IOW voor oudere werkelozen met vier jaar verlengd

De Eerste Kamer heeft op 1 oktober ingestemd met een vierjarige verlenging van de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW), tot 1 januari 2028. Daarmee kunnen werkzoekende zestigplussers, die moeilijk aan het werk komen, ook de komende jaren rekenen op een passend vangnet.

Zestigplussers lopen een groter risico op langdurige werkeloosheid. Daarom kunnen zij, als ze ouder zijn dan 60 jaar en 4 maanden op het moment van werkeloosheid, een IOW-uitkering aanvragen nadat de WW- of WGA-uitkering is afgelopen. Dit voorkomt dat oudere werklozen in de jaren voordat ze recht hebben op AOW, terugvallen op de bijstand en het spaargeld moeten aanspreken of het huis moeten opeten. Het CNV maakte zich de afgelopen tijd, samen met FNV en VCP, hard voor verlenging van de IOW.

Jan Pieter Daems, fotograaf Pim Geerts
Goed nieuws dat werkeloze zestigplussers, mede dankzij de inspanningen van CNV, de komende vier jaar kunnen blijven rekenen op een passend vangnet! De IOW beschermt een kwetsbare groep. Mensen die wel aan het werk willen, maar niet aan de bak komen.
CNV-bestuurder Jan Pieter Daems