Waar moet je op letten als je zelf je arbeidsovereenkomst opzegt?

Het zou kunnen dat je na een aantal jaar op je werk merkt dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Of dat de sfeer is veranderd door een organisatiewijziging, waardoor je minder plezier uit je werk haalt. Misschien overweeg je wel naar een heel andere sector over te stappen of verhuis je naar de andere kant van het land. Dit kunnen allemaal redenen zijn waarom je op zoek gaat naar een andere baan. Heb je een nieuwe baan gevonden, dan zul je je oude arbeidsovereenkomst moeten opzeggen. In deze blog zetten we de belangrijkste aandachtspunten bij het opzeggen van je arbeidsovereenkomst op een rijtje.

Opzegbrief

Het opzeggen van je arbeidsovereenkomst hoeft strikt genomen niet altijd schriftelijk, maar het is verstandig om dat wel te doen. Kijk ook even in je arbeidsovereenkomst of cao, want daar kunnen vormvoorschriften in staan voor het opzeggen van je arbeidsovereenkomst. Vraag ook om een ontvangstbevestiging, zo weet je zeker dat je brief is aangekomen.

Opzegtermijn

Bij je opzegging moet je rekening houden met de opzegtermijn. De wettelijke opzegtermijn voor een werknemer is één maand, maar het zou kunnen dat er in je arbeidsovereenkomst of cao een langere termijn staat. Je zegt je arbeidsovereenkomst op tegen het einde van de maand. Bijvoorbeeld: als je een opzegtermijn van een maand hebt en je zegt in mei je arbeidsovereenkomst op, dan kun je op z’n vroegst per 1 juli opzeggen.

Bij twijfel is het verstandig om contact op te nemen met een jurist van CNV. Neem je geen of een te korte opzegtermijn in acht, dan moet je namelijk mogelijk een schadevergoeding betalen aan je werkgever.

Tijdens de opzegtermijn moet je in principe gewoon doorwerken. Heb je nog veel verlofuren staan, dan kun je in overleg met je werkgever ook afspreken dat je voor het einde van je dienstverband (een deel van) je verlof opneemt.

Eindafrekening

Je werkgever moet na het einde van het dienstverband een eindafrekening opmaken. Het opgebouwde vakantiegeld en eventuele andere emolumenten worden dan uitbetaald. Als je nog een openstaand verlofsaldo hebt, worden deze uren ook uitbetaald. Heb je juist meer verlof genoten dan je hebt opgebouwd, dan kan je werkgever dit op de eindafrekening verrekenen. Als je zelf opzegt, heb je geen recht op een transitievergoeding of andere ontslagvergoeding.

Recht op uitkering

Als je zelf de arbeidsovereenkomst opzegt, heb je geen recht op een uitkering (behoudens zeer uitzonderlijke gevallen). Als je opzegt nadat je een andere baan hebt geaccepteerd, dan is dat natuurlijk ook niet nodig.

Het komt vaak voor dat je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd opzegt, terwijl je bij je nieuwe werkgever eerst een overeenkomst voor bepaalde tijd krijgt. Het zou dan dus kunnen dat de nieuwe arbeidsovereenkomst onverhoopt niet wordt verlengd. Je bent dan niet verwijtbaar werkloos, mits je bij het aangaan van de tijdelijke arbeidsovereenkomst een reëel uitzicht had dat het dienstverband ten minste 26 weken zou duren en je hetzelfde aantal uur per week blijft werken.

Heb je vragen over het opzeggen van je arbeidsovereenkomst? Neem contact op met CNV Info: per mail via cnvinfo@cnv.nl of telefonisch via 030-7511003.

Juridisch advies nodig?

Stel, je wordt plotseling ontslagen zonder reden, je bent verwikkeld in een hoogoplopende ruzie met je baas of je nieuwe badkamer wordt niet geleverd. Dan is het fijn om te weten dat je als CNV-lid altijd onze hulp kunt inschakelen. Voor juridische problemen op je werk en privé.