Paritaire werkgroep sociale partners Aspen Oss/BioChem Oss
Binnen Aspen Oss/BioChem Oss is enige tijd geleden een Pensioenwerkgroep gestart bestaande uit vertegenwoordigers van werkgever, OR en vakbonden CNV en FNV. De Pensioenwerkgroep bespreekt en onderzoekt verschillende onderdelen van het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel die de huidige pensioenregeling van Aspen Oss en BioChem Oss raken. Vóór 1 december 2024 moeten we belangrijke keuzes maken en doorgeven aan Pensioenfonds PGB, de uitvoerder van onze pensioenregeling. We moeten kiezen welke soort regeling we willen.
Keuze maken tussen Solidaire regeling en Flexibele regeling
Een belangrijke keuze die we moeten maken is de keuze tussen een solidaire premieregeling (SPR) en een flexibele premieregeling (FPR). Deze premieregelingen lijken in veel opzichten op elkaar. Verschillen zijn er ook.
Voor werkgever en vakbonden is het van belang om goed inzicht te hebben in beide typen regelingen. Wat zijn de gevolgen voor werknemer en werkgever? Welke regeling past het best bij de huidige regeling? We vertellen je hieronder meer. Wat zijn de overeenkomsten tussen de regelingen?
Pensioen is en blijft een arbeidsvoorwaarde waarbij werkgever en werknemers samen de premie betalen. Net als nu betaalt de werkgever in de beide regelingen die totale pensioenpremie aan Pensioenfonds PGB. Deze premie belegt Pensioenfonds PGB. Hoeveel pensioen je krijgt, hangt voor een groot deel af van hoe goed de beleggingen het doen. In de nieuwe regeling belegt Pensioenfonds PGB, in tegenstelling tot nu, de pensioenpremies leeftijdsafhankelijk. Omdat het langer duurt voordat jongeren pensioen ontvangen, kan Pensioenfonds PGB daarmee meer risico nemen. Dit kan ervoor zorgen dat het rendement hoger wordt.
Als de beleggingen tegenvallen, heeft het pensioenfonds meer tijd om dit goed te maken. Met de pensioenpremies en het beleggingsresultaat bouw je in beide regelingen een persoonlijk pensioenvermogen op. Met dat persoonlijk pensioenvermogen koop je straks als je met pensioen gaat een pensioenuitkering bij Pensioenfonds PGB. De (verwachte) uitkering gaat directer meebewegen met de economie.
Gaat het goed? Dan kan je pensioen omhoog. Gaat het slecht met de economie? Dan gaat je pensioen omlaag.
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de premieregelingen?
De verschillen tussen beide regelingen hebben in de bijlage voor jou op een rij gezet.
Opgebouwd pensioen bij PGB
Het is belangrijk te benadrukken dat de veranderingen alleen gaan over jouw pensioen bij Pensioenfonds PGB. Dit is dus je pensioenopbouw vanaf 2019 of latere indiensttreding. Bouwde je vóór 2019 ook al pensioen op via Aspen Oss of BioChem Oss bij Nationale Nederlanden? Dat pensioen verandert niet.
Andere veranderingen
Als gevolg van de nieuwe wetgeving moeten we niet alleen een keuze maken over het soort pensioenregeling, maar ook beslissen wat er gebeurt met de pensioenen die al bij Pensioenfonds PGB zijn opgebouwd op het moment dat we overstappen op de nieuwe pensioenregeling. Daarnaast moeten we afspraken maken over het pensioen voor jouw eventuele nabestaanden: het partnerpensioen en wezenpensioen.
Personeelsbijeenkomsten
Recent heeft jouw werkgever personeelsbijeenkomsten belegd om jou te informeren over de Wet Toekomstig Pensioenen. Tijdens deze bijeenkomsten heb jij jouw vragen kunnen stellen en hierop antwoorden gekregen.
Visie CNV
Bij de keuze tussen de flexibele en de solidaire premieregeling heeft CNV de voorkeur voor de solidaire premieregeling. Want
- je kunt meer risico’s met elkaar delen (jong, middelbaar en oud).
- Er is een stabieler pensioen voor iedereen.
- Het pensioenresultaat is gemiddeld hoger, ook in slecht weer.
- Geen keuzestress.
- De pensioenuitvoerder kan beter sturen op de hoogte van het pensioenresultaat (pensioenambitie).
- Indien van toepassing in de bedrijfstak: de verplichtstelling van pensioen is beter mogelijk waarmee voorkomen wordt dat mensen geen pensioen opbouwen.
Bij de flexibele premieregeling heb je meer keuzemogelijkheden in beleggingsrisico in je eigen pensioenpot tot aan je pensionering. Ook kun je kiezen voor een variabele of vaste uitkering bij pensionering. De verantwoording voor keuzes ligt bij jezelf.
Hoe nu verder
Zoals het er nu naar uit ziet, kan Pensioenfonds PGB op 1 januari 2027 starten met de uitvoering van de nieuwe pensioenregeling. We streven ernaar om in november 2024 definitieve besluiten over de nieuwe pensioenregeling te hebben genomen en zullen die dan zo snel mogelijk communiceren. Wil je meer weten? Op de website van Pensioenfonds PGB www.pensioenfondspgb.nl staan veel interessante filmpjes over de wijzigingen. Ook op de website www.pensioenduidelijkheid.nl kun je hier meer over lezen.
Kies tussen de SPR- en FPR-regeling
Zoals al eerder aangegeven behoort een pensioenregeling tot een arbeidsvoorwaarde. Om die reden legt CNV jou nu de vraag voor om een keuze te maken voor één van de twee regelingen. Zodra de keuze is bepaald zullen sociale partners de overige zaken bespreken, overeenkomen en vastleggen in een transitieplan. Dit transitieplan zal vervolgens ter (in) stemming worden voorgelegd aan de leden.
Bij deze stemming staat de keuze tussen SPR en FPR niet meer ter discussie. CNV-leden krijgen separaat deze keuze voorgelegd en kunnen vóór zondag 6 oktober 23.59 uur kenbaar maken of ze kiezen voor SPR of FPR.
Je cao online
Op de cao-pagina van Aspen Oss/BioChem Oss kun jij het hele cao-proces volgen. Reageer, of je stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga direct naar jouw cao-pagina: Cao Aspen Oss - | CNV
Maak je collega lid!
Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken. Zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar www.cnvvakmensen.nl/werf-een-lid/
Mede namens Thomas Doornbosch, CNV-delegatielid,
Arjan Huizinga, bestuurder CNV
M 06 5160 2032
a.huizinga@cnv.nl