1: Bespreek je terugkomst met collega's
Als je voor lange tijd verlof hebt gehad, dan is het fijn om van tevoren met je collega's af te stemmen hoe je terugkomt . Wat heb je bijvoorbeeld nodig en wat kunnen je collega's van jou verwachten? Ga je bijvoorbeeld gebruikmaken van je ouderschapsverlof en/of geef je borstvoeding en wil je gebruikmaken van je kolfrecht? Deel dit op het werk, zodat zij op de hoogte zijn en hier rekening mee kunnen houden.
2: Houd je verwachtingen realistisch
Hoe graag jij of je collega's het ook willen, je kunt nou eenmaal niet alles. Je hebt net een kindje gekregen en bent als nieuwe ouder in een andere levensfase terechtgekomen. Het is meer dan normaal dat je tijd nodig hebt om aan deze nieuwe fase en rol te wennen. Gun jezelf dit ook!
3: Luister goed naar jezelf
Blijf goed naar je lijf en gevoel luisteren. Als nieuwe ouder is het in het begin vaak zoeken naar balans. Hoe houd je alle ballen omhoog? In de 'tropenjaren' van je leven kun je jezelf snel verliezen in de hectiek van de dag. Maar vergeet niet dat jij er ook mag zijn en dat het belangrijk is dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Pas dan kun je er voor een ander zijn.. Check daarom regelmatig even bij jezelf in. Hoe voel jij je en gaat het goed met je? Wat heb je nodig? Plan regelmatig me-time in.
4: Verleng bestaande routines met nieuwe gewoontes
Kijk hoe je bestaande routines kunt creëren of aanpassen/verlengen. Het aanwennen van een nieuwe routine kost ongeveer 28 dagen. Lukt het je niet om een nieuwe routine te creëren? Verleng dan bestaande. Bijvoorbeeld als jij thuis na het avondeten altijd de borden op het aanrecht zet, doe ze dan meteen in de vaatwasser of was ze af. Heb je gemerkt bij het smeren van je boterham dat de kaas op is? Schrijf het dan meteen op je boodschappenlijst. Zo kun je tussendoor al kleine stukjes van een taak doen.
5: Noteer alles in je agenda
Noteer alles wat je van tevoren weet. Je weet bijvoorbeeld nu al wanneer het volgend jaar kerst is en wanneer school (als je in het onderwijs werkt) dit wil vieren. Bedenk het dan niet pas in november, maar tel terug in je agenda en bedenk hoeveel weken je nodig hebt aan voorbereiding.
6: Reserveer voldoende tijd voor een taak
Begrens je tijd voor taken. Bedenk van tevoren hoelang je aan een taak wilt werken en houd je daaraan vast. Heb je geen overzicht dan ga je als mens je meer bezighouden met de details en daar te veel tijd in stoppen. Dit wil je voorkomen en daarom is het goed om van tevoren te bedenken hoeveel tijd je ergens aan wilt besteden.
7: Eerst de basis op orde
Je kunt soms jezelf verliezen in de details van een taak. Terwijl het misschien belangrijker is dat iets goed op orde is. Probeer daarom eerst de basis op orde te krijgen, zoals de hoofdlijnen van je werk of het huishouden. Is dat gelukt? Dan is er nu tijd over om naar de details te kijken.
8: Kijk af bij vrienden of collega's
Vind je het lastig en kom je er alleen niet helemaal uit? Kijk dan naar een collega of vriend/vriendin. Hoe doen zij dit? Hoe zorgen zij voor balans in hun leven? Misschien kun je daar inspiratie uithalen.
9: Leg de lat niet te hoog!
We hebben vaak hele hoge verwachtingen van onszelf. Maar zijn die ook realistisch? Niet alles hoeft een 10 te zijn. Een 8 is ook ruimvoldoende. Leg daarom de lat niet te hoog voor jezelf!
10: Ontspan
We vergeten het weleens, maar tijd voor ontspanning is ontzettend belangrijk. Zo laad je jezelf weer op en kun er met volle energie weer tegenaan. Mijn tip is om hier wekelijks tijd voor te reserveren door het in te plannen in je agenda. Zodat je het ook echt gaat doen.
Succes!
Laat een reactie achter
poll__results
Bedankt voor je stem!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief over werk en inkomen. Je ontvangt deze 1x per maand.