Pensioenkeuze
Zoals jullie weten zijn we al bijna drie jaar met Philips in overleg over de te maken keuzes waarmee we de nieuwe pensioenregeling binnen Philips gaan inrichten. Voorjaar 2022 hebben we met jullie overleg gevoerd over de te maken pensioen contractkeuze: moet het een solidaire of flexibele regeling worden?
Door jullie is in 2022 aangegeven dat jullie kiezen voor de solidaire premieregeling.
Overleggen met Philips
Inzet van Philips is een flexibele pensioenregeling met andere werknemerspremie.
Philips heeft aanvankelijk aangegeven de flexibele pensioenregeling te willen. Later heeft men aangegeven ook met een solidaire premieregeling akkoord te kunnen geven, mits alle werknemers de keuze krijgen om geen of minder werknemerspremie in de pensioenpot in te leggen en netto meer geld over te houden. We noemen dat een opting-out regeling.
Philips stelt daarbij voor om de werknemerspremie te verhogen en werknemers voor die hogere premie te compenseren, zodat je geen nadeel hebt van die hogere werknemerspremie. Vervolgens zou je dan kunnen kiezen voor de opting-out, minder of geen werknemerspremie in jouw pensioenpot.
Philips stelt dat de werknemers op pensioengebied flexibiliteit wensen. Een en ander zou ook nog eens blijken uit een zeer bondige enquête die Philips dit voorjaar heeft uitgezet onder haar werknemers, waarin de gevolgen van de te maken keuzes niet nader worden toegelicht.
Reactie vakbonden
We constateren dat de werkgever de pensioentransitie gebruikt om arbeidsvoorwaardelijke elementen in de onderhandelingen in te willen brengen. De vertraging die hierdoor dan ontstaat, is een keuze van Philips.
Vanuit de gezamenlijke vakbonden zien wij enorme risico’s voor werknemers bij een opting-out voor alle werknemers.
Neem bijvoorbeeld de jongere werknemer die in een lagere vakgroep is ingedeeld en er voor kiest om geen of minder werknemerspremie in zijn pensioen in te leggen. Kiest deze werknemer nu voor meer cash, dan zal deze werknemer later het opgelopen pensioentekort nooit meer kunnen inlopen op het moment dat deze werknemer toch weer zou willen herstarten met pensioensparen. Zeker in een nieuw stelsel, waar we naar mate het dienstverband voortschrijdt minder gaan opbouwen, heeft een keuze voor minder of geen werknemersinleg forse gevolgen.
De vakbonden hebben daarom aangegeven dat we geen opting-out wensen voor het salaris onder een grens van € 86.000,- op jaarbasis. Verdien je meer dan zou je voor het meerdere kunnen deelnemen aan een opting-out. Met andere woorden: voor een salaris onder die grens leg je gewoon je werknemerspremie in. Voor het deel boven die grens kun je er voor kiezen om minder werknemerspremie in te leggen. Deze salarisgrens moet dan elk jaar worden geïndexeerd.
Hoe komen we aan deze grens? Enerzijds is het gemiddelde salaris binnen Philips rond dat bedrag en anderzijds kijken we ook naar het maximum pensioengevend salaris in de sector groot metaal.
Samengevat
De knoop over de contractkeuze is nog steeds niet doorgehakt. Philips beraadt zich momenteel. Naar verwachting pakken we in 2024 het pensioen overleg weer op.
CNV Vakmensen wenst jou fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2024!
Meepraten en reageren
Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina’s van Philips en Signify kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraag stellen (https://www.cnvvakmensen.nl/caos/).
Arjan Huizinga
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-51 60 20 32
E a.huizinga@cnvvakmensen.nl