Wat houdt een vervroegde WIA-aanvraag in?

Nelly is zojuist bij de bedrijfsarts geweest. Ze is sinds mei van dit jaar uitgevallen vanwege een progressieve ziekte. Helaas zijn de vooruitzichten dat Nelly ooit weer aan het werk gaat, niet goed. De bedrijfsarts heeft haar verteld dat er een mogelijkheid bestaat om een vervroegde WIA-aanvraag in te dienen. Omdat het Nelly allemaal duizelt, maar zij wel graag wil weten wat dit precies inhoudt, neemt ze contact op met CNV.

De juridisch adviseur legt Nelly uit dat als duidelijk is dat iemand nu en in de toekomst niet meer kan werken, er niet twee jaar gewacht hoeft te worden totdat er een WIA-beoordeling plaatsvindt. Er kan dan vanaf de 3e tot en met de 68e week van ziekte een vervroegde WIA-aanvraag worden ingediend bij het UWV.

Vereiste voor vervroegde WIA-aanvraag

Deze aanvraag moet dan tezamen met een verklaring van de bedrijfsarts worden ingediend. Dit is een vereiste voor het UWV om het verzoek in behandeling te nemen. Is er geen verklaring van de bedrijfsarts toegevoegd, dan zal het UWV de aanvraag afwijzen.

Eind vorig jaar heeft de rechtbank in Overijssel nog een uitspraak gedaan waarbij het UWV in het gelijk werd gesteld naar aanleiding van een afwijzing op een vervroegde WIA-aanvraag vanwege het ontbreken van de verklaring van de bedrijfsarts. Degene die de rechtszaak tegen het UWV had aangespannen, stelde zich op het standpunt dat er verzachtende omstandigheden waren waardoor de verklaring van de bedrijfsarts niet kon worden overlegd. De rechtbank oordeelde echter dat, nu eiseres wel de vervroegde WIA-aanvraag had kunnen indienen zij ook in staat zou moeten kunnen zijn om de verklaring van de bedrijfsarts in te dienen.

Volgens deze rechtbank was er geen sprake van een absolute onmogelijkheid om niet te voldoen aan de voorwaarde voor het indienen van een verklaring. Omdat het UWV maar één keer de vervroegde WIA-aanvraag in behandeling neemt (ook niet in het geval iemands gezondheidssituatie verslechtert, nadat er al eerder een aanvraag is gedaan), is het van belang dat het verzoek op de juiste wijze wordt gedaan.

Strengere toets dan gewone aanvraag

De vervroegde WIA-aanvraag kent een strengere toets dan de gewone WIA-aanvraag rondom het einde van twee jaar ziekte. Bij de vervroegde aanvraag moet er sprake zijn van een stabiele situatie waarbij er geen mogelijkheden zijn om te werken en er ook geen kans op herstel meer is. Kortom, de medische situatie moet in ieder geval onomkeerbaar zijn.

Als de aanvraag wordt toegekend, krijgt Nelly een IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). Dit houdt in dat UWV ervan uitgaat dat Nelly minder dan 20% van haar oude inkomen kan verdienen en dat vrijwel zeker is dat dit in de toekomst ook zo blijft.

Ontslag

Nelly vraagt zich af wanneer haar werkgever haar dan kan ontslaan. Gedurende een periode van 2 jaar (te rekenen vanaf de 1e dag van ziekmelding), mag er niet worden overgegaan tot ontslag. Dat is het zogenaamde opzegverbod. De werkgever moet het loon blijven doorbetalen, maar mag daar de toegekende IVA-uitkering wel mee verrekenen. Het is namelijk niet de bedoeling dat Nelly zowel haar salaris ontvangt als de IVA-uitkering. Het zal nog een lastige periode van medische beoordelingen worden voor Nelly, maar voor nu is ze met deze informatie geholpen.

Heb jij vragen over je rechtspositie? Neem dan contact op met CNV Info. Op werkdagen zijn wij van 8.00 tot 18.00 uur te bereiken via telefoonnummer: 030-751 1001.