pensioen PDN (Pensioenfonds DSM Nederland)

De afgelopen maanden hebben sociale partners bij dsm-firmenich onderhandeld over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Doordat er lang veel onduidelijk was over de details van de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen (Wtp) heeft dit langer geduurd dan gepland. Maar nu kunnen de vakbonden en werkgever de laatste puntjes op de i zetten. De planning is om op 1 januari 2026 over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel.

De vakbonden hebben overleg gevoerd met dsm-firmenich en er ligt nu een concept transitieplan. Dit plan wordt ook door de overige partijen, die bij Pensioenfonds DSM Nederland (PDN) zijn aangesloten, overgenomen. Dat hebben ze laten weten. Wel moeten de sociale partners aan de verschillende tafels bij de aangesloten bedrijven hier nog mee instemmen.

De belangrijkste afspraken zijn:

1. De partijen blijven bij PDN.
2. Het vermogen gaat over naar het nieuwe pensioen (invaren).
3. De partijen hebben gekozen voor een solidaire regeling.
4. Premie blijft ongewijzigd, dus 24,17%. Dat geldt ook voor werknemersbijdrage. Die blijft 6%.
5. Ambitie ouderdomspensioen: minimaal 80% van gemiddeld verdiende salaris over 42 jaar.
6. Partnerpensioen: in het begin 30% van salaris, maar groeit naar 35%. De opgebouwde
    partnerpensioen-aanspraken blijven behouden.
7. Wezenpensioen: 20% van salaris tot 25 jaar. Verdubbeling bij volle wees. Maximaal voor
    3 wezen.
8. Er komt een solidariteitsreserve. Deze reserve wordt ingezet om een nominale daling van de
    pensioenuitkering te voorkomen. Om pensioenuitkering dus stabiel te houden. Dat was een
    grote wens van de deelnemers, zo bleek uit het deelnemersonderzoek. De buffer wordt
    daarnaast ingezet als bescherming bij sterke dalingen van beleggingen.
9. Er komt een compensatie voor deelnemers waarvoor de transitie negatief uitpakt door de
    afschaffing van de ‘doorsneepremie’. In het huidige pensioenstelsel betaalden jongeren
    relatief veel voor hun pensioenopbouw en de oudere deelnemers relatief weinig.
    Hierdoor hebben sommige leeftijdscategorieën meer betaald.

Dit zijn slechts enkele afspraken die zijn gemaakt. De plannen die op tafel liggen zijn natuurlijk ook doorgerekend. Duizenden scenario’s zijn bekeken. Van slechtweer scenario’s tot zeer goede scenario’s. Die doorrekeningen zien er goed uit.

In de komende tijd krijgen jullie meer informatie over het transitieplan. Over wat dit voor jou betekent. Die informatie krijg je van je pensioenfonds PDN. Die hebben de gegevens van alle deelnemers, slapers (mensen die een pensioen bij PDN hebben, maar niet meer opbouwen) en gepensioneerden.

Zijn we nu helemaal klaar?

Nee. Zeker niet. De vereniging van gepensioneerden (VDP) krijgen het transitieplan nog. VDP is al eerder in het traject meegenomen en hebben straks nog hoorrecht. Dan kunnen ze reageren op het plan. Daarna zullen wij als vakbonden na de vakantie nog (digitale) bijeenkomsten houden om je bij te praten over de transitie en om vragen te beantwoorden. Later mogen de vakbondsleden bij de bedrijven stemmen over het transitieplan. Daarover ontvang je later nog informatie. We zijn er dus nog lang niet. Om 1 januari 2026 te halen, hebben we daarom te maken met een strak tijdschema. De verwachting is dat we in september de stemming kunnen houden.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Wet Toekomst Pensioenen (Wtp). Kijk dan op onze website. Dat kun je doen door HIER te klikken. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een flexibele en een solidaire regeling? Of wat is invaren? Antwoorden op deze en andere vragen kun je vinden op onze website. Ook kun je terecht op de pagina van PDN. Ook daar is veel informatie te vinden over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. En zoals gemeld: Het pensioenfonds zal je de komende tijd meer informatie geven over zaken die voor jou belangrijk zijn.

Ontvang je deze nieuwsbrief via de post, dan kan je de links openen via de nieuwsbrief op de cao-pagina. Ga naar www.cnv.nl/caos  en type DSM in het cao zoekveld.

We houden je op de hoogte.

Ed Leunissen
Bestuurder CNV
M: 06 2902 3284
E:  e.leunissen@cnv.nl