Update: Loononderhandelingen particuliere beveiliging

Zes procent loonsverhoging gaat 'op de lat'. Omdat beveiligingsbedrijven de afgesproken loonsverhoging van 14,5 procent niet kunnen betalen, is het voorstel om een deel van de loonsverhoging uit te stellen. De arbeidsduurverkorting gaat wel door. Daardoor stijgen uurlonen met 5,6 procent bovenop de normale loonstijging. Daarnaast zijn extra voorstellen in de maak over vakantiedagen, part-timers en overuren.

Wat hebben we in 2018 in de cao afgesproken?

Loon en CPI. In de cao Particuliere Beveiliging is afgesproken dat de lonen per 2023 stijgen met het cijfer van de consumentenprijsindex (CPI) van septemer dit jaar. Dat cijfer in september kwam onverwacht hoog uit op 14,5 procent. Afgelopen zomer schommelde het cijfer nog rond de 9 en 10 procent.

Wat is de CPI? Dit CPI geeft de stijging van gemiddelde consumentenprijzen over een periode van een jaar aan. Het is wat je gemiddeld meer aan een boodschappen en levenskosten betaalt dan precies een jaar geleden. Dit cijfer was op 30 september dit jaar 14,5 procent. Iemand die op 1 oktober vorig jaar 100 euro per week betaalde voor boodschappen en rekeningen, moet daar op 30 september dit jaar dus gemiddeld 114,50 voor betalen.

Arbeidsduurverkorting. Afspraak in de cao is dat in 2023 de verkorting van de arbeidsduur wordt ingevoerd. Dit betekent dat je in 2023 144 uur gaat werken in plaats van 152 uur, voor gelijkblijvend vier-weken-loon. Dit zorgt voor nog een extra uurloonstijging van 5,6%. Over de overuren is geen afspraak gemaakt.

De totaal afgesproken loonstijging was daardoor 5,6 procent op het uurloon met daarbovenop 14,5 procent. 

Wat stellen werkgevers voor?

De werkgeversvereniging Nederlandse Veiligheidsbranche trok begin deze maand bij de vakbonden aan de alarmbel. De mededeling van beveiligingsbedrijven is dat een onverwacht hoge loonstijging van 14,5 procent (CPI) plus 5,6 procent voor de arbeidsduurverkorting niet te betalen is. Het voorstel van werkgevers was om 6 procent van de loonstijging niet te betalen. Dit betekent dat de lonen dit jaar met 8,5 procent stijgen en niet met 14,5 procent.

Daarnaast is het voorstel om de ADV gewoon door te voeren. Dus je gaat 144 uur per vier weken werken, in plaats van 152 uur. Je uurloon stijgt daardoor met 5,6 procent.

Reactie vanuit werknemersorganisaties

We waren absoluut niet blij met de - zeer late - actie van werkgevers. Tegelijkertijd moeten we constateren dat een onverwacht hoge loonstijging van ruim 20 procent bedrijven in zwaar brengt en daarmee banen voor beveiligers. We delen de zorg dat werkgevers misschien beveiligers moeten ontslaan of beveiligers vervangen door goedkopere krachten of dat opdrachtgevers overstappen naar beveiligingsbedrijven met de goedkopere cao Veiligheidsdomein. Het is kiezen tussen twee kwaden.

We hebben vier extra voorstellen gedaan, waar werkgevers in mee lijken te kunnen:
  1. De gemiste loonstijging van 6 procent verdwijnt niet, maar wordt 'op de lat' gezet. Ofwel: uitgesteld. De komende drie jaar wordt de achterstallige 6 procent extra uitbetaald met op zijn minst 2 procent per jaar. Dit dus bovenop de afspraken die we in de nieuwe cao van 2023 maken. Die uitbetaling kan in loon zijn, maar ook in andere rechten. Denk aan pensioen of betere vakantierechten.
  2. De overurentoeslag van 50 procent gaat gelden vanaf 144 uur. Die afspraak is nieuw en gunstig voor full-timers. In de cao stond dit vast op 152 uur.
  3. Heb je eind dit jaar meer vakantiedagen over dan eind vorig jaar? Dan gaan die extra dagen in tijd meer naar volgend jaar. Normaal gaan ze in geldwaarde mee, waardoor je op 1 januari altijd minder vakantiedagen over hebt dan op 31 december daarvoor.
  4. Part-timers (tot 144 uur) krijgen vrije keuze om de arbeidsduur niet te verkorten. Daarmee stijgt hun vier-weken-loon niet alleen met 8,5 procent, maar komt daar ook nog 5,6 procent bovenop vanwege de hogere uurlonen. (Part-timers die nu 144 uur werken en hun rechten als part-timer willen behouden, hebben de mogelijkheid om voor 2023 een arbeidsduur van 143,9 uur af te spreken.)

Zijn we er al uit met werkgevers?

Het lijkt er op dat we het einde van onze onderhandelingsruimte hebben bereikt. Met jullie collega-beveiligers in de cao-commissie zullen we de voorstellen die nu in de maak zijn komende vrijdag goed doorspreken. Maar ook bespreken we of er alternatieven zijn. En we bekijken wat de mogelijkheden en gevolgen zijn als we er niet in mee gaan.

Vrijdagavond of zaterdag zal ik definitief laten weten of we de voorstellen voorleggen aan de leden. Als we cao-afspraken veranderen, dan  beslissen de leden of er een akkoord komt of niet. Een loonsverhoging die 6 procent lager is dan afgesproken is een bittere pil. Tegelijkertijd is ook 8,5 procent plus een uurloonstijging van 5,6 procent ruim beter dan in de meeste andere sectoren. Met jullie collega's in de cao-commissie zullen we de plussen en minnen vrijdag uitgebreid afwegen.

Met vriendelijke groet, Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 

Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error