Vrouw leest gefronst een brief

Statusupdate: Verkeerd berekende WIA-uitkeringen door UWV

Het UWV heeft de afgelopen jaren fouten gemaakt bij het berekenen van de WIA. Tienduizenden mensen hebben mogelijk een te hoge of lage arbeidsongeschiktheidsuitkering gekregen. Het CNV reageerde geschokt en dringt er, bij UWV, op aan dat de schade voor WIA-gerechtigden zoveel mogelijk wordt beperkt. Maar wat is nou de status? Wat als je teveel of te weinig uitkering hebt ontvangen? Wat kun je zelf doen? En wat is de rol van CNV in dit dossier? We vertellen het je graag.

Verkeerd berekende WIA-uitkeringen

Uit interne steekproeven blijkt dat het UWV, in de periode tussen 2020 – 2024, mogelijk tienduizenden WIA-uitkeringen verkeerd heeft berekend. Er zijn bijvoorbeeld fouten gemaakt in de berekeningen van dagloon en lengte (duur) van de uitkering. Het CNV reageerde direct met een persbericht en een brief aan de Tweede Kamer, waarin we aandringen op een zorgvuldige herstelactie. Met oog voor de menselijke maat.

Vrouw thuis aan het werk op een laptop en met haar telefoon en een kopje koffie

Brief downloaden

Het CNV dringt bij de Tweede Kamer aan op een zorgvuldige herstelactie met oog voor de menselijke maat, in een 3-puntenbrief. Benieuwd wat er in de brief staat?

Nu downloaden

Aantal verkeerde WIA-berekeningen

Het UWV onderzoekt momenteel de aard en omvang van de fouten en verwacht het onderzoek in december af te ronden. Uit recente steekproeven blijkt dat in de helft van de gevallen er te weinig is betaald, bij de andere helft teveel. Het UWV gaat, tot het onderzoek is afgerond, niet in op individuele gevallen. Vanaf begin 2025 krijg je persoonlijk bericht als er een fout is gemaakt in de berekening van je WIA-uitkering.

Wie valt er mogelijk in de risicogroep?

Als je in de periode januari 2020 tot september 2024 een WIA uitkering toegekend hebt gekregen, dan kan het zijn dat je een te hoge of lage uitkering hebt gehad of nog steeds krijgt. Dit geldt voor zowel de WGA- als IVA-uitkering.

Heb je voor 2020 een WIA-uitkering toegewezen gekregen? Dan val je niet in de groep die nu onderdeel is van het onderzoek en de herstelactie.

Als je te weinig uitkering hebt gekregen

Als je te weinig uitkering hebt ontvangen, krijg je bericht van UWV. In dat geval krijg je een nabetaling. Ook word je uitkering per, een toekomstige datum, verhoogd naar het juiste bedrag.

Als je teveel uitkering hebt gekregen

Ook als je teveel uitkering hebt ontvangen, krijg je bericht van UWV. Hoe de uitkeringsinstantie omgaat met de teveel uitgekeerde uitkeringen, is nog onduidelijk. UWV geeft aan dat, de meeste personen in kwestie, niets hoeven terug te betalen. Of dat voor 100% van de gevallen geldt, moet blijken. CNV dringt er, ook in de Kamerbrief, op aan dat er in geen enkel geval wordt teruggevorderd.

Wel is duidelijk dat, de te hoog vastgestelde uitkering in de toekomst wordt aangepast naar het juiste bedrag.

Wat kun je zelf doen?

Heb je, vanaf 2020, een WIA-uitkering gekregen en denk je dat er een fout is gemaakt in de berekening? Dan kun je contact opnemen met UWV via 088 - 898 92 94. Zij gaan niet direct in op je persoonlijke situatie, maar nemen je wel mee in het verdere onderzoek. Het is overigens niet verplicht om zelf contact op te nemen met UWV. Je kunt ook nader bericht afwachten. Je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met CNV Info. Op werkdagen bereikbaar tussen 08:30 – 17:00 op telefoonnummer 030 – 751 10 01.

In gesprek met de CNV vertrouwenspersoon

Hulp inschakelen in je ziekte- of reïntegratietraject

Weet jij dat je, als CNV lid, gratis beroep doet op een CNV Vertrouwenspersoon. Die helpt je met het invullen van papieren, bereidt gesprekken met de bedrijfsarts en UWV met je voor of gaat met je mee tijdens keuringen.

Lees meer

Wat doet CNV voor mij?

Het CNV voert regelmatig gesprekken met UWV. Daarbij volgen we de voortgang van het onderzoek en de herstelactie nauwlettend. Daarnaast spreken we met de uitkeringsinstantie over het verbeteren van de kwaliteit van WIA-beoordelingen, zodat dit soort fouten in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Brief Verbeteraanpak WIA-kwaliteit

Op 22 november heeft Eddy van Hijum, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over een nieuwe verbeteraanpak van het UWV, over het vaststellen van WIA-uitkeringen.

Uit de brief blijkt dat het UWV geen betrouwbare inschatting kan maken over de omvang en impact van de fouten die zijn gemaakt. Ook geeft UWV geen duidelijkheid of de mensen die een te hoge uitkering hebben ontvangen, dat moeten terugbetalen. CNV-bestuurder Jan Pieter Daems: ‘De minister moet klip en klaar duidelijk maken dat dit nooit aan de orde is', laat hij in een reactie weten.