Update cao's Supermarkten

Voor de eerste keer na de zomer is er weer onderhandeld over de twee cao’s voor de supermarkten. Dit overleg heeft weinig toenadering opgeleverd tussen ons en de werkgevers. Op het loon blijft er een gapend gat.

Waar staan we?

Werkgevers houden vast aan het voorstel wat zij voor de zomer hebben gedaan. Een cao van 9 maanden en een loonstijging van 2% op 1-1-2025.Het verschil tussen onze voorstellen en het bod van de werkgever blijft daarmee zo groot, dat wij geen stappen hebben gezet richting werkgevers. Wij vinden het voorstel van 2% te laag en het moment waarop deze verhoging zou vallen veel te laat! Werkgevers geven aan dat zij niets met terugwerkende kracht doen, terwijl wij toch heel duidelijk zijn geweest, dat er vanaf 2 juli 2024 een stap gezet moet worden om het steeds weer vertragen van onderhandelingen niet langer te belonen.

Hoe verder?

Beide partijen hebben duidelijk naar elkaar uitgesproken graag een cao te willen. Dat is goed nieuws. De volgende onderhandeling staat gepland op 7 november 2024. Om te voorkomen, dat wij dan weer geen steek verder komen, hebben wij afgesproken in de tussenliggende weken informeel met elkaar te zoeken naar oplossingen. Feit blijft, dat er geld bij moet om tot een echte oplossing te kunnen komen. CNV denkt, dat er mogelijk een oplossing gezocht kan worden in een cao met een lange looptijd, zodat er rust en duidelijkheid komt voor langere tijd. De werkgevers hebben dan langere tijd duidelijkheid over de loonkosten en de werknemers hebben zekerheid van een cao en de daarbij behorende loonstijgingen.

Wat betekent dit?

Wij hopen voor 7 november 2024 een oplossingsrichting te hebben, welke wij natuurlijk ook eerst bij jullie neerleggen, zodat we eindelijk echte stappen kunnen zetten om te komen tot een nieuwe cao.

Heb je nog vragen?

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan horen wij dat natuurlijk heel graag.
Mail of bel: j.twerda@cnv.nl / 06-23006214. Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina. Klik HIER voor cao VGL en HIER voor cao LMB (MKB).

Mede namens het platform toekomstige arbeidsvoorwaarden*,

Jacqueline Twerda
Bestuurder CNV
M: 06 23 00 62 14 / E:  j.twerda@cnv.nl

*  Wil je ook actief meepraten over de onderhandelingen, meld je dan aan voor het platform toekomstige arbeidsvoorwaarden. Hierin zitten collega’s vanuit verschillende functies en formules uit de supermarktbranche, die samen met de onderhandelaar praten over onze inzet en over de voortgang van de onderhandelingen. De gesprekken vinden hoofdzakelijk via Teams plaats.