Sinds 1975 is loondiscriminatie in Nederland verboden. Toch is de loonkloof er nog steeds. Niet alleen in ons land, maar in heel Europa. Want de cijfers zijn snoeihard: gemiddeld verdienen vrouwen in Nederland 13% minder per uur dan mannen. Deze cijfers variëren per land en sector – ons land doet het redelijk als middenmoot – maar ze illustreren wel de omvang van het probleem. Bovendien is het ingewikkeld om de cijfers te vergelijken met elkaar. Er is geen land waar zoveel parttime wordt gewerkt als in Nederland. En dus is er ook geen ander land waar de arbeidsparticipatie van vrouwen zo hoog is als bij ons.
Rondkomen eigen salaris
In Nederland werken veel vrouwen parttime. Met een deeltijdbaan kunnen zij samen met hun partner de boel draaiende houden. Maar zelf rondkomen van haar salaris, dat gaat vaak niet. En die afhankelijkheid staat vrije keuzes in de weg. Op zich hoeft het geen probleem te zijn om minder te verdienen. Maar wat als er iets verandert in de privésituatie? Een scheiding, mantelzorg, overlijden of een ander live-event hakt er dan behoorlijk in. In dat soort gevallen is het moeilijk om op eigen benen te staan en rond te komen van een klein salaris. Deze vrouwen zijn dan financieel afhankelijk van anderen en van de overheid. Dat kan anders. Daarom start CNV een project om de financiële redzaamheid van vrouwen te vergroten.
Nog geen balans
Volgens projectleider Anneke Scheurink zijn er meerdere oorzaken waarom het zo moeilijk is om de loonkloof te dichten. Een belangrijke reden heeft te maken met historie. Getrouwde vrouwen hoorden vroeger niet te werken en moesten voor de kinderen en het huishouden zorgen. Dat gedachtegoed hangt nog ergens in de lucht. Scheurink: ‘Gelukkig is daar veel in veranderd, maar het galmt nog wel na in een ongelijke verdeling van werk en zorgtaken tussen mannen en vrouwen. De balans is nog steeds ver te zoeken: mannen nemen nou eenmaal minder zorgtaken op zich dan vrouwen. Daarnaast krijgen vrouwen minder betaald voor hetzelfde werk. En de sectoren waar veel vrouwen werken, kennen lagere lonen.’
Financieel kwetsbaar
Wat de redenen ook zijn, een loonkloof heeft verstrekkende gevolgen voor de financiële zelfstandigheid en redzaamheid van vrouwen. Want als je minder verdient, en je komt er alleen voor te staan – om wat voor reden dan ook – dan heb je ook minder middelen om economische beslissingen te nemen, een financieel doel te bereiken en jezelf (en gezin) te onderhouden. Het kan leiden tot afhankelijkheid en financiële kwetsbaarheid. Om een loonkloof op te lossen zijn efficiënte beleidsmaatregelen nodig. Bijvoorbeeld het bevorderen van loontransparantie en salarisonderhandelingen, het stimuleren van vrouwen in leidinggevende posities en het bieden van ondersteuningsprogramma’s voor werkende vrouwen. Oplossingen die vragen om een grote aanpak. Toch zijn er ook zaken die we zelf al kunnen doen. Het heeft namelijk volgens Scheurink ook te maken met bewustwording.