Nieuwe pensioenregeling KPN
Sinds vorig jaar geldt een nieuwe pensioenwet. Als gevolg hiervan moet de huidige pensioenregeling omgezet worden naar de nieuwe situatie. We hebben daar vanuit de overheid enkele jaren de tijd voor gekregen. Pensioenregelingen zijn erg van belang, want pensioen is eigenlijk uitgesteld salaris. De pensioenuitkering van KPN is onderdeel van je inkomen nadat je bent gestopt met werken. Om van de oude situatie naar de nieuwe situatie te komen zijn spelregels nodig. Dat gaat bijvoorbeeld over het moment van overstap van de ene naar de andere regeling, het soort regeling en de hoogte van jouw inleg en die van je werkgever. Maar het gaat ook over de hoogte van het inkomen van je eventuele partner of kinderen als je (vroegtijdig) komt te overlijden. Ook moet worden afgesproken wat er gebeurt als je arbeidsongeschikt raakt.
Solidaire premie regeling
Door de nieuwe wet is er straks sprake van een zogenaamde premieregeling. Dit betekent dat er afspraken zijn gemaakt over de inleg voor je pensioen, maar niet over de hoogte. CNV en andere cao partijen hebben gekozen voor een zogenaamde solidaire regeling. Dat betekent dat we samen als deelnemers aan de KPN pensioenregeling de risico’s, zoals vroegtijdig overlijden of arbeidsongeschikt raken, delen. Dit was voor het CNV een belangrijke voorwaarde voor de nieuwe regeling.
Het pensioen dat je al hebt opgebouwd tot de start van de nieuwe regeling wordt conform de wettelijke regels door pensioenfonds KPN omgezet naar een kapitaal in de nieuwe regeling. Het gaat hierbij om het pensioen dat je voor jezelf en voor je partner en kinderen hebt opgebouwd. Bij dit omzetten gaat er geen waarde verloren. Het pensioenfonds berekent precies wat de waarde is van het pensioen dat je hebt opgebouwd.
Compensatie
Er komt door de nieuwe wet wat meer nadruk te liggen op resultaten die het pensioenfonds kan halen door middel van beleggen. Op lange termijn hebben jongeren daardoor meer kans om goede rendementen te behalen. Er is een groep die waarschijnlijk minder voordeel behaald. Dat is de groep collega’s tussen ongeveer 40 en 60 jaar. Afgesproken in dit onderhandelingsresultaat is dat deze groep hiervoor gecompenseerd gaat worden. Hetzelfde geldt voor collega’s die nu pensioen opbouwen in zowel de middelloon regeling als de huidige beschikbare premieregeling. We verwachten dat alle leeftijdscategorieën hiermee evenwichtig en gelijkwaardig worden behandeld. Ook dit was een belangrijke eis van het CNV.
Ingewikkeld onderwerp maar in bijlage uitleg
Pensioenregelingen zijn erg ingewikkeld. Van belang is bijvoorbeeld hoe hoog de zogenaamde dekkingsgraad van het KPN pensioenfonds is bij overgang naar de nieuwe regeling. Kort door de bocht geeft de dekkingsgraad aan hoeveel pensioengeld er beschikbaar is en kan worden verdeeld over de deelnemers bij overgang naar het nieuwe stelsel. In de bijlage vind je het onderhandelingsresultaat en het zogenaamde Transitieplan. We hebben geprobeerd om in de tekst van het onderhandelingsresultaat alles beknopt uit te leggen maar het Transitiedocument is het formele document, waarin alle zaken rondom deze verandering zijn vastgelegd. Dit is echter wel erg veel leesvoer.
Stemmen!
CNV, andere vakbonden en werkgever KPN hebben 2 jaar lang met elkaar gesproken over de spelregels. We zijn daarbij geholpen door actuarissen en andere pensioendeskundigen. We denken dat we met bijgaand onderhandelingsresultaat een goede stap zetten om de overgang naar het nieuwe stelsel zo soepel, gelijkwaardig en evenwichtig mogelijk te maken. Daarom geven wij een positief stemadvies.
Aan jullie om te stemmen. Om te stemmen ontvang je een aparte nieuwsbrief met speciale stemoptie. Houd je mailbox dus in de gaten. En kijk goed naar de uitleg. Eenmaal je stem uitgebracht dan kan die niet gewijzigd worden. Je kunt stemmen tot 1 juli aanstaande.
Maak je collega lid!
Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken, zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven. Ze kunnen ook zelf lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!
Vragen en/of onduidelijkheden?
Je kunt hiervoor terecht bij mij via onderstaande contactgegevens.
Marten Jukema
Vakbondsbestuurder CNV
E: m.jukema@cnv.nl
M: 06 13 20 41 12
p.s. Voor leden van voorheen CNV Connectief geldt, dat zij voorheen werden geïnformeerd door vakbondsbestuurder Aynur Polat. Zij is momenteel met sabbatical verlof en zal daarna waarschijnlijk niet meer betrokken zijn bij de cao KPN.