Foto bovenaan artikel: Historiek
Wilhelmina Drucker (1847 – 1925)
Radicaal. Vastberaden. Standvastig. Wilhelmina Drucker liet niet over zich heen lopen. Sterker nog, ze wordt beschouwd als een pionier binnen de Nederlandse vrouwenbeweging. Een bijzondere vrouw die streed voor gelijkheid en stemrecht voor vrouwen.
Drucker was voor gelijkstelling van mannen en vrouwen. Ze richtte in 1889 de Vrije Vrouwen Vereeniging (VVV) op: de eerste Nederlandse organisatie die zich inzette voor vrouwenrechten. In de jaren daarna was ze betrokken bij de oprichting van verschillende vakverenigingen en werd ze in 1902 secretatis van het Nationaal Comité inzake Wettelijke regeling van Vrouwenarbeid. Dit comité bestudeerde de wetten en was opgericht om erop toe te zien dat arbeid van mannen en vrouwen gelijk behandeld zou worden. Ze voerde (met succes) actie tegen wetsvoorstellen om enkel ongehuwde vrouwen aan te nemen of vrouwelijke ambtenaren te ontslaan als ze trouwden.
Strijden tegen ongelijkheid tot de laatste adem
Ze was fel, ze was radicaal en ze weigerde te knielen voor autoriteit. Mede daardoor kreeg ze de bijnaam ‘IJzeren Mina’. Zelfs na haar dood raakte Drucker in opspraak: in haar testament wees ze drie testamentair-executrices aan, waarvan één getrouwde vrouw. En dat was bijzonder, want in die tijd mochten gehuwde vrouwen geen uitvoerders van uiterste wilsbeschikkingen zijn. Een laatste zet van Drucker om te strijden tegen ongelijkheid.