Maar hoe zit het nu als de werkgever eigenlijk van jou verlangt dat je eerder aanwezig bent dan dat je werktijd volgens het voor jou vastgestelde rooster daadwerkelijk begint? Is er dan sprake van werktijd of zijn deze “kwartiertjes” voor eigen rekening?
Duidelijkheid
Sinds afgelopen vrijdag is daar duidelijkheid over. De hoogste rechter van ons land, de Hoge Raad, heeft hierover een belangrijk arrest gewezen. In dit arrest ging het om een medewerker van een callcenter die verplicht iedere dag 10 minuten voorafgaand aan zijn ingeroosterde uren moest inloggen van zijn werkgever. Op die manier zit hij klaar, zodra zijn roostertijd begint.
De Hoge Raad stelt nu dat als een werknemer op grond van zijn of haar arbeidsovereenkomst verplicht wordt om enkele minuten voorafgaand aan de start van een dienst aanwezig te zijn op de werkplek, dit geldt als arbeidstijd. Hier mag niet bij cao van worden afgeweken.
Voorwaarden
Op grond van deze uitspraak geldt dus dat wanneer jij als medewerker verplicht wordt om voorafgaand aan de ingeplande roostertijd al aanwezig te zijn op de werkplek, dit als werktijd geldt. Belangrijk hierbij is dat jij als medewerker moet kunnen aantonen dat je door je werkgever “gedwongen” wordt om al te starten met je werkzaamheden. Doe jij dit op eigen initiatief, omdat je bijvoorbeeld goed de werkdag wilt starten, dan voldoe je naar alle waarschijnlijkheid niet aan de voorwaarden uit dit arrest.
Wil je weten of jouw eerdere begintijd ook als werktijd geldt? Neem dan contact op met CNV Info.