Informatie over de nieuwe pensioenregeling Rabobank

Eind maart is er door CNV, De Unie, FNV en de Rabobank overeenstemming bereikt over de nieuwe pensioenovereenkomst volgens de Wet Toekomst Pensioenen. Hierover is in april en mei door alle partijen gecommuniceerd en twee weken geleden hebben we twee online voorlichtingsbijeenkomsten voor CNV leden en andere geïnteresseerden gehad. Het woord is nu aan de CNV leden om te stemmen! In de stemming die loopt van maandag 10 juni tot en met vrijdag 21 juni geef je wel of niet akkoord om de stappen in het transitieplan uit te voeren.

Jouw pensioenovereenkomst is onderdeel van de cao. Daarnaast is de Wet Toekomst Pensioen van kracht geworden die zegt dat alle pensioenovereenkomsten voor 1 januari 2028 moeten zijn herzien volgens deze wet.

Het pensioen voor deelnemers van het Rabobank Pensioenfonds is beoogd om per 1 januari 2026 over te gaan naar de nieuwe regeling. Hiervoor is een transitieplan opgesteld door de vakbonden en de Rabobank, waarover nu, omdat het een onderdeel van de cao is, de leden van de vakbonden mogen stemmen.

De belangrijkste besluiten op een rij:

  • De opgebouwde pensioenen en de reeds lopende pensioenen worden (bij voldoende dekkingsgraad) allemaal ingebracht in de nieuwe regeling, het zogenaamde “invaren”.
  • De nieuwe regeling wordt een Flexibele Premieregeling met collectieve elementen. Zo kan je als deelnemer zolang je nog geen pensioenuitkering krijgt, kiezen uit verschillende beleggingsprofielen en kan je als je met pensioen gaat kiezen uit een vaste of variabele uitkering. Het collectieve element is vooral de Risicodelingsreserve. Deze wordt bij de start gevuld uit het vermogen van de gepensioneerden, eenmalig aangevuld met ook een deel uit het vermogen van alle deelnemers. Daarna stort iedere deelnemer die met pensioen gaat hier een gedeelte van zijn, haar of hun kapitaal in. De Risicodelingsreserve zorgt ervoor dat in jaren met een negatief beleggingsresultaat de pensioenuitkering niet of minder wordt verlaagd.
  • Het nabestaandenpensioen bij overlijden, zolang je nog niet met pensioen bent, wordt vereenvoudigd. Voor partners wordt dit 35% van het pensioengevend salaris en voor wezen tot 25 jaar 15% (voor volle wezen 30%), plus de in de huidige regeling opgebouwde toezeggingen.
  • De pensioenpremie blijft 27% van de pensioengrondslag (het pensioengevend salaris min de franchise). Hiervan betaalt de Rabobank 21,5% en is jouw eigen bijdrage 5,5%, waarvan 2 procent vrijwillig. Daarnaast mag je nog 3% extra inleggen. De compensatieregeling uit de eerdere pensioenwijziging wordt niet meer automatisch in het pensioen gestort, maar krijg je via de loonstrook uitgekeerd.

Het hele transitieplan is een erg technisch document. Er is een beter leesbare versie gemaakt die je vindt in de bijlage, net als het onderhandelresultaat.

Stemmen:
Ik nodig je graag uit om jouw stem uit te brengen. Dat kan vanaf maandag 10 juni tot en met vrijdag 21 juni. Je krijgt hiervoor een aparte link.
Alle CNV leden die deelnemer zijn in het Rabobank Pensioenfonds mogen stemmen.

Het vervolg:
Als bij de drie vakbonden een meerderheid van de leden heeft ingestemd met het transitieplan, wordt dit samen met andere documenten formeel aan het Rabobank Pensioenfonds aangeboden. Het pensioenfonds toetst het plan op evenwichtigheid voor alle deelnemers en maakt een implementatieplan. Hierna toetst ook De Nederlandsche Bank de plannen en gaat de pensioenuitvoerder aan de slag met de inregeling. De planning is dat de nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2026 ingaat. 

Als je na het lezen van deze brief en/of de bijlagen vragen of opmerkingen hebt, mail die dan naar a.kramer@cnv.nl.

Ik kijk uit naar jullie stem.

Met vriendelijke groet,

André Kramer, bestuurder
a.kramer@cnv.nl
06 41 62 95 35

Downloads