Stemmen: verlengde cao Particuliere Beveiliging

Tot 19 februari om 17 uur, kunnen leden van vakbond CNV stemmen over het principe-akkoord om de cao Particuliere Beveiliging met negen maanden te verlengen. Daarmee is de afgesproken loonstijging deels uitgesteld, maar behouden, en is er voor de eerste drie maanden van 2024 een nieuwe loonstijging toegevoegd. De verplichting tot overwerk is geschrapt. Stemmen kan via de knoppen onder in deze mail. Lukt dat niet, mail me dan met in de mail in het onderwerp "STEMCAOBEVEILIGING" en in de mail je lidnummer en je stem (voor of tegen). Deze stemmen tel ik dan handmatig mee. Meer uitleg? Klik op 'Lees meer'.

De afgelopen maanden hebben vakbonden en werkgevers langdurig onderhandeld over de loonontwikkeling in de beveiliging. Werkgevers gaven tijdens die onderhandelingen aan de afgesproken lonen niet te kunnen betalen en zagen in de cao mogelijkheden de afspraken bij de rechter aan te vechten. Aanvankelijk wilden werkgevers lonen per 2023 met 6% matigen en 'op de lat zetten'. Leden van CNV hebben hier in november tegen gestemd. Belangrijke reden is dat er geen concrete afspraken waren over het geld 'op de lat'.

In de huidige cao particuliere beveiliging (2018-2023) zijn voor het eerst in jaren afspraken gemaakt die er voor zorgen dat de koopkracht voor particuliere beveiligers licht is gestegen. We willen die lijn graag doorzetten, ook in tijden van hoge inflatie. Tegelijkertijd willen we ook dat het vak beveiliger niet wordt ondergraven door prijsvechters en bedrijven die met niet-bevoegde werknemers beveiligingstaken uitvoeren. In dat opzicht delen we de zorg dat hoge tarieven kunnen leiden tot leegloop en valse concurrentie in de sector.

De inzet die de onderhandelingsdelegatie van CNV heeft meegekregen is: er is te praten over uitstel van de lonen, er is niet te praten over afstel van lonen. Bovendien willen we bij uitstel een heldere nieuwe loonafspraak. Het voorstel dat er nu ligt voldoet daar aan. De uurlonen gaan met 14,5% omhoog in 2023 en voor de eerste drie maanden van 2024 is een loonstijging afgesproken die tussen de 6 en 8,5% zal vallen. Na maart 2024 maken we nieuwe afspraken in de volgende cao voor het resterende deel van 2024.

Belangrijke verbetering is dat de verplichting om tot 160 uur te moeten werken is vervallen. Niemand is verplicht om meer dan 144 uur te werken. Voor beveiligers die dit jaar met pensioen gaan, geldt dat zij gecompenseerd worden voor het uitstel van loon. En tot slot zijn de afspraken die vorig jaar met de Schiphol Group zijn gemaakt, vanaf nu onderdeel van de cao. We hopen dat we komende tijd met meer grote opdrachtgevers soortgelijke afspraken kunnen maken, zodat we de lonen, arbeidsvoorwaarden voor alle beveiligers op een hoger niveau krijgen.

Ons advies: positief

Het advies dat wij aan onze leden meegeven is positief. Hebben we alles wat we willen binnen gehaald: nee. Maar ons beeld is dat we - met onderhandelen - nu het best haalbare resultaat hebben bereikt. Met name als het gaat om loon en de overwerkverplichting. Tegen stemmen betekent daarmee in feite, dat je bereid moet zijn om in actie te komen om verbeteringen af te dwingen. Of dat we een langdurige - en onzekere - gang naar de rechter tegemoet zien. Daarmee ligt de loonontwikkeling voor de komende jaren waarschijnlijk stil. Tegen stemmen is risicovol. Voorstemmen betekent dat we nog dit jaar in onderhandeling gaan voor een cao voor het voorjaar van 2024.

Belangrijk is dat het cao-voorstel waar leden nu over kunnen stemmen, een korte looptijd heeft, namelijk tot maart 2024. Dit betekent dat de leden en kaderleden van de vakbonden komende tijd aan de bak kunnen om met concrete voorstellen voor een nieuwe cao in het voorjaar van 2024 te komen. Rond komende zomer zullen de onderhandelingen voor de volgende cao al starten. 

Veel gestelde vragen

Afgelopen dagen zijn er veel vragen binnen gekomen over het voorstel voor een nieuwe cao. De tekst van de overeenkomst kun je (hieronder) vinden in de bijlage. Daar staan alle details in. De belangrijkste vragen die ik heb gekregen zijn:

• Hoe kan ik stemmen?

Dat kan via de knop onderin de mail die je als lid hebt gekregen. Lukt dat niet, stuur dan een mail naar e.honkoop@cnvvakmensen.nl met in het onderwerp de tekst "STEMCAOBEVEILIGING" en in de mail je lidnummer en je stem (voor/tegen). Wil je je stem toelichten, doe dat dan onder je stem in de mail. Heb je je lidnummer niet bij de hand, meldt dan je volledige naam en je werkgever.

• Waar vind ik de tekst van het onderhandelingsresultaat?

In de link onder deze tekst kun je de tekst van het onderhandelingsresultaat downloaden.

• Hoe is de uurloonstijging (14,5%) van 2023 tot stand gekomen? 

Deze loonstijging bestaat uit twee delen. 
  • De lonen stijgen vanwege de arbeidsduurverkorting van 152 naar 144 als fulltime-norm. Je uurloon stijgt daarmee met de factor 152/144. Dit komt neer op (afgerond) 5,6%.
  • Je uurloon stijgt met 8,5%. (De CPI in september 2022 was 14,5%, maar hiervan is 6% uitgesteld naar 2024.)
  • Als je je uurloon eerst met de factor 152/144 verhoogt en vervolgens met 8,5%, kom je op een uurloonstijging van 14,5% uit.
• Hoe is de uurloonstijging (6 tot 8,5%) over de eerste drie maanden van 2024 tot stand gekomen?

Deze loonstijging bestaat uit twee delen.
  • De lonen stijgen met 6%. Dit is de 'uitgestelde' loonstijging uit 2023.
  • De lonen stijgen met de CPI van september 2023, minimaal 0% en maximaal 2,5%
  • Deze twee percentages worden bij elkaar opgeteld, zodat de loonstijging begin 2024 tussen de 6 en de 8,5% is.
• Wat betekent dit voor mijn vierwekenloon?

In 2023 hangt je vierwekenloon af van de verandering in het aantal werkuren. Blijf je hetzelfde aantal uur werken, dan stijgt je vierwekenloon met 14,5%. Ga je minder werken dan zal de stijging in vierwerkenloon lager uitvallen, afhankelijk van het aantal uur waar je voor kiest. Part-timers kunnen zelf kiezen of ze minder gaan werken of hetzelfde aantal uur blijven werken, tot een maximum van 144 uur. Full-timers gaan in principe allemaal 144 uur werken, maar in sommige gevallen worden afspraken gemaakt om meer te werken. Dat kan alleen met wederzijds goedvinden.

In 2024 is er geen arbeidsduurverkorting. Daar is de stijging in je uurloon dus altijd gelijk aan de stijging in je periodeloon. Tenzij je natuurlijk zelf besluit om je aantal werkuren te wijzigen.

• Wat gebeurt er als de inflatie in 2023 hoger is dan de afgesproken CPI-loonstijging in 2024?

De cao loopt tot maart 2024. Is de inflatie in 2023 jaar opnieuw hoog, dan zullen vakbonden nieuwe loonafspraken willen maken voor de resterende maanden van 2024 in de volgende cao. Dit is waarom we geen loonafspraken hebben gemaakt voor heel 2024. In het onderhandelingsakkoord is afgesproken dat we bekijken hoe we in de toekomst de loonontwikkeling kunnen koppelen aan de inflatie.

• Hoe zit het met overwerk en de overwerktoeslag?

De toeslag is ongewijzigd, vanaf 152 uur krijg je overwerktoeslag. Wat wel veranderd is, is dat je niet langer verplicht bent om meer dan 144 uur te werken. Je kunt dus met je werkgever afspraken maken over hoe je met meerwerk en overwerk om gaat.

• Hoe zit het als ik in 2023 met pensioen ga?

Ga je in 2023 met pensioen, dan krijg je op de pensioendatum de 6% uitgesteld loon over 2023 eenmalig uitgekeerd.

• Mag ik kiezen hoeveel uur ik ga werken?

Voor part-timers geldt dat zij zelf mogen kiezen of zij het hetzelfde aantal uur (tot een max van 144 uur) blijven werken, of dat zij naar rato minder gaan werken. Full-timers hoeven niet meer dan 144 uur te werken, maar hebben natuurlijk de vrijheid om afspraken te maken om langer te werken.

• Hoe zit het met overgebleven vakantiedagen?

In de cao Particuliere Beveiliging staat artikel 60, lid 7b, hier in staat dat overgebleven vakantie-uren 'in geld' mee gaan naar het volgende jaar en niet in tijd. Dit artikel is ongewijzgid, maar niet meer van deze tijd. Werkgevers willen het echter niet laten vervallen. Past de werkgever het artikel toe, let dan goed op of dit op een juiste wijze gebeurt. We zullen hier komende tijd op terug komen.

• Hoe zit het met minuren?

Omdat de verplichting om overuren te maken is vervallen, kan de werkgever niet langer van je vragen om minuren zonder overleg in te halen. De basis is dat de werkgever er voor moet zorgdragen dat de contracturen met de beveiliger ook daadwerkelijk worden gemaakt.

• Hoe zit het met de afspraken op Schiphol?

Deze nemen we op in de cao Particuliere Beveiliging. Dit betekent bijvoorbeeld dat de objecttoeslag voor luchthavenbeveiligers ook in de toekomst blijft bestaan.

• Hoe zit het met de rechten uit de cao G4S AS?

Daar wordt op dit moment aan gewerkt, maar dit heeft geen invloed op de cao Particuliere Beveiliging. Uitgangspunt dat de plussen uit de G4S AS blijven, maar dat ook de plussen uit de cao Particuliere Beveiliging van toepassing zijn.

• Wat gebeurt er als de leden van een vakbond tegen stemmen?

Dan is er geen akkoord, alle bonden moeten immers instemmen met een aangepaste loonstijging. De leden van de andere vakbonden hebben in november vóór aanpassing gestemd. De leden van CNV waren tegen. Is er nu opnieuw geen akkoord dan zijn alle afspraken van de baan. De verwachting is dat werkgevers dan de eigen interpretatie van de cao-afspraken zullen volgen. Dit betekent waarschijnlijk ook dat de oplossing aan de rechter wordt voorgelegd.

• Wat gebeurt er als de leden van alle vakbonden voor stemmen?

Dan is er een kort akkoord tot maart 2024. Rond de zomer zullen vakbonden dan starten met onderhandelingen voor de volgende cao. Belangrijkste punten: goede loonontwikkeling, betere roosters, meer zeggenschap over je werktijden, betere bescherming tegen aanbestedingen, afschaffen van achterhaalde regels rondom vakantiedagen. En bovenal: herwaardering van het vak beveiliger.

Vragen? Bel, mail of app. Ik probeer zoveel mogelijk vragen zelf te beantwoorden, maar soms kan het even duren.

Met vriendelijke groet, 

Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht

Downloads

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error