Leerlingen gingen toen voor het eerst paarse kleding dragen om hun steun te betuigen aan medeleerlingen en medestudenten die lesbisch, homo, biseksueel of transgender waren. De kleur paars is gekozen uit de regenboogvlag, omdat die kleur voor 'spirit' staat.
Leerlingen en studenten in het onderwijs die behoren tot deze groep worden nog vaak gepest en gediscrimineerd. Uit onderzoek is onlangs opnieuw gebleken dat het op de helft van de scholen niet veilig genoeg is om uit de kast te komen en het aantal zelfmoorden onder homoseksuele jongeren vijf keer hoger ligt dan bij heterojongeren.
Pesten en discriminatie vindt echter niet alleen plaats onder de groep waar Paarse Vrijdag zich op richt. Daarom is deze dag ook de dag om extra aandacht te vragen voor pesten en discriminatie in het algemeen.
Pesten en discrimineren is niet oké. Hoe je bent, wie je bent, heb je voor een heel groot deel niet voor het kiezen. Achtergrond, geslacht, geloof, geaardheid, afkomst maken ons tot wie wij zijn. Dat maakt dat de mensheid divers is. Geen mens is hetzelfde. Als een kleurige bos bloemen.
Ondanks het feit dat de scheidslijn wanneer er precies sprake is van pesten of discriminatie niet altijd helder is, is het goed om je bewust te zijn van je eigen gedrag en houding naar anderen. Een zoveelste opmerking of grap, bedoeld om te lachen, kan kwetsend overkomen of een onveilig gevoel oproepen bij de ander.
Pesten en discriminatie zijn bij wet verboden. Discriminatie op grond van artikel 1 van de Grondwet, maar ook op grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Pesten wordt beschouwd als psychosociale arbeidsbelasting. De werkgever is verplicht te zorgen voor een veilig werkklimaat voor iedereen. Bij meldingen van pestgedrag moet de werkgever actie ondernemen.
Word jij gepest of gediscrimineerd op je werk? Sta dan op. Pesten en discriminatie zijn niet oké. Het moet stoppen. Dus zoek steun en hulp. Bij een fijne collega, bij jouw leidinggevende of ga naar de vertrouwenspersoon als deze is aangesteld binnen de organisatie. Je kunt voor hulp ook bij CNV terecht. Pesten en discriminatie komen helaas nog veel voor. CNV maakt daar echter korte metten mee. Door adequate hulp en het geven van voorlichting kan CNV echt iets voor jou betekenen. Dus sta op en kom op voor jezelf. Ook jij mag zijn wie je bent.
Heb jij hulp of advies nodig? Neem dan contact op met CNV Info, per mail via cnvinfo@cnv.nl of telefonisch via 030-7511003.