Loonvordering? Geef dit direct aan bij je werkgever

Uit een uitspraak van de Hoge Raad van afgelopen september blijkt, dat werknemers met een loonvordering daarover binnen redelijke tijd moeten klagen bij hun werkgever. Ondanks dat een loonvordering pas na 5 jaar verjaart, konden twee werknemers wiens zaak voorkwam, daarop namelijk geen beroep meer doen.

Wat speelde er?

De werknemers vorderden in 2018 de betaling van onbetaalde overuren over verschillende jaren terug. De rechter wees deze vordering af, omdat zij deze niet binnen een redelijke tijd kenbaar hadden gemaakt aan hun werkgever.

De vordering van de werknemers draaide om betaling van een groot aantal overuren gemaakt na sluitingstijd. De werknemers wisten dat zij op grond van de cao aanspraak hadden op betaling daarvan. Maandelijks zagen zij op hun loonstroken dat er overuren werden betaald.

De rechter overwoog als gevolg daarvan, dat voor de werknemers duidelijk kenbaar was dat er onvoldoende werd uitbetaald (gebrek in de prestatie). Er was dus ook geen sprake van een situatie waarin zij er pas later achter kwamen dat er op grond van de cao recht bestond op compensatie voor overuren. Kortom, de werknemers hadden eerder moeten klagen bij hun werkgever en door dat niet te doen, verloren zij het recht op hun vordering.

Advies

CNV adviseert daarom leden om direct en schriftelijk aan je werkgever kenbaar te maken dat je een vordering hebt of meent te hebben. Denk bij vorderingen bijvoorbeeld aan geen of te weinig ontvangen loon, toeslagen, vakantietoeslag, periodieken etc. Het is daarbij belangrijk om je loonstroken maandelijks te controleren en kennis te hebben van je rechten uit je cao.

Neem contact op

Bij twijfel of hulp, neem contact op met CNV.