Succesvol re-integreren

Chantal was al jaren werkzaam bij haar werkgever toen zij uitviel. Ze kon het niet meer aan, thuis niet en op haar werk niet. Ze meldde zich ziek bij haar leidinggevende. Die schakelde vervolgens de bedrijfsarts in.

Na een tijdje rust adviseerde de bedrijfsarts om een paar uurtjes per week aangepaste werkzaamheden te verrichten, in lijn met haar eigen functie. Chantal maakte met haar leidinggevende afspraken en ging daarop aan de slag. Het viel niet mee. Ze voelde zich na een tijdje niet goed en de werkzaamheden gaven veel stress. De bedrijfsarts vond echter dat het passend was en de leidinggevende haakte daarbij aan. Chantal nam daarop contact op met haar vakbond.

Mentaal te zwaar

De juridisch adviseur van CNV die haar zaak op zich nam, besprak met Chantal de situatie en bekeek waar het probleem precies zat. Duidelijk werd dat de vrouw zich niet gesteund voelde door haar leidinggevende, met wie ze niet zo’n goede band had. De werkzaamheden waren mentaal te zwaar voor haar. ‘Ik loop vast en niemand die mij hoort’, snikte ze. Chantal moest de week erop naar de bedrijfsarts en de juridisch adviseur adviseerde om de situatie met hem te bespreken. Hij was echter niet zo begripvol en vond dat ze wat meer rust moest nemen en in overleg moest gaan met haar leidinggevende. In tranen belde Chantal haar juridisch adviseur en gaf aan echt op te zijn en niet meer verder te kunnen.

Geëmotioneerd

In overleg met Chantal nam de juridisch adviseur contact op met de leidinggevende. Die gaf aan het advies van de bedrijfsarts te volgen. Ze kon, zo zei ze, niet anders. Ze vond dat Chantal door moest zetten en komen werken. Maar die kon niet meer. Hevig geëmotioneerd nam ze weer contact op met haar juridisch adviseur. Die belde vervolgens met de leidinggevende en stelde een gesprek voor. Kort daarop zaten Chantal, de leidinggevende, iemand van HR en de juridisch adviseur om de tafel. De juridisch adviseur schetste de situatie en Chantal vulde die in tranen aan.

Haar leidinggevende vond dat Chantal door moest zetten en komen werken

Juridische Dienst CNV Connectief

Tijdelijk ander werk

Begrip hebbende voor de stelling van de leidinggevende stelde de juridisch adviseur voor om te bezien of er tijdelijk geen andere werkzaamheden waren voor Chantal. Ze legde uit dat re-integratie in eerste instantie gericht is op hervatting van de eigen werkzaamheden, maar dat het in aanloop daarnaartoe mogelijk is om tijdelijk geheel ander werk te verrichten. Zo ontstond er een goed gesprek waarin besproken werd wat Chantal zou willen en wat zij kan en wat de werkgever kon bieden. Kon ze niet voor een paar uurtjes per week worden ingezet als ‘gastvrouw’ bij haar eigen werkgever, was het idee? De werkzaamheden waren passend en Chantal hield toch contact met mensen, wat ze erg belangrijk vond. Er werden goede afspraken gemaakt en ook momenten van terugkoppeling en overleg. Chantal was opgelucht.

Weer uren opbouwen

Het tijdelijke werk bleek een succes en Chantal voelde zich na een tijd al veel beter. Haar juridisch adviseur volgde alles op de voet en er was regelmatig contact tussen hun beiden en de leidinggevende. Chantal bouwde haar uren op en voelde zich op een gegeven moment sterk genoeg om terug te keren naar haar eigen werkomgeving om daar verder te re-integreren. De bedrijfsarts achtte terugkeer ook mogelijk. Er werden nieuwe afspraken gemaakt en Chantal pakte daarop haar eigen taken weer op. De werkzaamheden en uren werden langzaam en in overleg opgebouwd en na een paar maanden was ze weer helemaal de oude en meldde zich weer beter. Zij en de juridisch adviseur hielden nog even contact om er zeker van te zijn dat het goed bleef gaan, maar na een tijdje durfde Chantal het aan om het dossier te laten sluiten. Ze weet zich gesteund door haar bond en mocht het weer niet goed gaan, weet ze die te vinden.

(illustratie: Susi Bikle)

Vragen? Bel met CNV Info, 030 7511003 of mail naar cnvinfo@cnv.nl