Rechter maakt voorlopig einde aan omzeilen cao-controle
Om ervoor te zorgen dat beveiligers eerlijk betaald worden, moeten alle beveiligingsbedrijven zich aan dezelfde regels houden. Die regels staan in de cao Particuliere Beveiliging. Die cao geldt voor iedereen in deze sector. Een eigen controle-orgaan zorgt ervoor dat bedrijven zich aan de spelregels houden. Houd een bedrijf zich niet aan de spelregels, dan komt dat bedrijf op de 'zwarte lijst'.Echter, de Werkgeversvereniging VVNL (voorheen VBe) probeert al jaren de controles te omzeilen. Dat gebeurt door een eigen cao te maken en de minister toestemming te vragen (dispensatie) om deze cao te gebruiken. Onlangs kreeg VVNL opnieuw zo'n dispensatie van de minister. De Nederlandse Veiligheidsbranche en vakbonden CNV en FNV stapten naar de rechter. De rechter heeft besloten dat de minister opnieuw moet beslissen, dus voor nu is de nieuwe dispensatie opgeschort.
We zien steeds vaker dat beveiligingsbedrijven die op de 'zwarte lijst' staan, overstappen naar VVNL. Deze bedrijven kunnen zo de cao Veiligheidsdomein gebruiken en controles omzeilen. Opmerkelijk is dat veel gemeenten in zee gaan met bedrijven die de cao Veiligheidsdomein gebruiken, vooral in groeiende beveiligingssectoren zoals de noodopvang voor vluchtelingen.
Ingewikkelde kwestie, maar waarom was dit ook alweer belangrijk?
VVNL sloot de cao Veiligheidsdomein jaren lang samen met De Unie. De Unie is echter na veel kritiek afgehaakt. VVNL sluit de cao Veiligheidsdomein nu met het Alternatief voor Vakbond (AVV), een organisatie waar werkgevers eenvoudig een cao kunnen binnen halen.Al jaren is er juridisch gesteggel over een schadelijke cao Veiligheidsdomein van VVNL en Alternatief voor Vakbond. Deze cao leidde tot langdurige onrust na de laatste contractwissel op Schiphol. Vorig jaar is eindelijk afgesproken dat de cao Veiligheidsdomein niet welkom is op de luchthaven.
Wij pleiten er voor dat ook andere overheidsbedrijven en -organisaties alleen in zee gaan met bedrijven die zich houden aan de controles en afspraken uit cao Particuliere Beveiliging. Het is onverantwoord dat de belangrijke publieke veiligheidstaak bij slecht gereguleerde marktpartijen wordt neergelegd.
Voor beveiligers zelf is de cao Veiligheidsdomein een direct risico. Werk je op een object dat door VVNL-bedrijven wordt overgenomen, dan is de kans groot dat je er op achteruit gaat en je arbeidsvoorwaarden kwijt raakt. Dat zagen we eerder op Schiphol. De cao Veiligheidsdomein geeft veel minder bescherming bij overname en laat veel meer inzet van flexwerkers toe.
Cowboypraktijken in de publieke veiligheid
Vakbond CNV roept VVNL al jaren op om te stoppen met de goedkope cao Veiligheidsdomein en aan tafel te komen bij de cao Particuliere Beveiliging. Met name de publieke veiligheid hoort niet in handen te komen van regels ontwijkende cowboybedrijven.Als VVNL zichzelf echt als een verantwoordelijke bedrijfsvereniging met maatschappelijk besef ziet, dan gaat VVNL samen met de Nederlandse Veiligheidsbranche en met 'echte' vakbonden aan tafel om een eerlijke cao af te sluiten voor alle beveiligers. We hopen dat de recente rechterlijke uitspraak de VVNL hierbij helpt.
Minister: stop wantoestanden in beveiliging
Er liggen enorme maatschappelijke taken voor de beveiligingssector. Denk aan vluchtelingenopvang, smokkel in de havens en veiligheid in publieke ruimte, stations en luchthavens. Om dit in goede banen te leiden maken werkgevers en vakbonden passende afspraken in de cao Particuliere Beveiliging. Inclusief waarborgen voor opleiding, controle en taakbevoegdheden. Die afspraken staan constant onder druk door de ondermijnende invloed van de goedkope cao Veiligheidsdomein.Willen beveiligers hun maatschappelijke taak op een verantwoorde wijze blijven doen, dan is het belangrijk dat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zo snel mogelijk een einde maakt aan de al jaren durende wantoestanden op de aanbestedingsmarkt voor particuliere beveiliging. Dat lukt alleen als de dispensatie definitief stopt.
Erik Honkoop
Onderhandelaar Particuliere Beveiliging
Vakbond CNV Vakmensen