere begintijd ook als werktijd geldt? Neem dan contact op met CNV Info.

Juridisch advies nodig?

Stel, je wordt plotseling ontslagen zonder reden, je bent verwikkeld in een hoogoplopende ruzie met je baas of je nieuwe badkamer wordt niet geleverd. Dan is het fijn om te weten dat je als CNV-lid altijd onze hulp kunt inschakelen. Voor juridische problemen op je werk en privé.